Nuori mies nostaa juuri uunista tulleen kinkun pöydälle. Tunnelma on hämärä ja kauniin jouluinen.

Kinkkurasvaa ei saa kaataa viemäriin, jotta putket eivät tukkeudu. Pahimmillaan vessanpönttöön kaadettu rasva voi aiheuttaa omaan kotiin viemäritukoksen ja vesivahingon. Ison laskun ja haisevan sotkun voi kuitenkin välttää helposti, kun jouluna kinkkurasvan kierrättää jäähtyneenä ja hyytyneenä kartonkisessa törpössä oman kodin biojäteastiassa.

Uunista tullessaan kinkkurasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu. Viemärissä rasva jää kiinni seinämiin ja kerää itseensä vessapaperia ja muuta roskaa. Lisäksi se houkuttelee rottia. Ajan kuluessa rasva tekee viemäriin tukoksen. Kotona viemäritukos näkyy yleensä tulvivana lattiakaivona, kun jätevedet nousevat lattioille.

”Rasvan takia pahimmat ongelmat ovat välipäivien aikana ja tammikuussa, jolloin tukoksia alkaa tulla. Ihmiset paistavat joulun aikaan kinkkuja ja osa kaataa rasvan viemäriin.”

Jarno Hurmerinta, pumppaamomestari, Alva

Pyttyyn ei topsipuikkoja tai tiskirättejä

Jos lattiakaivon ja WC-pytyn vedenpinta nousee usein, se voi varoittaa tulevasta putkitukoksesta.

– Vessanpönttöön saa laittaa vain ihmisen jätöksiä ja WC-paperia. Topsipuikot, tiskirätit, vaipat ja muut hygieniatuotteet kuuluvat sekajätteeseen ja ruuantähteet biojätteeseen. Korona-aikana viemäreihin laitettiin paljon käsien puhdistusliinoja, mutta onneksi niiden määrä on vähentynyt, Hurmerinta kertoo.

Viemäritukosten lisäksi rasva aiheuttaa ongelmia myös Alvan jätevesipumppaamoilla. Rasva kertyy antureihin ja aiheuttaa toimintahäiriöitä. Se siis lisää myös huolto- ja kunnossapidon työtä.

Kinkkurasva kierrätetään törpössä

Mustankorkean toimialueella Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa kinkkurasvan kierrättäminen on helppoa. Kinkkurasva kaadetaan varovasti kartonkiseen törppöön, eli esimerkiksi maitopurkkiin, suljetaan törppö teipillä ja viedään jäähtyneenä ja hyytyneenä oman kodin biojäteastiaan. Biojäteastiaan ei saa kaataa sellaisenaan nesteitä, koska nesteet sotkevat astian. Lisäksi märkä biojäte jäätyy herkästi kiinni biojäteastiaan pakkasella.

”Biokaasulaitoksella kartonki erotellaan ja osa siitä hajoaa biologisessa käsittelyssä. Rasvasta ja muusta biojätteestä tuotetaan paikallista ja päästötöntä polttoainetta. Biokaasulla ajaa myös suurin osa jäteautoista.”

Timo Kautto, biokaasulaitoksen laitospäällikkö
Ohjeet kinkkurasvan kierrätykseen eli törpöttämiseen

Jokainen törpöllinen kinkkurasvaa muuttuu Mustankorkean biokaasulaitoksella noin kymmeneksi kilometriksi ympäristöystävällistä biokaasuautoilua.

– Kinkkuliemi toimii hyvin myös ruuanlaitossa. Osa jopa pakastaa kinkkulientä jääpalamuoteissa ja käyttää sitten myöhemmin antamaan ruokaan makua, kertoo Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Haluatko tietää enemmän?

Viemäri ei pidä salaisuuksia

Jätevedet ovat kuin yhdyskunnan sormenjälki: käyttämistämme aineista ja tuotteista päätyy pieniä jäämiä jäteveteen. Usein ajatellaan, että haitalliset aineet ovat peräisin teollisuudesta, mutta todellisuudessa iso osa jätevesiin päätyvistä aineista on peräisin tavallisista suomalaisista kodeista.

Punapaitainen nuori mies laittaa punaista maitopurkkia suljettuna kodin biojäteastiaan. Tyttötonttu seisoo vieressä ja näyttää kädellä biojäteastiaa.

Tonttukin törpöttää kinkkurasvan

Oikeanlaisella kinkkurasvan kierrätyksellä saamme aikaan hyvää vielä joulun jälkeenkin. Biojätteeseen kartonkitörpössä laitettu kinkkurasva käsitellään Mustankorkean biokaasulaitoksessa. Siellä kartonkitörppö erotellaan ja rasvasta tuotetaan paikallista ja päästötöntä biokaasua.

Kuvassa punainen joulutähti, josta on jo tippunut kukkia puiselle pöydälle.

Katso myös muut joulun ajan kierrätysohjeet

Alumiinifoliot, lahjapaperit, glögipullot, joulukukat, kuusi ja kynttilät… Jouluna syntyy paljon jätettä. Kokosimme sinulle samalle sivulle kaikki, mitä sinun tulee tietää joulun kierrättämisestä.