Uusi indeksitalovertailu kertoo hintojen kohtuullisesta noususta
Indeksitalovertailun mukaan jätehuollon kustannukset ovat nousseet vuodessa noin kuusi prosenttia. Jyväskylä on silti suomalaisten kuntien joukossa halvimpia, vaikka kustannukset ovatkin hieman nousseet. Jätehuoltomaksujen nousulle löytyy käytännönläheinen selitys. Rahalle saa joka vuosi enemmän vastinetta.
Kiinteistöliitto on verrannut vakiomuotoisen asuinkerrostalon eli ”indeksitalon” kuntakohtaisesti määräytyviä kiinteistökustannuksia Suomen suurimmissa kaupungeissa vuodesta 2001 asti. Vertailussa on mukana Keski-Suomesta Jyväskylä ja Jämsä. Tuoreimmassa vertailussa 59 kunnasta 53:ssa kustannukset olivat nousseet.
– Jyväskylä on jätehuolto-, sähkö- ja kaukolämpömaksuissa edullisimpien joukossa, mutta kiinteistöverossa ja vesimaksuissa kalleimpien, kertoo Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen.
Valtakunnallisesti kustannukset ovat nousseet noin 4,4 prosenttia, mutta Jyväskylässä vain 2,5 prosenttia.
”Jyväskylä on jätehuoltomaksuissa edullisimpien kuntien joukossa, ja kiinteistön kaikki kustannukset ovat nousseet edellisvuodesta keskimäärin vain 2,5 prosenttia.”
Esko Martikainen, toimitusjohtaja, Mustankorkea
Jätehuoltomaksut nousivat 6 prosenttia
Jätehuollon kustannuksissa Jyväskylän sijoitus on yhdeksänneksi halvin. Valtakunnallisesti jätehuollon kustannukset nousivat 6,1 prosenttia, ja samaan lukemaan päästiin myös Jyväskylässä. Martikaisen mukaan Jyväskylä on pysytellyt viime vuodet halvimpien joukossa, ja hintaerot kuntien välillä ovat pieniä.
– Jyväskylää edellä on vain kolme jätehuoltoyhtiötä, koska moni edellä olevista kunnista kuuluu Pirkanmaan Jätehuollon piiriin. Taksojen perusteella Mustankorkeaa edullisempaa onkin vain Pirkanmaan Jätehuollon, Varkaudessa Keski-Savon Jätehuollon ja Oulussa Kiertokaaren alueella.
Jätteenkäsittelykustannuksia pidetään kurissa Mustankorkealla kiertotalouden keinoin, esimerkiksi omalla biokaasun ja multavalmisteiden tuotannolla. Kiinteistöliitto Keski-Suomen toiminnanjohtaja Hannu Mähönen pitää tuloksia kiinteistönomistajien näkökulmasta ilahduttavina.
– Vaikka taloyhtiöiden jätekustannukset ovat nousseet Jyväskylässä 2020-luvulla 30 prosenttia, monilla kaupunkialueilla hintojen nousu on ollut selvästi jyrkempää.
”Taloyhtiöiden jätekustannukset ovat nousseet 2020-luvulla 30 prosenttia, mutta monilla muilla kaupunkialueilla hintojen nousu on ollut selvästi jyrkempää kuin Jyväskylässä.”
Hannu Mähönen, toiminnanjohtaja, Kiinteistöliitto Keski-Suomi
Miksi jätemaksut nousevat?
Hintojen nousun taustalla ovat jätehuollossa tapahtuneet konkreettiset muutokset. Martikaisen mukaan jätehuoltoon on tullut viime vuosina paljon uusia lakisääteisiä lajitteluvelvollisuuksia, ja pari vuotta sitten rivi- ja kerrostaloyhtiöiden pihoille lisättiin omat muovinkeräysastiat.
– Tänä vuonna myös yhtenäistimme bio- ja sekajäteastioiden tyhjennyshinnat osakaskunnissa, ja siksi hinnat nousivat hieman Jyväskylässä, mutta laskivat Muuramessa ja Laukaassa.
Vuonna 2025 Mustankorkea yhdenmukaistaa kaikkien hyötykeräysastioiden tyhjennyshinnat, joten hintakehitys tulee olemaan kunnittain samansuuntaista.
- Seka- ja biojäteastioiden tyhjennys maksaa jyväskyläläiselle taloyhtiölle vuodessa noin 100 euroa enemmän kuin ennen.
- Laukaalaisille taloyhtiöille sekajätteen tyhjennys maksaa vuodessa 150 euroa vähemmän ja biojäteastioiden lähes 90 euroa vähemmän kuin ennen.
- Jätehuollon perusmaksu nousi kaksi euroa: alle viiden huoneiston taloyhtiöissä perusmaksu on nyt 32 euroa (+ alv.) ja suuremmissa taloyhtiöissä 17 euroa (+ alv.).
”Jätehuoltoon on tullut viime vuosina paljon uusia lajitteluvelvoitteita. Pari vuotta sitten rivi- ja kerrostaloyhtiöiden pihoille lisättiin omat muovinkeräysastiat.”
Esko Martikainen, toimitusjohtaja, Mustankorkea
Jätemaksut ovat energian hintaan verrattuna pieniä
Jätehuolto on kiinteistöjen kokonaiskustannuksista vain murto-osa, noin 5 prosenttia, ja selvästi kalliimpaa on lämmitys ja vesihuolto.
– Taloyhtiöiden kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat Jyväskylässä 3,29 euroa per asuinneliömetri, ja siitä jätehuollon osuus on vain 0,18 euroa, kun kaukolämmön osuus on 1,50 euroa, Mähönen laskee.
Kiinteistösähkön hinta on noussut 15 vuoden aikana 100 prosenttia ja kaukolämmön 81 prosenttia, mutta jätehuollon vain 56 prosenttia. Mähönen tietää kohtuulliseen hintakehitykseen yhden syyn.
– Toisin kuin monilla muilla seuduilla, Mustankorkean alueella kunnallisten jätehuoltokuljetusten kilpailutukset on hoidettu jo pitkään keskitetysti. Se on ollut taloyhtiöiden kannalta menestys! Kilpailutuksethan tuottavat kiinteistöille lisäkuluja.
Jokainen asukas pystyy myös itse vaikuttamaan jätehuollon osuuteen hoitovastikkeista ja vuokrista.
– Jos kaikki lajittelevat jätteensä tarkasti, saamme kustannuksia alemmas jätepussi kerrallaan. Sekajätehän on kalleinta tyhjentää, Mähönen korostaa. – Säästöt syntyvät pienistä puroista!
”Mustankorkean alueella kunnallisten jätehuoltokuljetusten kilpailutukset on hoidettu jo pitkään keskitetysti. Se on ollut taloyhtiöiden kannalta menestys!”
Hannu Mähönen, toiminnanjohtaja, Kiinteistöliitto Keski-Suomi
Minkä kokoinen on ”indeksitalo”?
Indeksitalovertailussa asumisen kustannuksia arvioidaan vakiomuotoisen tyyppitalon perusteella. Indeksitalona pidetään 10 000 kuutiometrin asuinkerrostaloa, jossa on 40 asuntoa ja joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla.
Keskisuomalaisia tilastoja
Kiinteistöliitto Keski-Suomi on tehnyt aika ajoin omia vertailuja, koska indeksitalovertailussa arvioidaan suhteellisen ison kerrostalon kustannuksia ja mukana on vain Jyväskylä ja Jämsä. Keskisuomalaisessa vertailussa käytetään puolet pienempää, 20 asunnon, taloyhtiötä.
– Edellinen vertailu tehtiin pari vuotta sitten, ja uusi on parhaillaan työn alla, Hannu Mähönen kertoo.
Vaikka tarkempia tietoja on luvassa vasta myöhemmin, Jyväskylä on noussut vertailussa joka kerta esiin edullisimmilla jätehuollon kustannuksilla.
– Tiheimmin asutulla kaupunkiseudulla esimerkiksi kuljetusmatkat ovat lyhyemmät.
Myös tiedon saatavuudessa on kuntien välillä eroja. Aina hintatietoja ei saa kuin kysymällä, mutta Mustankorkean ja Sammakkokankaan hinnat ovat esillä avoimesti nettisivuilla.
– Läpinäkyvyys on kuluttajien näkövinkkelistä hieno asia ja keino konkretisoida kustannuskehitystä taloyhtiöille.