Jos joku on ihmetellyt, mitä Ronsuntaipaleentiellä on viime vuosina kaivettu ja mitkä keot Mustankorkealle ovat ilmestyneet, kyse on sammutusvesisäiliöistä. Ne lisäävät jätekeskuksen paloturvallisuutta, ja ylämyllyjärveläisillekin muutos tuo parannuksia vesihuoltoon.

Teollisen toiminnan turvallisuutta valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kävi neljä vuotta sitten tarkastuskierroksella Mustankorkealla. Siitä alkoi uusien sammutusvesisäiliöiden monivaiheinen hankintaprojekti, joka on elokuussa 2024 loppusuoralla.

– Tavoitteena on parantaa jätekeskuksen paloturvallisuutta, koska biokaasu- ja kompostointilaitostoiminta vaatii oman sammutusvesivarannon, selittää Mustankorkean yksikön päällikkö Jorma Palmu.

Pelastushenkilökunta voi käyttää säiliöiden vettä alkusammutukseen.

– Toivottavasti emme joudu käyttämään säiliöiden vettä koskaan tulipalotilanteessa, vaan ne ovat vain osa järkevää riskeihin varautumista, Palmu toteaa.

“Toivottavasti emme joudu käyttämään säiliöiden vettä koskaan tulipalotilanteessa, vaan ne ovat vain osa järkevää riskeihin varautumista.”

Jorma Palmu, yksikön päällikkö
Mies katsoo kameraan, takana näkyy vihreä sähkölaitteiden jätekontti.

Rinnakkaishyötyjä myös Ylämyllyjärvelle

Ennen vesisäiliöiden asentamista Alvan vesijohtoverkkoa piti uudistaa. Ronsuntaipaleentien paineenkorotuspumppaamo ei Palmun mukaan pystynyt tuottamaan riittävää vesimäärää ja painetta, joten Alva rakensi kokonaan uuden pumppaamon palvelemaan jätekeskusta ja Ylämyllyjärveä.

– Samalla Mustankorkean jätekeskuksen ja Ylämyllyjärven linjat erotettiin toisistaan, joten jätekeskuksen suurikaan vedentarve ei voi vaikuttaa kasvavan asuinalueen vedensaantiin. Parannus on siis tervetullut molemmille!

“Mustankorkean ja Ylämyllyjärven vesilinjat erotettiin toisistaan, joten jätekeskuksen suurikaan vedentarve ei voi vaikuttaa ylämyllyjärveläisten vedensaantiin.”

Jorma Palmu, yksikön päällikkö
Keltainen huomiotakki päällä oleva mies katsoo alaspäin jonkinlaisesta maan alle menevästä teräsputkesta alas ja hymyilee. Takana näkyy alempana metsää.
Mustankorkean yksikön päällikkö Jorma Palmu esittelee uusia sammutusvesisäiliöitä. Niitä on maan alla kaksi kappaletta. Niillä varaudutaan tulipaloihin.

Isoja maarakennustöitä ja runsaasti automaatiota

Mustankorkean mäelle vesisäiliöiden yhteyteen tarvittiin oma paineenkorotuspumppaamo, joka pumppaa vettä säiliöistä edelleen koko jätekeskuksen käyttöön. Säiliöissä itsessään ei ole painetta, vaan vesialtaat ovat suuria muovikuorisia putkia, joista toiseen pumppaamo on integroitu.

Palmun arvion mukaan noin puolet 550 000 euron investoinnista kului uusiin vesisäiliöihin ja paineenkorotuspumppaamoon automaatiojärjestelmineen.

– Yhtä suuri urakka oli yhdysputkiston rakentaminen Ronsuntaipaleentien pumppaamolta mäen päälle. Maarakennustöitä tarvittiin satojen metrien matkalle.

Säiliöiden vesimäärää ei tulla seuraamaan kansien alle kurkistamalla, vaan vedenpinnan korkeutta mitataan automaattisesti. Seurantajärjestelmä on kahdennettu: vedenpinnan korkeutta valvotaan sekä Alvan päässä että Mustankorkean kompostointilaitoksen valvomossa.

200 000 litraa sammutusvettä

Hakkeella päällystettyjen kumpujen alla on nyt kaksi vesisäiliötä, joista kumpikin sisältää 100 000 litraa vettä. Saman määrän kaksi nelihenkistä perhettä käyttää vuodessa. Tulipalotilanteessa vedelle on todellinen tarve, koska yksi paloauto tuo mukanaan vain 10 000–20 000 litraa vettä.

– Alva pystyy ohjaamaan vesisäiliöihin uutta vettä 17 litraa sekunnissa, Palmu kertoo. Vertailukohtana voi pitää tavallista suihkua, joka kuluttaa 15–18 litraa vettä minuutissa.

Tavallisessa arjessa säiliöiden vesi vaihtuu sitä mukaa, kun sitä jätekeskuksella käytetään. Samalla vesi raikastuu, mikä estää esimerkiksi liman muodostumisen. Se voisi häiritä veden pinnan mittauksia. Tulipalon sattuessa pelastushenkilökunta ohjataan oikeaan paikkaan heti pääportilta. Tarvittavat liittimet ja venttiilit sammutusletkuja varten ovat vesisäiliöiden luona.

– Olemme käyneet laitteistot läpi palomestarin kanssa, ja samalla saimme hyviä vinkkejä alueelle tarvittavista opasteista. Ne lisätään paikoilleen seuraavaksi.

“Arjessa säiliöiden vesi vaihtuu ja raikastuu sitä mukaa, kun sitä jätekeskuksella käytetään.”

Jorma Palmu, yksikön päällikkö
Mies seisoo huomiotakki päällä jonkin kumpareen päällä. Taustalla näkyy alempana puita, taivas on sininen.
Uudet maan alla olevat vesisäiliöt parantavat jätekeskuksen paloturvallisuutta. Jos tulipalo syttyisi, saisi niistä 200 000 litraa sammutusvettä.

Kaupungin jättömaa hyötykäyttöön

Uusien sammutusvesisäiliöiden elinkaari on normaalikäytössä vähintään 30 vuotta. Palmun mukaan järjestelmä tulee toimeen vähällä huolenpidolla, ja maapenkat suojaavat säiliöitä ulkoisilta vaurioilta. Sähkölaitteiden kuntoa seurataan ja osia uusitaan tarpeen mukaan.

– Huoltotoimenpiteitä helpottaa, että paineenkorotuspumppuja on pumppaamossa kaksi: toinen toimii, kun toista huolletaan.

Säiliöt sijaitsevat lajittelupihalle vievän tien vieressä Jyväskylän kaupungin entisellä jättömaalla. Rajamuutoksista on jo sovittu kaupungin kanssa. Tärkein kriteeri sijaintipaikalle oli korkeustaso.

– Säiliöitä ei voinut sijoittaa alueella yhtään korkeammalle, jotta Alvan pumppaamo toimii riittävän tehokkaasti. Sijainti on myös sikäli hyvä, että kaupungin jättömaa saatiin hyötykäyttöön! Palmu sanoo tyytyväisenä.

Sammutusvesisäiliöt

550 000 €

investointi

2 kpl

sammutusvesisäiliöitä

200 000 l

sammutusvettä

17 l/s

vedensaanti

30 vuotta

käyttöikä