Samuel, sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija
Kädentöitä vaativat ammatit oppii vain tekemällä – joten onneksi on työharjoittelut! Mustankorkean ensimmäinen oma sähköasentaja Jyrki Hellsröm ohjaa ensimmäisen vuoden sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijaa Samuel Mäki-Puhtilaa. Yhdessä on harjoiteltu niin valaisimien asentamista, henkilönostimen käyttöä, kytkentöjä kuin erilaisten vikojen selvittelyäkin.
Mustankorkealla ohjataan tulevia ammattilaisia
Hyvä ohjaaja antaa opiskelijan tehdä ja kokeilla, ettei tarvitse vain vierestä katsoa, sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija Samuel Mäki-Puhtila tuumii. Mäki-Puhtila suoritti joulukuussa 2023 ensimmäisen opintoihinsa kuuluvan harjoittelun Mustankorkealla.
Ja paljon hän onkin päässyt tekemään: muun muassa asentamaan valaisimia, tekemään kytkentöjä moottoreille ja pienoismuuntajille sekä paikantamaan erilaisia vikoja. Harjoittelun ohjaajana toimiva Mustankorkean sähköasentaja Jyrki Hellström on kouluttanut Mäki-Puhtilaa myös henkilönostimen käyttöön.
Mäki-Puhtila opiskelee sähkö- ja automaatiotekniikkaa ensimmäistä vuotta Gradialla. Syksyn aikana hän on käynyt koulussa läpi alan teoriaa ja asennustekniikkaa. Myös valaisinkytkentöjä Mäki-Puhtila on ehtinyt harjoitella koulussa, mutta alalla on tyypillistä, että käytännön työt opitaan usein työpaikalla. Kolmas vuosi opinnoista onkin lähes kokonaan harjoittelua.
Tulevan sähkö- ja automaatioasentajan mielestä on mielenkiintoista nähdä, miten kaikki toimii ja miten asioita korjataan. Sähköalasta Mäki-Puhtila kiinnostui yläkoulussa.
– Tällä alalla saa käyttää omaa päätään, hän perustelee valintaansa.
Mäki-Puhtilan mielestä harjoittelijan on tärkeää olla itse kiinnostunut asioista ja kysellä, miksi jotain tehdään.
– Ja jos saa jonkin vähän huonomman homman, niin sekin kannattaa tehdä ahkerasti ja huolella. Koulussa suositeltiin Mustankorkeaa ja sanottiin, että täällä oppii erilaisia asioita. Olen viihtynyt hyvin ja minut on otettu mukavasti vastaan: kaikki ovat olleet ystävällisiä ja avuliaita, Mäki-Puhtila kertoo.
”Kädentaidot opitaan käytännön työssä”
Mäki-Puhtilan ohjaaja Jyrki Hellström on Mustankorkean ensimmäinen oma sähköasentaja. Hänelle opiskelijoiden ohjaaminen on kunniatehtävä, joskin kouluttaminen on myös vaativaa työtä.
– Hyvä ohjaaja on laaja-alainen ja ymmärtää nuoria. Uskon, että ohjaaminen on pitkälti omasta ammattitaidosta kiinni. Työpaikkojen on tärkeää kouluttaa uusia osaajia alalle ja kannustan muitakin siihen – ja ainakin meillä on ollut pelkästään hyviä harjoittelijoita, Hellström sanoo.
Jos hän voisi opettaa Mäki-Puhtilalle harjoittelun aikana vain yhden asian, se olisi ehdottomasti työturvallisuus. Hellström kertoo kannustavansa harjoittelijoita myös huolellisuuteen ja haluaa vaalia ajatusta siitä, että kaikkea kyllä kykenee tekemään, kunhan vain opettelee ja harjoittelee. Työharjoittelujen merkitys opiskelussa on valtava, sillä sähköasentajan työ on käsityöammatti, jonka oppii vain käytännön työssä. Työharjoittelussa nuoret saavat mahdollisuuden oppia alan ammattilaisilta – ja pitkän linjan ammattilaiset puoleltaan opiskelijoilta, sillä ala muuttuu ja kehittyy koko ajan.
Mustankorkealla uusia osaajia opastetaan nykyaikaisin työvälinein ja menetelmin.
– Toisaalta kaikkea ei kuitenkaan tarvitse uudistaa nykyajan nimissä. Tällä alalla on paljon hyviä perinteisiä menetelmiä, ja käsin tekemisen jalo taito on edelleen keskeinen osa sähköalan ammattilaisen osaamista, Hellström huomauttaa.
Sähkömies omasta takaa
Viime vuosina Mustankorkea onkin vahvistanut systemaattisesti oman henkilöstönsä teknistä osaamista. Vuonna 2022 tiimiimme liittyi osaava sähkömies.