Multamyynti

Näin perustat nurmikon

Ravinteikasta laatumultaa kotipihoille! Omapihalta haet peräkärryllä helposti ja edullisesti tarvitsemasi multamäärän kotipihallesi. Mustankorkean mullat ovat korkealaatuisia ja tutkitusti turvallisia. Omapiha Nurmikkomulta sekä Istutusmulta ovat kalkittuja ja kompostilannoitettuja levitysvalmiita multia nurmikkojen ja istutusten pohjaksi.

Omapiha-hinnasto 2021

Omapiha Nurmikkomulta

Omapiha Nurmikkomulta soveltuu kasvualustaksi nurmikoille. Tuote on kompostilannoitettu ja kalkittu maa-ainespitoinen multatuote, joka on seulottu raekokoon 25 mm. Syötäville kasveille suosittelemme Omapiha Istutusmultaa.

Katso tuoteseloste

Kuorma Hinta
Pieni peräkärry (kuorma max. 0,6 t) 15 € / kuorma
Iso peräkärry (kuorma max. 1,0 t) 20 € / kuorma
Kuormaus (HUOM! Vain kuomuttomiin peräkärryihin) 6 € / kuorma

Näin perustat nurmikon

Onko edessäsi uusi piha ja toiveissa kaunis nurmikko? Haaveiletko aamukahveista puutarhassa ja vastaleikatun ruohon tuoksusta? Katso ohjeemme, miten uusi nurmikko kannattaa perustaa ja vältä yleisimmät virheet.

Katso video yläpuolelta tai tsekkaa kuvalliset ohjeemme alta.
Hauskoja pihatöitä!

0. Perusta keväällä tai syksyllä

Syksyllä nurmikko saa hyvin kosteutta. Jos nurmikon perustaa keväällä tai kesällä, täytyy sitä muistaa kastella säännöllisesti.

1. Valmistele pohjamaa

Hiekkainen maa soveltuu hyvin nurmikon kasvualustan pohjaksi. Pohjamaan kaltevuudet tulee olla talosta poispäin, ja tarvittaessa tulee muistaa salaojitus.

2. Tilaa multa

Mustankorkean Nurmikkomulta on tutkittua, kompostilannoitettua ja kalkittua, eli sitä ei tarvitse lannoittaa/kalkita perustamisvaiheessa. Parhaan lopputuloksen saat tuoreella mullalla, eli multaa ei kannata tilata liian ajoissa tontille seisomaan.

3. Levitä multa ja jyrää tiiviiksi

Hyvä nurmikko edellyttää noin 25 cm multakerrosta, joka jyrätessä tiivistyy muutaman sentin. Sen jälkeen tiivistetyn mullan pinta harataan auki. Myös pienet painaumat kannattaa tasoittaa haralla.

4. Kylvä siemenet ristiinkylvönä

Kylvämisessä kannattaa huomioida tuulen suunta ja kylvää ns. myötätuuleen. Siemeniä kylvetään noin kaksi kourallista neliölle. Ensin kylvetään toiseen suuntaan ja sen jälkeen toiseen suuntaan, eli puhutaan ns. ristiinkylvöstä. Suositus on kylvää siemenet kahden päivän sisällä mullan levittämisestä.

5. Muista vielä multaus ja jyräys

Siementen päälle voidaan vielä levittää ohut kerros multaa tai sitten pelkästään harata alue rautaharalla. Ilman multausta siemenet jäävät pintaan ja voivat huuhtoutua ojiin tai linnut voivat syödä ne. Haraamisen jälkeen alue jyrätään, jotta siemenet saavat hyvän maakosketuksen.

6. Älä unohda kastelua

Kastelu kannattaa ajoittaa aamukasteen aikaan tai iltahämärään, kun on luonnostaan kosteaa. Alussa täytyy kastella paljon, jotta nurmikon juuristo kasvaa vahvaksi. Jos kastelu jää vähäiseksi, juuristo jää helposti pintaan. Säästä riippuen nurmikko itää muutamassa viikossa.

7. Muista leikata

Nurmikko kannattaa leikata ensimmäisen kerran vasta n. 10 cm pituisena, kun se näyttää jo epäsiistiltä. Leikkausjäte kannattaa jättää nurmikolle, sillä se lannoittaa nurmikkoa. Säännöllinen leikkaus pitää myös rikkakasvit kurissa.

8. Huolehdi ylläpidosta

Tarvittaessa painumiin levitetään lisää multaa sekä kylvetään siemenet. Ylläpito/hoitolannoitus on hyvä tehdä vuosittain ja ylläpitokalkitus 1–2 vuoden välein. Nurmikko kannattaa haravoida lehdistä syksyisin ja keväisin. Talvea vasten nurmikko kannattaa leikata lyhyeksi.

9. Muista nauttia!

Vaikka nurmikko vaatii hoitoa säilyäkseen kauniina, muista myös nauttia! Kotipihan nurmikko on omiaan pihapeleille, lemmikkien leikeille ja ihanaan oleskeluun vaikkapa riippukeinussa. Aurinkoisia kesäpäiviä!

Mullan tarvelaskuri

Alla olevalla laskurilla voit laskea arvion kuinka paljon multaa tarvitset pihallesi. Nurmikko tiivistyy n. 20 % (25 cm -> 20 cm).