Biokaasu

Kokemuksia biokaasuautoilusta

Kaasuautoja on tällä hetkellä Suomessa jo yli 14 000, ja niin kaasuautojen kuin biokaasun tankkauspisteidenkin määrä lisääntyy kovaa vauhtia ympäri Suomen. Lue paikallisten autoilijoiden kokemuksia biokaasuautoilusta!

Kehittämispäällikkö Outi Pakarinen

Jo reilut kymmenen vuotta kaasuautolla ajanut kehittämispäällikkö Outi Pakarinen Keski-Suomen Liitolta kertoo naurahtaen, että yksi syy kaasuauton hankintaan oli säilyttää katu-uskottavuus biokaasututkijana:

Pitkään biokaasututkimusta tehneenä koin, että säilyttääkseni katu-uskottavuuteni minun pitää myös toimia niin kuin puhun. Onhan biokaasu myös erinomainen kierto- ja aluetalousteko kun jätteistä tehdään paikallista polttoainetta, joka on päästöiltään huomattavasti fossiilisia vaihtoehtoja puhtaampaa. Jätän myös mieluummin omat rahat paikallisesti kiertämään kuin tuen ulkomaalaisia fossiilisia polttoaineyhtiötä. Biokaasu on myös edullisempaa! 

Varaosamyyjä Heikki Peura

Jyväskylän Autotarvikkeella varaosamyyjänä toimiva Heikki Peura on ajellut kaasuautolla kohta kaksi vuotta. Peura kertoo, että hankintapäätökseen vaikutti etenkin ajamisen edullisuus:

“Ajamisen edullisuus houkutteli ja kyllä ne päästötkin aika isoa roolia saneli. Kaasuautoilu on minun mielestäni ennen kaikkea tottumiskysymys. Olen itse ajanut viimeiset 15 vuotta n. 100 kilometriä päivässä työmatkaa bensalla, dieselillä ja nyt myös kaasulla. En ole huomannut mitään merkittäviä eroja kuin, että kaasulla ajeleminen on edullisempaa. Olen erittäin tyytyväinen päätökseeni!”

Valokuvaaja Jussi Judin

Reilut kaksi vuotta kaasuauton omistanut valokuvaaja Jussi Judin Aava & Bangilta sanoo, että erityisesti ympäristönäkökulmat ajoivat hänet kaasuauton hankintaan:

“Ei tee mieli huristella bensalla eikä dieselillä. Tämän lisäksi myös käyttökustannukset ovat ylivoimaiset. Pikkusen parempi omatunto on aina kun ajaa biokaasulla. ”

 

Tarinoita kaasuautoilusta vuodelta 2017:

Kankaisten perhe

”Olemme ajaneet biokaasuautolla viitisen vuotta ja käyneet tankkaamassa Laukaassa, mutta nyt vaihtoehdot lisääntyvät. Seuraavakin automme tulee olemaan kaasuauto, koska sen käyttö on edullisempaa ja ympäristöystävällisempää kuin bensiini- tai dieselauton. Jatkossa ajelemmekin omista biojätteistä tuotetulla biokaasulla!” – Kati Kankainen, jyväskyläläinen perheenäiti

Sihvari Oy

Mustankorkean liikennebiokaasua käyttävät kolme Sihvari Oy:n jätteenkuljetusautot, joilla hoidetaan Länsi-Jyväskylän ja keskustan jätekuljetuksia.

”Olemme investoineet biokaasuautoihin noin 700 000 €. Biokaasulla kulkevat jäteautot ovat päästöttömiä ja hajuttomia, eikä dieseliä käytetä edes varapolttoaineena. Kolmella autolla ei ehkä maailmaa pelasteta, mutta jäteautojemme hiilidioksidipäästöt ovat nyt nolla prosenttia ja autot kulkevat saman jätteen voimalla, jota keräävät – keskisuomalaisilla banaaninkuorilla!” – Ari Sihvonen, Sihvari Oy:n toimitusjohtaja

Esko Martikainen

Mustankorkea Oy:n toimitusjohtaja Esko Martikainen on ajanut kaasuautolla vuodesta 2016 lähtien.

”Uskon päästöttömän ja puhtaan biokaasuautoilun yleistyvän uusien tankkausasemien ansiosta niin, että maakuntaan tulee 50–100 uutta kaasuautoa vuodessa. Matka taittuu kaasuautolla siinä missä tavallisellakin, eikä tankkauskaan juuri eroa bensa-auton tankkaamisesta. Pistooli napsahtaa tiiviisti auton täyttöventtiiliin ja tankkaus kestää saman verran kuin bensatankinkin.” – Esko Martikainen, Mustankorkea Oy:n toimitusjohtaja