Mies katsoo kylttiä, jossa lukee, että alueella ei saa sytyttää tulta. Hänellä on käsissään jokin metallinen purnukka ja hän jonottaa vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

Mustankorkean lajittelupihalla ja Laukaan pienjäteasemalla vastaanotetaan vaarallisia jätteitä ilmaiseksi ympäri vuoden. Lisäksi vaarallisen jätteen kierrätysauto kiertää alueellamme kaksi kertaa vuodessa; keväisin ja syksyisin. Seuraava kierros on keväällä 2025. Sen aikataulu ilmoitetaan alkukeväästä.

Vanhat maalipurkin pohjat, öljyt ja auton akut varastossa, sisällä ärhäkkäät pesuaineet ja pilalle menneet kynsilakkapullot – tuo vaaralliset jätteet meille. Mustankorkea pakkaa vaaralliset jätteet kuljetusta varten ja toimittaa käsittelyyn Fortumille. Siellä ne käsitellään vaarattomiksi ja hyödynnetään energiana tai loppusijoitetaan vaarallisille aineille tarkoitetulla loppusijoitusalueella.

Kierrätysohjeet pähkinänkuoressa

  1. Aine on vaarallista jätettä, mikäli siinä on punaiset varoitusmerkit.
  2. Jos pakkaus on täysin tyhjä, kierrätä se materiaalin mukaan (esim. metalli, sekajäte)
  3. Tuo aine aina alkuperäisessä pakkauksessaan. Mikäli vaarallinen aine ei ole alkuperäispakkauksessaan, niin merkitse selkeästi astiaan, mitä se sisältää. Lisäksi huolehdi, että astia on ehjä ja tiiviisti suljettu. Tämä auttaa aineen turvallisessa käsittelyssä ja oikeassa kierrätyksessä. Kiitos!

Vaarallisia jätteitä vastaanotetaan maksutta maksimissaan 50 kiloa/litraa päivässä per asukas. Jos tuot vaaralliset jätteet pahvilaatikossa, niin kierrätäthän laatikon kartongin keräyksessä. Muistathan, että kemikaaleja ei saa kaataa tai sekoittaa muihin aineisiin, vaan ne tulisi tuoda mahdollisuuksien mukaan aina alkuperäisessä pakkauksessaan tai vähintään kirjoittaa pakkaukseen, mitä siinä on.

Vaarallisen jätteen tunnistat helposti pakkauksen punaisista huomiomerkeistä. Vaaralliset aineet voivat olla haitallisia hengittää, syövyttäviä, myrkyllisiä ja aiheuttaa vaaraa myös ympäristölle.

Haluatko lukea lisää?

Nainen laittaa ruokaa sinisessä Martat-paidassa. Keittiö näyttää ammattikeittiöltä. Naista hymyilyttää.

Älä heitä roskiin – nyt kokataan hävikkiruokaa!

Kiinnittämällä huomiota ruokahävikkiin voi säästää merkittäviä summia rahaa. Kuluttajaliiton mukaan keskivertosuomalainen heittää ruokaa roskiin noin sadan euron edestä…

Nainen hymyilee ja katsoo kameraan. Hänellä on päällään valkoinen paita.

Säästöpäätökset ovat arvovalintoja

VIERASKYNÄ. Eletään aikoja, jolloin lähes päivittäin saan työssäni vastata siihen, kuinka kotitaloudet saisivat rahansa riittämään ruokaan, sähkölaskuihin, polttoaineisiin…