Osallistu törppö-kampanjaan ja tee hyvää!

Aiotko törpöttää tänä jouluna? Paina siis nappia!
Kun törpötät, joulukinkun rasvat ja paistinliemet eivät päädy viemäreiden tukkeeksi vaan paikalliseksi biopolttoaineeksi! Osallistumalla kampanjaan teet hyvää ympäristölle ja kerrytät hyväntekeväisyyspottia Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry:n hyväksi. Jokainen ”Törpötä hyvää!” -painallus vastaa yhtä euroa hyväntekeväisyyteen.

 

View Results

Loading ... Loading ...

Kampanja-aika 11.12.2020-10.1.2021. Mustankorkea pidättää oikeuden määrittää lopullisen lahjoitussumman suuruuden kampanjan päättyessä 10.1.2021. Lahjoitettavan summan suuruus on enintään 1 000 euroa.

Näin törpötät ja osallistut kampanjaan


Biojäteastiasta törppö kulkeutuu muiden biojätteiden mukana biokaasulaitokseen. Kartonkitörppö poistetaan prosessissa biojätteen joukosta ja rasvoista tuotetaan paikallista biopolttoainetta, Mustankorkea Biokaasua. Huom, normaalisti kartonkitörpöt kuuluvat kartonkijätteeseen. Kinkku-ja paistinrasvojen tapauksessa törpötys on kuitenkin poikkeuksellisesti suositeltavaa.

Älä ole törppö, lajittele joulu!

Katso, miten kunnon kansalainen lajittelee myös muut joulun ajan jätteet oikeaoppisesti ja ympäristöä kunnioittaen.

Joulukuusi

Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa omakoti- ja paritaloasukkaat sekä alle viiden asunnon taloyhtiössä asuvat toimittavat kuusen lähimmälle hyötykeräyspisteelle. Isommissa taloyhtiöissä asuvat voivat jättää kuusen taloyhtiön omalle jätekatokselle. Toivakassa joulukuuset käsitellään edellisvuosien tapaan.

Lahjapaperit

Hyväkuntoiset ja siistit lahjapaperit kannattaa säästää ja käyttää uudelleen. Litistä pois heitettävät lahjapaperit mahdollisimman pieneksi, jotta ne eivät vie tarpeettomasti tilaa jäteastiassa.  Lahjapaperit ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen.

Alumiinivuoat ja-foliot

Huuhdo ruoantähteet pois astioista. Vie alumiinivuoat ja -foliot metallinkierrätykseen.

Glögipullot ja –törpöt

Vie pantilliset pullot palautusautomaattiin. Poista pantittomien lasipullojen korkit ja kannet ja vie pullot lasinkeräykseen. Kartonkiset törpöt kuuluvat kartonginkeräykseen ja muoviset sekajätteeseen.

Ilotulitteet

Palauta räjähtämättömät ilotulitteet myyjälleVanhentuneet ja suutariksi jääneet ilotulitteet tulee toimittaa poliisilleAmmuttujen ilotulitteiden jätteet kuuluvat sekajätteeseen.

Joulukukat

Kasvinosat ja mullat biojätteeseen. Koristeet ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen.

Kynttilät ja tuikut

Muoviset hautakynttilät, steariini ja kynttilänpätkät kuuluvat sekajätteeseen. Kynttilöiden metalliosat ja tuikkukuoret viedään metallinkeräykseen.

Vinkki: Hautakynttilöiksi kannattaa valita monivuotisia lyhtyjä. Steariini ja kynttilänpätkät voi taas sulattaa ja hyödyntää uusiokynttilöiden raaka-aineena.

Pakkausmateriaalit

Kartonkiset suklaa- ja keksirasiat sekä lelujen pakkaukset kartonkikeräykseen. Muovia olevat pakkaukset muovipakkauksiin tai sekajätteeseen.

Sähköiset jouluvalot

Jouluvalot voi palauttaa uusia ostaessa kauppaan. Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen.

Uudenvuoden tinat

Jos sinulla on vielä tinoja, ne kuuluu toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin. Mustankorkean jätekeskus vastaanottaa vaarallisia jätteitä ilmaiseksi ja toimittaa ne edelleen jatkokäsittelyyn.

Vinkki: Paras tapa on säästää tinat ensi vuoteen ja valaa ne uudelleen. Tinan tilalla voi kokeilla hienon sokerin tai steariinin sulattamista kauhassa. Sulaneen sokerin voi tiputtaa kylmään veteen. Steariinista saa tinaa muistuttavia muotoja lumeen kaadettaessa.