Mökin jäteastiat
Mökillä tai muulla vapaa-ajan asunnolla tarvitset jäteastiat sekajätteelle sekä biojätteelle. Biojätteen voi myös kompostoida, jolloin siitä täytyy ilmoittaa Mustankorkealle kompostointi-ilmoituksella.
Vaihtoiko mökki tai muu vapaa-ajan asunto omistajaa? Muistithan ilmoittaa asiasta myös meille Mustankorkealle. Me emme saa kiinteistön omistajatietoja automaattisesti mistään. Ilmoittamalla omistajan vaihtumisesta löytävät jätelaskut perille oikeisiin osoitteisiin jatkossakin.
Hyvä jäteastia
- Kannellinen (kansi on mentävä myös kiinni)
- Koneelliseen tyhjennykseen soveltuva kaulus
- Jätelajia osoittava tarra: tarroja saat Mustankorkean toimistolta, Mustankorkean jätekeskukselta, Laukaan pienjäteasemalta tai kuntien infoista. Myös kiinteistön osoite helpottaa tyhjennyksen kohdistamista.
- Pyörällinen astia
Huomio mökkiläinen! Lukeeko jäteastiassasi mökkisi numero? Kun mökkien jäteastiat sijaitsevat vierekkäin, on ensiarvoisen tärkeää, että kirjoitat jäteastiaan mökkisi numeron. Jäteautojen kuljettajat tekevät ja kirjaavat astioiden tyhjennyksen kiinteistön tietojen perusteella. Sen takia jäteastiassa on parempi lukea kiinteistön numero kuin oma nimesi.
Jäteastian koko
Mökille sopiva jäteastia on tavallisesti kooltaan sekajätteelle 240 litraa ja biojätteelle 120-140 litraa. Muista huomioida mökillä jäteastioiden sopivat tyhjennysvälit ja painorajat.
Sekajäte
Biojäte
Jäteastiaa ostaessasi kannattaa muistaa, että jäteastia täytyy voida tyhjentää jäteautolla. Alle 120-litraiset astiat eivät välttämättä sovellu jäteautolla tehtävään koneelliseen tyhjennykseen. Pienet jäteastiat voivat olla korkeudeltaan alle metrin, jolloin ne eivät yllä jäteauton ”hissiin” ja pahimmillaan tippuvat jäteauton sisälle. Jäteastiassa täytyy myös olla sopiva kaulus, josta jäteastia laitetaan jäteauton ”hissiin”. Jos jäteastia on liian pieni, ottaa se tyhjennettäessä vastaan enemmän kolhuja ja tämän vuoksi saattaa myös hajota nopeammin. Yleensä 120-litraisissa ja tätä isommissa jäteastioissa on jäteautoille sopiva kaulus.
”Usein on taloudellisinta ja ympäristön kannalta fiksua varata riittävän suuret jäteastiat, jolloin ne voidaan tyhjentää harvemmin. Sopivan jäteastian voit ostaa esimerkiksi rautakaupasta. Jos tyhjennystarve muuttuu, voit ilmoittaa muutoksesta sähköisellä lomakkeella.”
Leena Hattunen, asiakaspalveluesimies
Jäteastian tyhjennysvälit
Jäteastiasta ei saa aiheutua hajuhaittaa. Siksi astia on tyhjennettävä jätehuoltomääräysten mukaisesti ja riittävän usein – myös vapaa-ajan asunnolla.
Jätelaji | Pisin tyhjennysväli kesäisin (viikot 18-43) | Pisin tyhjennysväli talvisin (viikot 44-17) |
---|---|---|
Sekajäte | 8 vko | 8 vko |
Biojäte | 2 vko | 4 vko |
Jos mökki on käytössä pelkästään kesällä, täytyy sekajäteastia tyhjentää vähintään kaksi kertaa kesässä. Tällöin tyhjennysväli on vähintään kahdeksan viikkoa. Jos mökki taas on käytössä ympäri vuoden, tulee jäteastiat tyhjentää säännöllisesti läpi vuoden.
Jäteastian sijoittaminen
Jäteastiat kannattaa sijoittaa mökkitontilla niin, että sinun on helppoa viedä niille roskapussit. Astioiden täytyy myös sijaita omalla tontilla tai sitten lupa on kysyttävä maanomistajalta. Hyvä paikka on tasainen, suhteellisen kuiva ja kantava maa sopivan lähellä kulkuväyliä, mutta ei kenenkään tiellä.
Jäteastialle tulee olla myös esteetön ja turvallinen pääsy. Mitä se tarkoittaa?
- jäteautolla on päästävä vähintään kymmenen metrin päähän jäteastiasta (pidemmästä siirtomatkasta peritään maksu, katso hinnasto)
- jäteastian ympäristöstä täytyy tarvittaessa karsia puiden ja pensaiden lehtiä, leikata oksat tai niittää heinät
- oksia kannattaa karsia myös ajoväylältä, etteivät oksat ”raatele” isoa jäteautoa matkalla jäteastialle
- jos mökki on käytössä ympäri vuoden, jäteastian luota on tehtävä lumityöt sekä hiekoitettava jäteastian edusta
Jäteastioiden pesut
Roskapussien vienti on mukavampaa, kun jäteastiat ovat siistejä. Jätehuoltomääräysten mukaan sekajäteastiat tulee pestä kerran vuodessa ja biojäteastiat kaksi kertaa vuodessa. Kun mökki jää tyhjilleen kesän jälkeen, jäteastiat voi siirtää suojaan esimerkiksi katoksen alle.
Jos peset itse
- Valitse ympäristöystävällinen pesuaine. Esimerkiksi mäntysuopa on melko ympäristöystävällinen, sillä sen aineosat hajoavat maaperässä nopeasti.
- Valitse viemäröity pesupaikka. Mäntysuopa sisältää hartsihappoja, jotka ovat haitallisia kaloille. Siksi mäntysuopaa ei saa päästää suoraan vesistöihin, vaan pesuvesi täytyy ohjata asianmukaisesti viemäriin.
Jos tilaat pesun
- Katso pesujen hinnat jäteastioiden tyhjennyshinnastosta. Valitse ensin asuinpaikkakuntasi ja etsi pesuhinnat hinnaston loppupuolelta.
- Ota ajoissa yhteyttä Mustankorkean asiakaspalveluun. Mikäli kotisi sijaitsee urakoitsijan reitillä, voidaan jäteastia pestä samalla, kun se tyhjennetään. Yleensä jäteastioita pestään keväisin huhti-toukokuussa ja syksyisin syys-lokakuussa. Katso video koneellisesta pesusta.
”Jäteastian pesu kannattaa ottaa säännölliseksi kevät- ja syksyrutiiniksi. Samalla voi tarkistaa, että jäteastian kansi on kiinnitetty ja renkaat pyörivät.”
Antti Anhava, logistiikkapäällikkö
Biojäteastiat
Haiseeko biojäteastia helteellä? Voiko sille tehdä jotain?
Jätekatos
Kesämökillä tai vapaa-ajan asunnolla jätekatosta ei ole pakko olla. Jätekatos on kuitenkin mukava, kun se pitää jäteastiat suojassa säältä ja katseilta. Asemakaava-alueella jätekatos voi vaatia toimenpideluvan tai ilmoituksen. Jätetilan täytyy olla myös paloturvallinen, ja jäteauton kuljettajan täytyy päästä helposti sen lähelle.
Jos rakennat jätekatoksen, muista nämä:
- Jätekatos ja sen rakentaminen ovat asukkaan vastuulla
- Hae tarvittaessa toimenpidelupa (jos jätekatos on taajamassa kooltaan vähintään 10–20 m², haja-asutusalueella 20–50 m²)
- Tee ilmoitus (jos jätekatos on taajamassa kooltaan vähintään 4–10 m², haja-asutusalueella 4–20 m²)
- Pidä jätekatos ja sen ympäristö puhtaana sekä huolehdi talvella hiekoituksesta ja lumitöistä
- Muista riittävä valaistus
- Huolehdi tarvittaessa ilmanvaihdosta ja pesumahdollisuudesta viemäröinteineen
Usein kysytyt kysymykset
Saanko tuoda roskapussit mökiltäni kotini jäteastiaan?
Valitettavasti et saa. Kaikkien asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjen on oltava kunnan järjestämän jätehuollon piirissä, näin sanoo jätelaki. Kesämökillä täytyy olla jäteastia sekajätteelle sekä biojätteelle tai vaihtoehtoisesti biojäte kompostoidaan.
Mikä on minimimäärä, kuinka monta kertaa mökin sekajäteastia on tyhjennettävä?
Vapaa-ajan kiinteistön sekajäteastia tulee tyhjentää tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään kaksi kertaa kesäaikana korkeintaan kahdeksan viikon tyhjennysvälin mukaisesti. Mikäli vapaa-ajan kiinteistö on käytössä ympäri vuoden, tulee jäteastian tyhjennykset järjestää ympärivuotisesti jätehuoltomääräysten mukaisesti.
Saanko polttaa roskia mökilläni?
Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan jätteiden hävittäminen mökillä tai kotona polttamalla on kielletty. Mökin takassa tai muussa tulipesässä saa polttaa käsittelemätöntä puujätettä, risuja ja oksia sekä vähäisiä määriä paperia, pahvia ja kartonkia.
Jätteiden avopoltto on kielletty. Asemakaavan (kts. voimassa olevat asemakaavat) ulkopuolisilla alueilla saa kuitenkin polttaa avopolttona vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia sekä maa- ja metsätaloudessa syntyviä vaarattomia polttokelpoisia jätteitä (kuivia olkia ja käsittelemätöntä puujätettä).
Polttaminen ei saa aiheuttaa mökkinaapurustolle savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa.
Lue lisää jätehuoltomääräyksistä.
Saanko haudata lemmikin kesämökilleni?
Kuolleen lemmikin voi haudata maanomistajan luvalla. Eläin täytyy haudata tarpeeksi syvälle, etteivät muut eläimet pääse siihen käsiksi. Eläintä ei myöskään saa haudata maatumattomassa pakkauksessa, eikä vesistön, kaivon, rannan tai muun virtaavan eden, pohjavesien tai vedenottamon lähelle huomioi tämä erityisesti kesämökillä.
Hakusanalla eläintuhkaamo löydät tuhkauspalvelujen tarjoajia. Mustankorkean jätekeskuksen vieressä sijaitseva lemmikkieläinten hautausmaa on Jyväskylän kaupungin ylläpitämä. Kuolleen pienen eläimen, esimerkiksi undulaatin tai hamsterin voi pakkaukseen käärittynä laittaa sekajätteeseen.
Kierrätä kesä
Grillaus, piknikit, vesileikit ja pihapuuhat kuuluvat suomalaiseen kesään. Mutta tiedätkö minne lajitellaan Thermacell, sytytysnestepullo, kertakäyttöastia tai rikkinäinen uimapatja? Listasimme sinulle ohjeet kesän roskien lajitteluun.