Kompostointi
Kompostointi on hyvä vaihtoehto kodin biojäteastialle. Kompostoriin keräät oman kotisi biojätteet ja saat niistä lopputuotteena ravinteikasta multaa.
Se on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen ja maatuva jäte takaisin luonnon kiertokulkuun. Samalla säästät myös rahaa, kun et tarvitse kotona biojäteastiaa. Kompostointi on ympäristöteko.
Keräsimme sinulle vinkit kompostorin hankintaan ja kompostoinnin aloittamiseen sekä kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon biojätettä kompostoidessa. Kerromme myös mitä tietoja jätehuoltoviranomainen tarvitsee kompostoinnista.
Biojätteen erilliskeräys on pakollista kaikille – meillä se on ollut pakollista jo vuodesta 1996. Oman biojäteastian sijaan voit myös kompostoida, kunhan muistat ilmoittaa siitä meille täyttämällä kompostointi-ilmoituksen. Ilmoitusvelvollisuus koskee vakituisia asuntoja sekä kesämökkejä ja ilmoitus on voimassa viisi vuotta. Mikäli kompostoinnista ei tehdä ilmoitusta, astuu kiinteistölle voimaan biojäteastian tyhjennys jätehuoltomääräysten mukaisesti.
Kompostorin valinta ja hankinta
Kuka voi kompostoida?
Kompostoida voivat omakotitalot, paritalot ja vapaa-ajan asunnot. Kompostori voi myös olla useamman naapurikiinteistön yhteinen (2-5 kiinteistöä). Muista kuitenkin valita riittävän tilava kompostori suhteessa sitä käyttävien talouksien määrään.
Milloin kompostoin?
Kompostoida voi ympäri vuoden tai vain kesäisin (viikot 18-43). Jos kompostoit ympäri vuoden, täytyy kompostorin olla lämpöeristetty ja jyrsijäsuojattu. Jos kompostoit vain kesällä, riittää kompostointiin jyrsijäsuojattu kompostori.
Minkä kokoinen kompostori?
Muista valita tarpeeksi tilava kompostori. Ennen kompostorin ostamista voit miettiä, miten paljon teillä valmistetaan ruokaa tai syödäänkö teillä paljon hedelmiä ja vihanneksia?
Kotitalouksissa syntyy keskimäärin viikossa 0,5-1 kiloa biojätettä per henkilö, mikä on tilavuutena 1,5-4,5 litraa. Vuodessa tämä tekee 50-100 litraa henkilöä kohti. Rautakaupoissa on myynnissä eri kokoisia kompostoreita 220 litrasta 550 litraan.
Muista ottaa talteen kompostorin malli/merkki sekä tilavuus. Tarvitset näitä tietoja tehdessäsi kompostointi-ilmoituksen.
Minne sijoitan kompostorin?
Kompostorista ei saa aiheutua roskaantumista tai hajuhaittaa ympäristölle. Myös haittaeläinten pääsy täytyy estää kompostoriin. Jos käytät kompostoria ympäri vuoden, mieti myös, miten pääset kompostorillesi talvella.
Kompostoria ei saa sijoittaa:
- kymmentä metriä lähemmäs kaivoa
- kahta metriä lähemmäs tontin rajaa ilman naapurin suostumusta
Mitä muuta täytyy huomioida?
Valitse kotiin kompostori, jossa on riittävän suuri täyttöaukko, jotta kompostorin täyttäminen, sekoittaminen ja kääntäminen sujuu helposti. Kansi täytyy myös olla helposti avattava ja sen täytyy pysyä turvallisesti auki ja kiinni. Tarkista, että kiinnikkeet ovat vahvat ja kompostorin materiaali on jyrsijänkestävää.
Kompostorissa voi myös olla avattava seinä tai tyhjennysluukku. Hyvä kompostori onkin helppo ja siisti tyhjentää. Lisäksi toimivassa kompostorissa on ilmastointiaukkoja tai -venttiileitä ja suotoveden poistuminen on mahdollista. Hyvässä kompostorissa ei myöskään ole sisäseinissä ulokkeita, joihin kompostointimassa juuttuu.
Jos kompostoit ympäri vuoden, muista hankkia lämpöeristetty kompostori.
”Jos komposti uhkaa jäätyä kovilla pakkasilla, kannattaa kesän odottamisen sijaan kompostimassan sisään upottaa kuuma vesikanisteri, ja vaihtaa siihen kuuma vesi päivän tai pari välein. Itse käytän tyhjäksi jäänyttä auton tuulilasinpesunestekanisteria (tai kovalla pakkasella jopa kahta). Kanisterit vain massan sisään, niin jossain vaiheessa kohmeiset pöpöt jälleen heräävät. Sitten käykin niin päin, että massa lämmittää kanistereissa olevan veden. Parhaimmillaan ero ulkoilman ja massan välillä on ollut noin 70 astetta (ulkona -20, massa +50 astetta). Vähän kanisterivesien vaihtamisessa tietysti joutuu vaivaa näkemään, mutta niinhän omakotitalossa asuessa aina joutuu.”
Mustankorkean asiakas
Miten aloitan kompostoinnin?
Ilmoita kompostorista Mustankorkealle. Tärkeitä tietoja ovat kompostorin malli/merkki sekä tilavuus. Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta.
Kun hyvä kompostori on hankittu ja ilmoitus tehty, on homma tekemistä vaille valmista. Laita kompostorin pohjalle kerros karkeaa seosainetta. Täytä sen jälkeen kompostoria kerroksittain biojätteellä ja seosaineella. Eläinperäinen jäte, kuten kalan perkuujätteet, on haudattavat syvemmälle ja peitettävä huolellisesti. Muista tarkistaa säännöllisesti, miltä komposti näyttää, tuoksahtaa ja tuntuu.
Mitä jätettä kompostoriin voi laittaa?
Kyllä kiitos
- perkuujätteet ja kuoret
- suodatinpaperit, kahvinporot ja teepussit
- talouspaperit, lautasliinat
- ruuantähteet
- kukkamullat
- lemmikkien jätökset voi kompostoida omassa kotikompostorissa, mutta biojätteeseen niitä ei saa laittaa (jos et halua niitä omaan kompostoriin, hävitä sekajätteenä)
Ei kiitos
- nestemäiset jätteet vaativat paljon kompostikuivikkeita, joten nesteet voi olla hyvä valuttaa ensin viemäriin
- isot luut ja munankuoret hajoavat hitaasti, joten ne voit laittaa sekajätteeseen
- biohajoavat pakkaukset ja kertakäyttöastiat sekajätteeseen
- purukumit sekajätteeseen
- tuhka ja tupakantumpit sekajätteeseen
Usein kysytyt kysymykset
Minulla on kotona bokashi. Tarvitsenko lisäksi ulkokompostorin?
Kyllä tarvitset. Bokashissa jo fermentoituneen biojätteen kohdalla on tärkeää muistaa, että pelkkä biojätteen fermentoituminen ei jätehuoltomääräysten mukaan ole riittävä tapa käsitellä kotona syntynyt biojäte. Bokashoitu biojäte tulee muistaa käsitellä jälkikompostorissa ennen sen käyttämistä lannoitustarkoitukseen. Jos bokashia käytetään ympäri vuoden biojätteen käsittelyyn, tulee jälkikompostointiin olla lämpöeristetty kompostori, tai jälkikompostointi tulee tehdä lämpimässä tilassa.
Jos en tee kompostointi-ilmoitusta, tuotteko minulle biojäteastian?
Emme tuo. Joillain alueilla jäteyhtiö huolehtii omakoti- ja paritalojen biojäteastioista, eli tuo pihaan uuden biojäteastian, ellei kompostointi-ilmoitusta ole tehty. Meillä Mustankorkealla näin ei tehdä.
Meidän alueellamme Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa asukkaalla on velvollisuus hankkia tarvittavat jäteastiat seka- ja biojätteelle tai kompostoida biojäte kotipihallaan asianmukaisessa kompostorissa. Kompostointi-ilmoitus tulee tehdä Mustankorkealle ja se on voimassa viisi vuotta.
Pitääkö minun lajitella biojäte erikseen tai kompostoida se?
Kyllä pitää. Mustankorkean toimialueella Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa on biojäte kerätty erikseen jo vuodesta 1996 lähtien. Olemme siis olleet etunenässä biojätteen kierrättämisessä muuhun Suomeen verrattuna. Biojätteen voi kerätä omaan biojäteastiaan tai kompostoida kotona omassa kompostorissa.
Muualla Suomessa biojätteen erillisvelvoite astuu voimaan yli 10 000 asukkaan taajamissa heinäkuussa 2024. Joillain asuinalueilla velvoite astuu voimaan jo aiemmin.
Kuinka kauan kompostointi-ilmoitus on voimassa?
Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta. Myös kompostoinnin lopettamisesta ja vastuuhenkilön vaihtumisesta on ilmoitettava.
Miksi kompostorin tilavuus pitää ilmoittaa?
Jäteasetus tähtää nykyisin jätteiden entistä tehokkaampaan erilliskeräykseen ja kierrätykseen. Jotta voimme seurata tavoitteiden edistymistä, tarvitsemme myös tietoa kompostoitavan biojätteen määrästä alueellamme. Siksi kompostointi-ilmoituksessa kysytään uutena tietona alueellamme kompostorin tilavuutta.
Tuttavallani kävi kompostitarkastaja kesällä 2022. Tuleeko tarkastaja meillekin?
Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella tehtiin kesällä 2022 noin 130 kompostointitarkastusta. Tarkastuksia tullaan tekemään jatkossa vuosittain. Jos siis posti tuo kirjeen, jossa kehotetaan päivittämään kompostointitiedot, kannattaa ne päivittää Mustankorkealle kompostointi-ilmoituksella ja täyttää tiedot huolellisesti (etenkin kompostin tilavuuden sekä mallin/merkin suhteen).
Kesällä 2022 tehdyissä tarkastuksissa kompostorit olivat pääsääntöisesti jätehuoltomääräysten mukaisia. Puutteita havaittiin vain seitsemässä tapauksessa. Tällöin asukkaita ohjeistettiin, miten ja missä ajassa tilanne tulee korjata. Valtaosa myös piti tarkastuksia hyvänä asiana ja käynneillä keskusteltiin paljon kompostointiin liittyvistä kysymyksistä.
Kompostointitarkastuksilla seurataan kompostoinnin asianmukaisuutta. Tarkastukset perustuvat lainsäädäntöön, jonka velvoittamana kompostoinnista tulee pitää entistä tarkempaa rekisteriä. Tarkastuksia tehdään kiinteistöille, jotka ovat ilmoittaneet kompostoivansa biojätteen. Tarkastuksessa tarkastetaan, onko kompostori jätehuoltomääräysten mukainen: hyvin ilmastoitu, haittaeläinsuojattu (umpinainen pohja, kansi ja seinät) sekä lämpöeristetty, jos kompostointi on ympärivuotista. Tarkastuskäynnistä toimitetaan asukkaalle jälkikäteen tarkastuspöytäkirja, jossa näkyy tarkastuksen tiedot ja mahdollisesti jatkotoimenpiteet.
Pitääkö puutarhajätteen kompostoinnista ilmoittaa?
Puutarhajätteen, kuten haravointijätteen tai oksien ja risujen, kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa.
Saako kotona kompostoida ulkohuussin jätettä?
Kuivakäymäläjätettä, lemmikkieläinten ulosteita ja pienpuhdistamolietettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa. Kompostori täytyy olla myös suojattu haittaeläinten pääsyltä. Lisäksi valumavesien pääsy maahan täytyy estää. Ulosteperäinen jäte taas vaatii jälkikompostoinnin.
Miksi media uutisoi, että nyt on kiire täyttää kompostointi-ilmoitus?
Jos bongasit vuoden 2022 lopussa valtakunnan uutiset kiireestä tehdä kompostointi-ilmoitus, niin ei hätää. Jos asut Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa tai Toivakassa sinun ei tarvitse tehdä uutta kompostointi-ilmoitusta. Meidän toimialueella jätehuoltoviranomaisen vaatimaa kompostointirekisteriä on pidetty jo pitkään, eli se ei ole uusi asia Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa tai Toivakassa.
Jos olet tehnyt kompostointi-ilmoituksen Mustankorkealle jo aiemmin, sinun ei tarvitse tehdä muita ilmoituksia. Jos sinulta tarvitaan lisätietoja kompostorista, niin niitä kysellään sinulta myöhemmin.
Kompostorista voidaan kysyä myöhemmin esimerkiksi kompostorin tilavuutta. Tätä tietoa tarvitaan, kun lasketaan ja seurataan kompostoitavan biojätteen määrää alueellamme. Määrään vaikuttaa myös kuinka monta henkilöä kompostia käyttää sekä montako kuukautta vuodesta kompostoidaan. Nämä tiedot auttavat seuraamaan kompostoitavan biojätteen määrää sekä hahmottamaan olemmeko oikealla suunnalla kierrätystavoitteiden saavuttamisessa.
Bokashointi palkitsee mehevällä mullalla
Mitä on bokashointi? Me kävimme tutustumassa kemian tohtorin bokashointiin. Tästä puuhasta innostuu koko perhe!