Nuori mies kävelee kerrostalon rappukäytävässä roskapussien kanssa

Taloyhtiössä voidaan tehdä yhteiset pelisäännöt kierrättämiseen, aivan kuten muuhunkin asumiseen. Jos kierrätys tuntuu vaikealta, voi jätteiden lajittelun aloittaa ensin pieneltä osin ja opetella koko ajan uutta. Pikkuhiljaa lajittelusta tulee arkeen rutiinia ja osaaminen kasvaa.

Voitte tehdä omat pelisäännöt tai hyödyntää näitä kokonaan tai osittain. Usein yhdessä tehdyt pelisäännöt auttavat niiden noudattamisessa. Aivan kuten lastenkin kanssa, myös meillä aikuisilla tsemppaus ja kannustus toimivat paremmin kuin torut ja syytökset. Voitte tehdä kierrättämisestä koko taloyhtiön ”jutun”, jossa kehitytään ja opitaan yhdessä myönteisen palautteen kautta.

  1. Litistä kartonki. Kartonkiastiaa käytettäessä tulisi muistaa litistää kaikki laatikot ja pakkaukset tai pakata niitä tiiviisti sisäkkäin (katso video). Se säästää tilaa kartongin jäteastiassa sekä taloyhtiön jätelaskua.
  2. Hävitä suuret jätteet oikein. Suurten jätteiden hävittämisessä kannattaa hyödyntää suurten jätteiden noutopalvelua tai tuoda jätteet Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle. Jos taloyhtiön jätekatoksessa on sinne kuulumatonta suurta jätettä, kuten huonekaluja tai patjoja, maksavat asukkaat jätteiden pois viennistä jätelaskussaan.
  3. Lajittele biojäte omaan jäteastiaan, tällöin se hyödynnetään paikallisesti Jyväskylässä biokaasuna ja multatuotteina. Sekajätteen joukossa biojäte kuljetetaan Tampereelle, mikä aiheuttaa mm. kuljetuskustannuksia.
  4. Laita biojätteeseen vain kuivaa ruokajätettä. Biojätteen tulisi olla mahdollisimman kuivaa, ettei se jäädy talvella astian pohjalle ja vaikeuta tyhjennystä. Imeytä ensin kostea biojäte vaikka likaiseen talouspaperiin tai kanamunakennosta tehtyyn silppuun.
  5. ”Jos se on pakkaus, sinne vaan”, on hyvä nyrkkisääntö muovipakkausten lajitteluun. Laita muovipakkauksiin vain melko puhtaat ja kuivat muovipakkaukset. Jos lihapaketti on marinadista likainen, sen paikka on sekajätteissä.
  6. Lainaa naapurilta tai osta käytettynä. Nykyaikana tavaroita on kaupoissa saatavilla lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa tai 24/7 netistä tilattavissa. Uutta tavaraa kaivatessa kannattaa ensin miettiä tarvitseeko sitä todella tai voisiko sen ostaa käytettynä tai lainata naapurilta? Asumisen tulevaisuuden tutkijoiden mukaan yhteisöllisyys ja tavaroiden yhteisomistajuus on tulevaisuutta kiertotalousyhteiskunnassamme.
  7. Järjestäkää kierrätyspäivä! Taloyhtiön pihakirppiksessä tavarat voivat vaihtaa kotia ja antaa iloa toisille. Tai sitten voitte vuokrata yhdessä peräkärryn ja käydä tuomassa suuria jätteitä tai sähkölaitteita Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.
  8. Muistakaa maksuttomat jätteet. Vaarallisia jätteitä vastaanotetaan Mustankorkean jätekeskuksella, Laukaan pienjäteasemalla tai vaarallisen jätteen kierrätysautolla maksutta päivässä 50 kg/litraa per asukas. Myös sähkölaitteita vastaanotetaan maksutta, samoin paristoja ja lääkejätettä.
  9. Hyödyntäkää Mustankorkean rappulappuja. Materiaalipankistamme löydät valmiit infolaput mm. joulun ja vapun ajan jätteiden lajitteluun. Jos kaipaat taloyhtiönne rappukäytävään vielä jotain muuta ohjetta, kerro siitä meille vaikka sähköpostitse tiedotus@mustankorkea.fi.
  10. Tilatkaa maksutonta kierrätysvalmennusta. Kierrätyskoutsimme voi tulla talkoopäiväänne kertomaan kierrätyksestä, kun osallistujia on minimissään kymmenen henkilöä. Aiheena voi olla kierrätys yleensä tai sitten tietyn jätelajin lajittelu, kuten muovipakkausten.

Rappulaput

”Naapuri ei lajittele”

Kierrättäminen taloyhtiöissä herättää usein vahvoja tunteita, kun toiset lajittelevat tunnollisemmin kuin toiset. Jos naapuri ei lajittele, ei tähän ole yhtä oikeaa ratkaisua. Syitä voi olla useita: hektinen elämäntilanne, tietämättömyys, välinpitämättömyys tai vaikka se, ettei lajittelu ole vielä luonnollinen osa arkea.

Oman esimerkin näyttäminen on helpoin ja naapurisovun säilyttävä tapa. Jos kyse on tietämättömyydestä, niin toki naapuria voi neuvoa jätteiden lajittelussa tai tilata vaikka taloyhtiön talkoopäivään maksuttoman kierrätyskoutsin kierrätyksestä kertomaan (minimi 10 hlö). Mustankorkealta on saatavilla myös erilaisia oppaita, jotka auttavat kierrättämisen opettelussa.

Lataa oppaita

”Joskus voi myös pysähtyä juttelemaan naapurin kanssa. Mitä hänelle kuuluu? Valvottavatko pienet lapset niin, ettei energiaa ole lajitteluun? Onko naapurin vanhus yksinäinen, eikä oikeastaan osaa kierrättää. Tarjoaisitko lajitteluneuvojen lisäksi jutteluseuraa tai vaikka lastenhoitoapua?”

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija

Lajittelu säästää euroa ja ympäristöä

Jätteiden lajittelu vähentää sekajätteen määrää, mikä on kallein jätelajeista. Kun taas kartongit ja pahvit litistetään, tarvitsee kartonkiastia tyhjentää harvemmin. Jätteiden huolellisella lajittelulla voidaan siis säästää taloyhtiön asumiskustannuksissa, mikä motivoi useaa meistä kierrättämään.

Säästämisen lisäksi toinen näkökulma on tietysti ympäristö. Lajittelun ansiosta jätteet kiertävät uusiksi materiaaleiksi, raaka-aineiksi ja energiaksi. Esimerkiksi metallia voidaan käyttää lähes loputtomasti uudelleen. Kierrätetystä metallista saadaan raaka-ainetta esimerkiksi polkupyörien runkoon, lapioihin tai auton osiin. Noin puolet uusien metallituotteiden valmistuksessa käytetystä raaka-aineesta tulee kierrätyksen kautta.

Muovi kiertää uusiokäytössä ja tuottaa energiaa.

Lisäksi meidän alueellamme Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa on tärkeää saada sekajätteestä pois biojäte. Jos biojätteen laittaa sekajätteeseen, matkaa se rekoilla Tampereelle poltettavaksi. Tällöin biojätteestä syntyy turhia kuljetuskustannuksia, eikä vesipitoisen jätteen polttaminen ole energiantuotannon kannalta järkevää. Oikein lajiteltu biojäte taas kuljetetaan paikallisesti Jyväskylään Mustankorkealle, missä siitä jalostetaan biokaasua liikenteen käyttöön sekä multatuotteita.

Haluatko tietää lisää?

Nuori mies katsoo kameraan ja pitää käsillään kiinni auton ratista. On talvi ja takana näkyy auton ikkunasta oransseja ja kellertäviä rakennuksia.

Onko aina pakko omistaa? – Opiskelija Teemu lainaa yhteiskäyttöautoa

Jyväskylän yliopiston kemian opiskelija Teemu Laaksonen napauttaa puhelintaan, ja valkoisen Volkswagen Polon ovet napsahtavat auki. Vielä on kierrettävä…

Nuori mies kantaa roskapusseja. On talvi ja ulkona on lunta. Takana näkyvä kerrostalo on keltainen ja sää on melko harmaa. Mies hymyilee pienesti.

Miten jätemaksut muuttuvat vuonna 2025? 

Pakkausjätteen kuljetusmaksut yhtenäistetään 1.1.2025 kaikille asukkaille Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Seka- ja biojätteiden kuljetusmaksuille se tehtiin jo…