Poistotekstiilit

Poistotekstiilit

Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueilla poistotekstiiliä on kerätty vuoden 2023 alusta lähtien. Keräyspisteet ovat Mustankorkean jätekeskukselle sekä Laukaan pienjäteasemalle. Poistotekstiilin keräys katetaan jätehuollon perusmaksulla.

Kyllä kiitos

Puhtaat ja kuivat rikkinäiset ja käyttökelvottomat vaatteet.

  • paidat, housut, hameet, takit
  • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat (ei muovitetut)

Pakkaa suljettuun pussiin.

Ei kiitos

Likaiset, kosteat tai käyttökelpoiset vaatteet.

  • kengät, vyöt ja laukut
  • alusvaatteet ja sukat
  • matot, peitot ja tyynyt
  • sade- ja toppavaatteet

 

Näin lajittelet vaatteet

Poistotekstiilit

puhtaat ja kuivat käyttökelvottomat ja rikkinäiset vaatteet

Vaatteet eivät saa olla tahraisia tai muuten likaantuneita. Muista pakata vaatteet muovipusseihin, jotta ne pysyvät kuivina.

Käyttö: Poistotekstiili käsitellään Paimiossa poistotekstiilin jalostuslaitoksessa, jossa siitä saadaan kierrätyskuitua uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Hinta: maksutta (poistotekstiilin keräys katetaan jätehuollon perusmaksulla)

Vaatekeräykset ja kirpputorit

käyttökelpoiset, puhtaat ja ehjät vaatteet sekä kodin tekstiilit

Näitä vaatteita voisit käyttää vielä itsekin! Muista pakata vaatteet muovipusseihin, jotta ne pysyvät siisteinä ja kuivina.

Käyttö: Esimerkiksi Mustankorkean lajittelupihan vaatekeräyksen vaatteet menevät UFFille, joka lajittelee ne joko myytäväksi, tukkumyyntiin tai lahjoitettavaksi.

Hinta: maksutta (UFF:n keräyspisteeseen maksuton tuonti)

Sekajäte

likaiset ja käyttökelvottomat vaatteet

Käyttö: Sekajäte matkaa Tampereen hyötyvoimalaitokseen poltettavaksi, jolloin siitä saadaan lämpöä ja sähköä.

Hinta: pienkuormamaksulla tai pienet määrät kodin sekajäteastiaan

 

Poistotekstiilit ovat parhaat päivänsä nähneitä vaatteita

– Poistotekstiilit ovat puhtaita ja kuivia loppuun kuluneita vaatteita tai muita kodin tekstiilejä. Ne voivat olla jo nuhjuisia, rikkinäisiä tai muuten käyttökelvottomia, mutta niissä ei saa olla likatahroja. Esimerkiksi likaiset tai öljyiset työvaatteet eivät käy poistotekstiilien keräykseen, vaan niiden paikka on sekajätteissä, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Poistotekstiileihin käyvät siis puhtaat, mutta parhaat päivänsä nähneet paidat, housut, takit ja hameet sekä muut kodintekstiilit, kuten lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Hyväkuntoiset vaatteet kannattaa jatkossakin myydä vaikka kirpputoreilla, ja vastaavasti likaiset ja tahriintuneet vaatteet lajitella sekajätteeseen. Olemassa olevat vaatteet kannattaa käyttää mahdollisimman loppuun ja miettiä, mitä muuta niistä voisi tehdä. Esimerkiksi vanhoista paidoista syntyy käyttökelpoisia rättejä siivoukseen tai vaikka pyörän huoltoon.

– Poistotekstiilit pitää muistaa pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin. Meiltä ne toimitetaan Turkuun Paimion poistotekstiilin jalostuslaitokselle. Siellä poistotekstiilit avataan kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena, esimerkiksi kuitulevyteollisuudessa. Parhaassa tapauksessa kierrätyskuidusta voidaan tehdä lankaa uusien tuotteiden valmistamiseen, Anhava kertoo.

Poistotekstiilien keräys alkoi alkuvaiheessa Etelä-Suomessa, josta se laajeni vuoden 2022 aikana eri puolille Suomea. Vuoden 2023 alusta keräysverkosto on valtakunnallinen ja se kehittyy lähivuosina, kun EU:ssa selviää, kenen vastuulla poistotekstiilien kerääminen ja kierrättäminen on.

Katso video Paimiosta

Poistotekstiilin keräyspisteet vuonna 2023:

  • Mustankorkean jätekeskus, lajittelupiha, Ronsuntaipaleentie 204, Jyväskylä
  • Laukaan pienjäteasema, Katajamäentie 6, Laukaa

 

Usein kysytyt kysymykset

Maksaako poistotekstiilin tuominen?

Poistotekstiilin keräys katetaan tällä hetkellä jätehuollon perusmaksulla. Tuodessasi poistotekstiiliä Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle vastaanotamme sen maksutta.

Kuuluvatko kengät poistotekstiileihin?

Käyttökelvottomien kenkien paikka on sekajätteessä. Poistotekstiileihin eivät kuulu kengät, alusvaatteet, matot tai peitot. Keräykseen eivät kuulu myöskään sadevaatteet, toppatakit tai muovitetut pöytäliinat.

Voinko laittaa öljystä likaantuneet työvaatteet poistotekstiileihin?

Et valitettavasti voi. Kaikki likainen tekstiili kuuluu sekajätteisiin. Samoin myös märkien ja haisevien vaatteiden paikka on sekajätteessä.

Voiko poistotekstiileihin laittaa paljettipaidan tai heijastinliivin?

Ei valitettavasti voi. Vaatteet, joissa on huomattavan paljon paljetteja, heijastimia, muovikalvoja, vetoketjuja, niittejä tai muita metalliosia kuuluvat sekajätteeseen.

Miksi Mustankorkean alueella on vain kaksi poistotekstiilien keräyspaikkaa?

Mustankorkean toimialueella Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa lähdetään poistotekstiilin keräyksessä liikkeelle rauhallisesti ja pienimuotoisesti, koska keräyksen maksaja voi vielä vaihtua. Tällä hetkellä tekstiilijätteiden keräys ja käsittely on kuntien vastuulla, mutta asia voi vielä muuttua. EU:ssa on valmisteltavana laaja tekstiilistrategia, joka voi myös päätyä siihen, että kierrätys (ja sen kustannukset) kuuluvatkin vaatteiden tuottajille eli vaatteiden valmistajille ja maahantuojille. Siksi Mustankorkean alueella aloitettiin poistotekstiilien keräys vuoden 2023 alusta vain kahdessa pisteessä; Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla.

Mitä tarkoittaa tuottajavastuu?

EU:ssa valmistellaan tekstiilistrategiaa. Voi olla, että vaatteille on tulossa tuottajavastuu, mikä tarkoittaa sitä, että vaatteiden valmistaja vastaisi tulevaisuudessa myös vaatteen kierrättämisestä eli myös kierrättämisen kustannuksista. Esimerkiksi muovi- ja kartonkipakkauksilla on jo tuottajavastuu. Jäämme odottamaan päätöksiä.

Pitääkö poistotekstiiliin lajiteltava vaate pestä?

Kyllä pitää. Poistotekstiilin tulisi olla pestyä ja kuivaa. Vaatteet kannattaa pakata huolellisesti myös muovipusseihin, jotta ne eivät kastu tai mene pilalle.

Mitkä seikat vaikuttavat poistotekstiilin kierrättämiseen ja jatkojalostukseen?

Tekstiilin jatkojalostukseen vaikuttavat myös kuitujen laatu sekä onko kangas neulottu vai kudottu ja onko mukana elastaania. Kaikelle materiaalille ei ole olemassa vielä joko kierrätysteknologiaa tai yritystä, joka valmistaisi siitä tuotteita. Myös neitseellisen kierrätysraaka-aineen hinta saattaa olla niin alhainen, ettei kierrätysraaka-ainetta ole kannattavaa käyttää.

Parhaiten poistotekstiileissä hyödynnetään tällä hetkellä puuvilla- ja villavaatteet. Teko- ja sekakuidut ovat kierrätyksen kannalta hankalia. Erityisesti elastaani haittaa materiaalin kierrätystä. Rikkinäiset elastaania sisältävät vaatteet voi hävittää sekajätteenä, jolloin ne menevät polttoon eli niistä saadaan sähköä ja energiaa. Tekniikka kehittyy kuitenkin koko ajan, ja töitä tehdään, että sekakuiduillekin löydetään hyödyntämistapa tulevaisuudessa.

Tärkeintä on vaatteiden lajittelu jo kotona, sillä poistotekstiilin lajittelu tapahtuu käsin. On tärkeää, että keräyspisteisiin tuotava jäte on mahdollisimman hyvin jatkojalostukseen sopivaa. Jos epäilet rikkinäisen vaatteen sopivuutta poistotekstiileihin, on toinen vaihtoehto hävittää se sekajätteenä. Esimerkiksi elastaania ja muita sekoitekuituja sisältävät rikkinäiset vaatteet voi laittaa sekajätteeseen.

Lisää tekstiilin matkasta voit lukea artikkelista ”85 miljoonan kilon ongelma”.

Tekstiilijätteen määrä tuntuu ahdistavalta, mitä voin tehdä?

Kaikki lähtee jätteen synnyn ehkäisemisestä eli siitä, mitä ostat kaupasta. Tarvitsetko uuden mekon pikkujouluihin tai muihin juhliin vai voisiko sen ostaa kierrätettynä, lainata tutulta vai menisikö viime vuotinen mekko? Jos vaatteen hankinta epäilyttää jo kaupassa, ei vaatteesta todennäköisesti tule sinun lempivaatettasi. Kaupasta kannattaakin ostaa vain ”omia lempivaatteita”, sillä ne todennäköisesti ilostuttavat sinua pitkään.

Voit myös antaa vaatteelle lisäaikaa korjaamalla tai korjauttamalla sen. Voisiko vaatetta käyttää vielä, jos siihen vaihtaa vetoketjun? Tai voisiko vanhoista farkuista tehdä jotain muuta? Tekisitkö vanhoista paidoista siivousrättejä?

 

EWWR-teemaviikolla vähennetään jätteen määrää

Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa myydä tai lahjoittaa eteenpäin.

 

Euroopan jätteen vähentämisen viikon teemana on tänä vuonna kestävä tekstiili ja tekstiilien kiertotalous.

Tekstiili- ja vaateteollisuus on yksi maailman eniten saastuttavista teollisuuden aloista ja sen ympäristö- ja ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Vaatteiden tuottajien lisäksi myös kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa alan kehittymiseen kohti kestävämpiä toimintatapoja, mitä korostetaan myös 19.–27. marraskuuta järjestettävällä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla (The European Week for Waste Reduction, EWWR). Suomessa viikon näkyvimpiä toimijoita ovat kuntien omistamat jätehuoltoyhtiöt sekä niiden kattojärjestö Suomen Kiertovoima ry KIVO.

– Tavallisen kuluttajan rooli ja arvo tekstiilien käyttäjänä, lajittelijana ja kierrättäjänä on mitä suurin, toteaa viestintäpäällikkö Kaisa Halme KIVOsta.

– Kaikki lähtee vastuullisesta kuluttamisesta ja harkinnasta jo tuotteen hankintahetkellä. Paras vaate on sellainen, jota käytetään mahdollisimman pitkään ja se myös kestää sen, Halme jatkaa.

Poistotekstiilin keräys laajenee valtakunnalliseksi

Vuonna 2021 hyväksytty jäteasetus velvoittaa kunnat järjestämään asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanoton ensi vuoden alusta alkaen. Monet jätelaitokset ovat kuitenkin lähteneet edistämään tekstiilinkeräystä jo etuajassa.

– Poistotekstiilin keräys leviää koko ajan, ja vuoden 2023 alusta lähtien voidaan puhua valtakunnallisesta keräysverkostosta, Halme kertoo tyytyväisenä ja muistuttaa samalla uudistuksen merkityksestä tekstiilien kiertotaloudelle.

– Jätelaitokset etsivät kaikelle kotitalouksista peräisin olevalle poistotekstiilille parhaan, kiertotalouden mukaisen hyödyntämisratkaisun. Poistotekstiilit käsitellään vastuullisesti kotimaassa ja siitä saatavat kuidut käytetään uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Tekstiilimateriaalin hyödyntämiseksi on tehty vuosien ajan tuotekehitystyötä, joka tuottaa nyt hedelmää Paimiossa sijaitsevassa poistotekstiililaitoksessa, jossa avatusta tekstiilikuidusta on kehrätty lankaa sekä valmistettu uusiotuotteita.

Vaikka kodin tekstiilit pystytäänkin jatkossa hyödyntämään aiempaa tarkemmin, kaikki ei kuitenkaan sovellu uuden materiaalin raaka-aineeksi.

– Poistotekstiilikeräykseen voi lajitella käyttökelvottomaksi kuluneet, mutta puhtaat, hajuttomat ja kuivat paidat, housut, hameet ja takit sekä kodintekstiilit. Edelleen käyttökelpoiset, ehjät ja hyväkuntoiset tekstiilit kannattaa laittaa kiertoon eli myydä kirpparilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Alusvaatteet, asusteet, matot, peitot sekä kaikki likaiset, märät tai haisevat tekstiilit kuuluvat sekajäteastiaan, Halme selventää.

”Kuluttajat ovat kiertotalouden kuninkaita ja kuningattaria”

Nyt, kun lajittelumahdollisuus tulee kaikkien ulottuville, palataankin jälleen koteihin ja asukkaiden rooliin onnistuneessa kiertotaloudessa.

– Kuluttajat ovat kiertotalouden kuninkaita ja kuningattaria, Halme toteaa hymyillen. – Kulutetaan siis harkiten ja kun tulee aika luopua vaatteista tai muista tekstiileistä, lajitellaan ne huolellisesti ja tehdään yhdessä työtä kestävämmän huomisen eteen.

Osoitteesta www.kierrätys.info sekä oman jätelaitoksen sivustolta löytää lähinnä olevan keräyspisteen. Kierrätys.infossa uudelleenkäytettävien vaatteiden ja asusteiden vastaanottopisteet löytyvät valitsemalla kohdassa ”Mitä haluat kierrättää?” Tekstiili. Poistotekstiilit vastaanotetaan omissa pisteissään ja ne löytyvät valitsemalla ”Poistotekstiilit”.