Neuvonta

Kierrätysvalmennus

Kierrätysvalmennus on Mustankorkean järjestämää maksutonta neuvonta- ja kasvatustyötä jätteiden vähentämiseksi ja kierrätyksen parantamiseksi. Vuonna 2021 tavoitimme 4 360 asukasta koronasta huolimatta.

Kierrätys opitaan jo pienenä. Tämä näkyy myös tavoittavuusluvussamme, josta vajaa kolmannes oli eskareita ja lähes pari tuhatta lapsia ja nuoria Yrityskylässä. Lisäksi annamme kierrätysvalmennusta seuroille, harrastusryhmille tai vaikkapa partiolaisille, maahanmuuttajille tai eläkeläisille. Myös jätekeskuksellamme vierailee ryhmiä busseilla esimerkiksi kouluista.

Mustankorkea piti syksyllä 2021 ensimmäistä kertaa #retkiroskis -tapahtuman, jossa annettiin retkeilyvinkkejä sekä neuvottiin retkellä syntyvien roskien lajittelussa. Illan teemana oli roskaton retkeily.

Kierrätysvalmennus peruspaketti

 • Kesto: noin tunti
 • Paikka: asiakkaan tilat (esim. taloyhtiön kerhohuone)
 • Aihe: kierrätys yleisesti tai keskittyen tiettyyn osa-alueeseen, kuten muovipakkausten kierrättämiseen
 • Ryhmäkoko: vähintään 10 henkilöä

Mustankorkean kierrätyskoutsin voi pyytää vaikkapa taloyhtiön siivoustalkoisiin pitämään esimerkiksi tunnin neuvontatilaisuuden jätteiden lajittelusta. Aikataulut sovitaan yhdessä. Kierrätyskoutsi tilataan teidän järjestämäänne tilaan, esimerkiksi taloyhtiön kerhohuoneeseen tai muuhun vastaavaan. Korona-aikana huomioimme myös yleiset turvallisuussäännöt maskien ja turvavälien suhteen. Osallistujien minimimäärä on kymmenen henkilöä.

Kierrätysvalmennuksessa voimme kertoa jätteiden lajittelusta yleisesti tai sitten voimme keskittyä haluamaanne jätelajiin, vaikkapa muovipakkausten kierrättämiseen. Annamme selkeitä lajitteluvinkkejä, keskustelemme jätteiden synnyn ehkäisystä sekä siitä, mitä jätteistä jatkojalostetaan ja miksi kierrättäminen on tärkeää.

Tilaa kierrätysvalmennus

Tilaa maksutonta kierrätysvalmennusta eli jäteneuvontaa taloyhtiöllenne, seurallenne tai muulle organisaatiolle.

 

Kierrätysvalmennus tapahtumat

 • Kesto: tapahtuman mukaan
 • Paikka: tapahtumapaikka Jyväskylän, Laukaan, Muuramen tai Toivakan alueella
 • Aihe: kierrätys yleisesti tai keskittyen tiettyyn osa-alueeseen, kuten muovipakkausten kierrättämiseen

Mustankorkean kierrätyskoutsit osallistuvat alueellamme myös erilaisiin tapahtumiin ja markkinoihin. Joulukuussa 2021 teimme kirjastokiertueen, jolloin kiersimme alueemme kirjastoja sekä kerroimme ständillämme joulun ajan jätteiden lajittelusta. Korona-aikana tapahtumia on ollut vähemmän, mutta nyt onneksi silläkin saralla palataan pikkuhiljaa lähemmäs normaalia. Vappuaattona osallistumme mm. Jyväskylän opiskelijoiden Amazing Race -tapahtumaan.

Kysy lisää: kierratysvalmennus@mustankorkea.fi

 

Kierrätysvalmennus bussikierros

 • Kesto: valittavana 30, 45 tai 60 min kierrokset
 • Paikka: Mustankorkean jätekeskus, Ronsuntaipaleentie 204
 • Aihe: Mustankorkean ja jätekeskuksen toiminnan yleisesittely ja alueen kiertäminen asiakkaan tilaamalla bussilla

Bussikierroksessa Mustankorkean kierrätyskoutsi hyppää vaaka-asemalta asiakkaan bussin kyytiin. Samalla kerrotaan Mustankorkean toiminnasta ja kierretään jätekeskuksen alue bussilla. Turvallisuussyistä alueelle ei voi mennä jalan, joten siksi bussikierros on hyvä vaihtoehto jätekeskuksen toimintaan tutustumiseen. Bussin tilaamisesta ja kustannuksista huolehtii asiakas. Aikataulut sovitaan yhdessä. Bussikierros on hyvä vaihtoehto esimerkiksi koululaisryhmille tai muille kierrätyksestä kiinnostuneille.

Kysy lisää: viestinnän suunnittelija paivi.peltola@mustankorkea.fi tai tiedotus@mustankorkea.fi

 

Kierrätysvalmennus eskarit

 • Kesto: noin tunti
 • Paikka: Eskareiden päiväkodissa tai esiopetuksessa (korona-aikana toive tarpeeksi isosta tilasta)
 • Aihe: Kerrotaan kierrätyksestä lapsille sopivalla ja osallistavalla tavalla Älli-tutkijan ja Into-robotin avulla
 • Kenelle: esikoululaiset Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella

Jätteiden lajittelu opitaan jo pienenä. Eskareiden kierrätysvalmennuksemme ansiosta lasten lajittelutietous onkin kasvanut huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Esityksen aikana lapset pääsevät lajittelemaan jätteitä myös itse sekä miettimään, mitä niistä tulee. Kotiin vietäväksi he saavat myös pienen puuhavihon, jossa lajittelutietoutta voi harjoitella lisää erilaisten tehtävien ja tarrojen avulla. Toimintamallit jätteiden lajitteluun opitaan jo varhain ja ne kantavat pitkälle.

Kysy lisää: kierratysvalmennus@mustankorkea.fi

Kierrätysvalmennuksemme tavoitti vuonna 2021 yhteensä reilu tuhat eskarilaista Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella. Eskarit tutustuvat jätteiden lajitteluun Kierrätysmahtikiertueella leikin ja oivaltamisen kautta Into-tutkijan kanssa.
Mustankorkean Älli ja Into -eskarikiertue pilotoitiin ensimmäisen kerran vuonna 2018. Koska kiertue sai niin hyvää palautetta, jatkettiin sitä ja nykyään sitä jo odotetaan eskareissa. Talvella Älli-tutkija ja Into-robotti olivat tykättyjä vieraita Kukkumäen päiväkodin esiopetuksessa.

 

Kierrätysvalmennus Yrityskylä

 • Kesto: yksi päivä Yrityskylässä
 • Paikka: Yrityskylä Keski-Suomi, Kauppakatu 32 (Halosen kiinteistön 1. krs), 40100 Jyväskylä
 • Aihe: Talous- ja työelämätaitojen opettelu pienoisyhteiskunnassa
 • Kenelle: Keski-Suomen 6- ja 9-luokkalaiset

Yrityskylä sijaitsee Jyväskylän keskustassa ja siellä vierailevat lähes kaikki (96 %) Keski-Suomen 6- ja 9-luokkalaisista. Yrityskylässä lapset ja nuoret harjoittelevat talous- ja työelämätaitojaan sekä saavat ensikosketuksen siihen, miten yhteiskuntamme toimii. Mustankorkealla on oma pienoisyrityksensä Yrityskylässä, jossa lasten ja nuorten työnkuvia ovat asiakaspalvelijan, keräyspistehoitajan, lajitteluneuvojan ja toimitusjohtajan työtehtävät. Talven 2022 uutuutena Yrityskylässä on tarjolla myös kaikille lyhyt jätepakopeli, jossa tutustutaan vaarallisiin jätteisiin ja testataan ongelmanratkaisutaitoja.

Kysy lisää (opettajille): yrityskyla.keski-suomi@tat.fi

Mio ja Valto hoitivat mallikkaasti Mustankorkean hyötykeräyspisteen hoitajan ja toimitusjohtajan tehtävät Yrityskylässä.

Lue lisää Yrityskylästä Kulku-lehdestämme

Vieraile Yrityskylän verkkosivuilla

Ympäristö on kestävyyslaji

Ympäristö on kestävyyslaji, näin sanotaan. Olemme oppineet kierrättämään, mutta pitkäjänteisen valmennuksen avulla kierrättämistä voidaan yhä parantaa. Vuonna 2021 tutkimme sekajätepussien sisältöjä, joista varsinaista sekajätettä oli vajaa 23 prosenttia. Loppu oli kierrätykseen kelpaavaa hyötyjätettä, esimerkiksi biojätettä, kartonkia ja muovipakkauksia. Reilu viidennes sekajätepussin sisällöstä oli biojätettä.

Lue lisää sekajätetutkimuksesta

 

”Treenataan yhdessä kierrätyslihaksia, jotta meillä kaikilla riittää viisautta ja tahtoa toimia arjessa fiksusti ja ympäristöä säästäen.”