Neuvonta

Metallien vastaanotto ja toimitus jatkojalostukseen

Metalleja kerätään yleisissä hyötykeräyspisteissä ja vastaanotetaan suoraan myös Mustankorkean lajittelupihalla. Metalleja lajitellaan erilleen sekalaisista jätekuormista myös rakennusjätteen käsittelyhallissa.

Lajittele oikein

Metallijätettä ovat kaikenlaiset metalliesineet ja kappaleet, kuten kattilat ja paistinpannut sekä erilaiset säilyketölkit ja metallipurkit. Metalleihin kuuluvat myös puukiukaat, polkupyörät ja ruohonleikkurit, metallirunkoiset potkukelkat sekä pienet polttomoottorikoneet ja koneen osat, joista on poistettu öljyt ja bensiinit. Metalleina käsitellään myös sähkökaapelit sekä tyhjät maalipurkit ja aerosolipullot.

Ei saa laittaa

  • vaaralliset jätteet
  • jatkojohdot, muuntajalliset johdot ja sähkölaitteiden johdot (SE-romua).

Metallijätteet lajitellaan jalo- ja romumetalleihin, ja jätteestä poistetaan epäpuhtaudet. Sitten metallijäte toimitetaan jatkokäsittelyyn Stena Recycling Oy:lle, joka kierrättää metallit teollisuuden raaka-aineiksi.

Metallit sopivat kierrätykseen erinomaisesti. Niitä voidaan käyttää periaatteessa loputtomasti uudelleen, mikä on myös ympäristön kannalta fiksua. Esimerkiksi alumiinin jalostaminen vaatii paljon energiaa. Yksi tonni kierrätettyä rautaa vähentää tonnin verran hiilidioksidipäästöjä.