Muovin­keräyskokeilu

Nyt kerätään muovia! Mustankorkean järjestämässä muovipakkausten keräyskokeilussa on mukana lähes 200 jyväskyläläistä taloyhtiötä. Tältä sivulta löydät tarvittavan tiedon muovipakkausten sujuvaan ja järkevään lajitteluun.

Muovipakkausten lajitteluohjeet

Kyllä kiitos

 • Kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset
 • Pesuainepakkaukset
 • Muovipussit- ja kassit
 • Tuubit ja putkilot
 • Styrox-pakkaukset

Ei kiitos

 • Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä
 • PVC-pakkauksia
 • Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia

Muista myös nämä

 • Muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuivia. Esimerkiksi marinadisen lihapakkauksen kohdalla kannattaa miettiä, onko sen tiskaaminen ja kuivaaminen järkevää. Sekajäte on oikea paikka likaisille muovipakkauksille.
 • Eri muovilaadut pitäisi erotella toisistaan. Esimerkiksi jauheliharasia ja sen kansi ovat eri materiaalia, jolloin ne pitää irrottaa toisistaan.
 • Älä kasaa muovipakkauksia sisäkkäin.
 • Muoviset tuotteet ja esineet eivät kuulu keräykseen. Esimerkiksi muovilelut ja -ämpärit ovat rikkoutuessaan sekajätettä.
 • Nyrkkisääntö: Jos se on pakkaus kotitaloudesta, sen voi laittaa muovinkeräykseen.

 

 

Materiaalit isännöitsijälle

Lataa täältä lajitteluohjeet ja muut materiaalit.

 

Rappulappu /tiedote asukkaille (kevät 2019)

Lataa

Lajitteluohje ja tiedote asukkaille

Lataa

Lajitteluohje ja tiedote asukkaille (in English)

Lataa

Tiivis lajitteluohje

Lataa

Tiivis lajitteluohje (in English)

Lataa

 

Isännöitsijän ja taloyhtiön tehtävälista

Ennen kokeilua

  • Varmista ja tarvittaessa hanki jäteastiat. Olemassa olevista sekajäteastioista noin 1/3 kannattaa varata muovipakkauksille.  Uusia jäteastioita saa esimerkiksi rautakaupoista tai kuljetusyrityksiltä.
  • Hae riittävä määrä jäteastiatarroja Mustankorkean toimistolta viikolla 41. Astiatarrassa on lajitteluohje ja sen avulla kuljettaja löytää
   oikean astian tyhjennettäväksi.
  • Huolehdi tarrojen kiinnityksestä itse tai huoltoyhtiön avulla viikolla 44.
  • Seuraa Mustankorkean viestintää! Kaikki informaatio tulee isännöitsijöille.
  • Tulosta rappulappuja ja lajitteluohjeita. Huolehdi niiden jakamisesta kaikkiin huoneistoihin, vaikkapa asukkaiden tai huoltoyhtiön avustuksella!

Kokeilun aikana

  • Seuraa edelleen Mustankorkean viestintää.
  • Toimi yhteyshenkilönä asukkaiden ja Mustankorkean välillä.
  • Tiedota Mustankorkeaa jätteiden keräyksessä tai kuljetuksessa mahdollisesti ilmenevistä ongelmista.

Mikä muovinkeräyskokeilu?

Kuka kerää mitä ja miksi? Näitä meiltä kysytään usein.

Miksi muovinkeräystä kokeillaan?

Kokeilun avulla Mustankorkea Oy selvittää muovinkeräyksen laajentamista kiinteistöille, sen edellytyksiä ja siihen liittyviä haasteita. Puolivuotisen kokeilun aikana saadaan lisätietoa ja näkemystä asukkaiden innokkuudesta, tietämyksestä ja halukkuudesta ottaa muovipakkausten lajittelu osaksi kierrätysrutiineja.

Miten taloyhtiöt valittiin mukaan kokeiluun?

Kokeiluun haettiin yli 20 huoneiston taloyhtiöitä maantieteellisesti rajatulta alueelta. Tavoitteena oli muodostaa logistisesti järkevä ajoreitti jäteastioiden tyhjennykseen. Lisäksi edellytettiin taloyhtiön hallituksen päätöstä halukkuudesta osallistua kokeiluun. Mukaan ilmoittautui noin 200 taloyhtiötä, joista lähes kaikki ovat mukana kokeilussa. Kokeiluun ei voitu ottaa taloyhtiöitä, joilla on niin sanotut syväkeräyssäiliöt, eikä jätekimppoja, joissa kaikki jäsenet eivät olleet halukkaita osallistumaan.

Vieläkö kokeiluun pääsee mukaan?

Tähän kokeiluun ei valitettavasti oteta enää uusia taloyhtiöitä.

Mitä kerätylle pakkausmuovijätteelle tehdään?

Kokeilussa muovipakkausastiat tyhjennetään kerran viikossa ja jäte kuljetetaan Mustankorkean jätekeskukselle, missä muovijäte paalataan ja kuljetetaan käsiteltäväksi Fortumin jalostamoon Riihimäelle. Kierrätykseen soveltuvasta muovista tuotetaan uusioraaka-ainetta.

Maksaako kokeiluun osallistuminen?

Muovijäteastian tyhjennyksestä peritään maksu, kuten muistakin taloyhtiön jäteastioista. Jyväskylän seudun jätelautakunnan hyväksymä kuljetusmaksu 600 l astialle on 7,36 euroa, mikä on vastaavaa sekajäteastian hintaa viidenneksen edullisempi. Lisäksi mahdollisia kustannuksia tulee, jos taloyhtiö hankkii uuden tai uusia jäteastioita muovinkeräykselle.

Jos muoviastiassa on selkeästi sinne kuulumatonta tavaraa, jäteauton kuljettaja ei voi tyhjentää sitä. Tällöin tyhjentämättä jääneestä jäteastiasta kuitataan ns. hukkanouto, mikä maksaa toteutuneen tyhjennyksen verran. Samoin kyseiselle astialle joudutaan tilaamaan ylimääräinen tyhjennys sekajätteenä, joka niin ikään joudutaan laskuttamaan erikseen. Pahimmassa tapauksessa, mitä ei tietenkään toivota, kokeilusta voi siis tulla taloyhtiölle ylimääräisiä kustannuksia. Tehokkaalla ja sitoutuneella lajittelulla taloyhtiö voi siis säästää.

Kokeilun aikana ilmenee kysyttävää tai huomautettavaa. Kehen olen yhteydessä?

Ensisijainen yhteyshenkilö on isännöitsijä, joka välittää tarvittaessa tietoa asukkailta Mustankorkealle ja toisinpäin. Muovinkeräyskokeilua koskevia asioita voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen muovi@mustankorkea.fi.

Mitä kokeilun jälkeen?

Puolen vuoden kokeilun jälkeen tarkastellaan, millaisen vastaanoton muovipakkausten keräys sai, kuinka hyvin asukkaat omaksuivat lajittelun ja miten keräys ja kuljetus sujui. Näiden tietojen pohjalta selvitetään mahdollisuuksia muovipakkausten keräyksen laajentamisesta pysyvästi.

Kuinka perusteellisesti muovipakkaukset pitää pestä?

Kierrätysohjeiden mukaisesti erilliskerättävien muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuivia, jotta laatu- ja hygieniavaatimukset täytyvät. Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä ohjetta tai mittaria. Pakkauksissa ei saa olla ruoka- tai muita ainejäämiä. Jos puhdisukseen tarvitaan kuumaa vettä tai pesuainetta, ympäristön kannalta parempi voi olla laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nopea vesihanan alla pyöräyttäminen tai talouspaperilla pyyhkäisy pitäisi riittää. Nyrkkisääntönä voi miettiä, pystyisitkö säilyttämään pakkausta pari viikkoa kotonasi? Silloin se todennäköisesti on riittävän puhdas. Maalaisjärki ja ”iso kuva” kannattaa pitää mielessä.