Muovin­keräys

Muovit kiertoon! Mustankorkea aloittaa pian muovin keräyksen kaikista vähintään viiden huoneiston kiinteistöistä.

Tältä sivulta löydät tarvittavan tiedon muovinkeräyksen alkamisesta sekä ohjeet muovipakkausten sujuvaan ja järkevään lajitteluun.

Mitä?

Mustankorkea aloittaa muovipakkausten erilliskeräyksen kaikista yli viiden huoneiston kiinteistöistä Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa tammikuusta 2021 alkaen. Toivakassa kuljetukset alkavat myöhemmin.

Milloin?

Kierrätystavoitteiden pohjalta tehdyt jätehuoltomääräykset tulivat voimaan keväällä 2020. Siirtymäaikaa on 1.7.2021 saakka, jonka jälkeen muovin erilliskeräys on kaikille vähintään viiden huoneiston kiinteistöille pakollista. Mustankorkea on jo aloittanut valmistelun ja erilliskeräykset alkavat tammikuussa 2021. Ensimmäinen ilmoittautumisvaihe toteutettiin syyskuussa 2020, jolloin ilmoittautuivat ne kiinteistöt, jotka halusivat lähteä mukaan tammikuussa 2021 vapaaehtoisena alkavaan muovin erilliskeräykseen. Seuraava ilmoittautuminen alkaa keväällä 2021 ja muovin kerääminen alkaa 1.7.2021. Ilmoittaumisen alkamisesta tarkemmasta aikataulusta ilmoitetaan myöhemmin.

 

Miksi?

On laskettu, että pakkausmuovin EU-tasolla päätettyihin kierrätystavoitteisiin pääsemiseksi erilliskeräys pitää (Suomessa) järjestää vähintään viiden huoneiston kiinteistöiltä ja tämän lisäksi kannustaa muita käyttämään yhteisiä muovinkeräyspisteitä.

Miten?

Kiinteistön isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tulee ilmoittaa kiinteistö muovinkeräykseen ilmoittautumisaikaan mennessä. Isännöitsijä huolehtii myös muista käytännön järjestelyistä muovinkeräykseen liittyen.

Kiinteistön asukkaiden tehtäväksi jää oman taloutensa muovipakkausten oikeaoppinen kierrättäminen kiinteistön muovinkeräysastiaan.  Ohjeet muovipakkausten sujuvaan ja järkevään lajitteluun löydät alta.

 

 

 

Muovipakkausten lajitteluohjeet

Kyllä kiitos

 • Kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset
 • Pesuainepakkaukset
 • Muovipussit- ja kassit
 • Tuubit ja putkilot
 • Styrox-pakkaukset

Ei kiitos

 • Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä
 • PVC-pakkauksia
 • Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia

Muista myös nämä

 • Muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuivia. Esimerkiksi marinadisen lihapakkauksen kohdalla kannattaa miettiä, onko sen tiskaaminen ja kuivaaminen järkevää. Sekajäte on oikea paikka likaisille muovipakkauksille.
 • Eri muovilaadut pitäisi erotella toisistaan. Esimerkiksi jauheliharasia ja sen kansi ovat eri materiaalia, jolloin ne pitää irrottaa toisistaan.
 • Älä kasaa muovipakkauksia sisäkkäin.
 • Muoviset tuotteet ja esineet eivät kuulu keräykseen. Esimerkiksi muovilelut ja -ämpärit ovat rikkoutuessaan sekajätettä.
 • Nyrkkisääntö: Jos se on pakkaus kotitaloudesta, sen voi laittaa muovinkeräykseen.

Katso muovin lajittelusta lisää täältä: 
Martat – näin helppoa on muovin lajittelu (Video avautuu uuteen ikkunaan)

 

Muovipakkausjätteen keräys laajenee ensi vuonna.

 

Ilmoittautumislomake

Ilmoittautuminen on päättynyt syyskuussa 2020! Seuraava ilmoittautumisjakso tulee ensi keväänä, erikseen ilmoitettavaan aikaan.

 

Ladattavat materiaalit & ohjeet

Lataa täältä lajitteluohjeet ja muut materiaalit.

 

Tiivis lajitteluohje

Lataa

Tiivis lajitteluohje (in English)

Lataa

 

Mikä muovinkeräys UKK?

Kuka kerää mitä ja miksi? Näitä meiltä kysytään muovinkeräykseen liittyen

Keitä muovinkeräys koskee?

Muovinkeräys koskee kaikkia yli viiden huoneiston kiinteistössä asuvia henkilöitä Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja  myöhemmin myös Toivakassa.

Miksi erillistä muovinkeräystä tehdään?

Uudet keväällä 2020 voimaan tulleet jätehuoltomääräykset velvoittavat vähintään viiden huoneiston kiinteistöt Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa järjestämään muovipakkausten, kuten muidenkin hyötyjätteiden, keräyksen.

Jätehuoltomääräykset perustuvat EU-tasolla päätettyihin pakkausmuovin kierrätystavoitteisiin.

Entä pienemmät kiinteistöt ja omakotitalot?

Suosittelemme pienempien kiinteistöjen ja omakotitalojen asukkaita hyödyntämään ensisijaisesti erillisiä yhteisiä muovinkeräyspisteitä.

Mustankorkealta voi kuitenkin tiedustella vapaaehtoista liittymistä muovinkeräykseen aikaisintaan keväällä 2021, kun jäteautojen reitit ovat selvillä.

Miten taloyhtiö pääsee mukaan keräykseen?

Isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ilmoittaa kiinteistön mukaan keräykseen täyttämällä ja lähettämällä tältä sivulta löytyvän muovinkeräyslomakkeen ilmoittautumisajan kuluessa.

Millainen jäteastia käy muovinkeräykseen?

Muovipakkauksia kerätään joko ns.pinta-astioista tai syväkeräyssäiliöistä. Taloyhtiössä voidaan päättää, hankitaanko muoville uusi astia vai vaihdetaanko esimerkiksi osa sekajäteastioista muoville.

Mitä kerätylle pakkausmuovijätteelle tehdään?

Muovipakkausastiat tyhjennetään sovitun rytmin mukaisesti ja jäte kuljetetaan Mustankorkean jätekeskukselle, missä muovijäte paalataan ja kuljetetaan käsiteltäväksi Fortumin jalostamoon Riihimäelle. Kierrätykseen soveltuvasta muovista tuotetaan uusioraaka-ainetta.

Paljonko erilliskeräys tulee maksamaan kiinteistöille?

Muovijäteastian tyhjennyksestä peritään maksu, kuten muistakin taloyhtiön jäteastioista. Jyväskylän seudun jätelautakunta  päättää vuoden 2021 hinnastosta syksyn 2020 aikana.

Millä rytmillä muovin keräystä tehdään?

Tyhjennysvälit ovat kiinteistökohtaisia. Mahdolliset tyhjennysvälit ovat 1, 2, 4 tai 8 viikkoa. Jokainen kiinteistö määrittää tyhjennysvälinsä oman pohdinnan perusteella ja sitä voi tarpeen mukaan myöhemmin muuttaa.

Kuinka perusteellisesti muovipakkaukset pitää pestä?

Kierrätysohjeiden mukaisesti erilliskerättävien muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuivia, jotta laatu- ja hygieniavaatimukset täytyvät. Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä ohjetta tai mittaria. Pakkauksissa ei saa olla ruoka- tai muita ainejäämiä. Jos puhdistukseen tarvitaan kuumaa vettä tai pesuainetta, ympäristön kannalta parempi voi olla laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nopea vesihanan alla pyöräyttäminen tai talouspaperilla pyyhkäisy pitäisi riittää. Nyrkkisääntönä voi miettiä, pystyisitkö säilyttämään pakkausta pari viikkoa kotonasi? Silloin se todennäköisesti on riittävän puhdas. Maalaisjärki ja ”iso kuva” kannattaa pitää mielessä.