Muovin kierrätys on helppoa.

1

Muovin kierrätys kuuluu kaikille.

Yhä useammalla taloyhtiöllä astia on jo omassa pihassa. Kaikkiin vähintään viiden huoneiston kiinteistöihin tulee oma muovinkeräysastia viimeistään 1.7.2021 Mustankorkean kuntien alueella. Muovin erottelu sekajätteestä säästää parhaimmillaan taloyhtiön jätehuoltokustannuksia.

2

Jos se on pakkaus, sinne vaan!

Tärkein nyrkkisääntö on: Jos se on pakkaus, sinne vaan! Kodin keittiöstä tai kylpyhuoneesta tyhjenevä muovipakkaus kuuluu muovinkeräykseen. Tärkeintä on, että muovipakkaukset päätyvät kiertoon.

3

Muovi on raaka-aine.

Kierrätetty muovi on uusiotuotteiden raaka-ainetta. Uusiomuovista voidaan valmistaa esimerkiksi tiskiharjoja ja terassilautaa.

 

Muovipakkausten lajitteluohjeet

Kyllä kiitos

 • Kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset
 • Pesuainepakkaukset
 • Muovipussit- ja kassit
 • Tuubit ja putkilot

Ei kiitos

 • Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä
 • PVC-muovi
 • Muita muovituotteita (esimerkiksi ämpärit tai lelut) tai yritysten muovipakkauksia

Muista myös nämä

 • Muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuivia. Esimerkiksi marinadisen lihapakkauksen kohdalla kannattaa miettiä, onko sen tiskaaminen ja kuivaaminen järkevää. Sekajäte on oikea paikka likaisille muovipakkauksille.
 • Eri muovilaadut pitäisi erotella toisistaan. Esimerkiksi jauheliharasia ja sen kansi ovat eri materiaalia, jolloin ne pitää irrottaa toisistaan.
 • Älä kasaa muovipakkauksia sisäkkäin.
 • Muoviset tuotteet ja esineet eivät kuulu keräykseen. Esimerkiksi muovilelut ja -ämpärit ovat rikkoutuessaan sekajätettä.

 

Kuulostaa helpolta! Koska taloyhtiö voi ilmoittautua mukaan?

Ilmoittautuminen on jälleen auki!

Nyt on taas aika ilmoittautua! Jätehuoltomääräysten mukaisesti muovin keräys muuttuu pakolliseksi 1.7.2021 kaikissa vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä. Ilmoittautuminen tapahtuu 1.-31.3.2021 välisenä aikana! Ilmoittautumisesta, jäteastian hankinnoista ja muista käytännön asioista vastaa isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Pakkausmuovin kerääminen kiinteistöiltä alkaa 1.7.2021 lähtien. Kiinteistön asukkaiden tehtäväksi jää oman taloutensa muovipakkausten oikeaoppinen kierrättäminen kiinteistön muovinkeräysastiaan.

 

Ladattavat materiaalit & ohjeet

Lataa täältä lajitteluohjeet ja muut materiaalit.

 

Tiivis lajitteluohje

Lataa

Sorting instructions (in English)

Lataa

 

Mikä muovinkeräys UKK?

Kuka kerää mitä ja miksi? Näitä meiltä kysytään muovinkeräykseen liittyen

Keitä muovinkeräys koskee?

Muovinkeräys koskee kaikkia vähintään viiden huoneiston kiinteistössä asuvia henkilöitä Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Osassa taloyhtiöitä muovin keräys aloitettiin jo vuoden alusta vapaaehtoisesti. Kaikille se tulee pakolliseksi 1.7.2021.

Miksi erillistä muovinkeräystä tehdään?

Keväällä 2020 voimaan tulleet jätehuoltomääräykset velvoittavat vähintään viiden huoneiston kiinteistöt Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa järjestämään muovipakkausten, kuten muidenkin hyötyjätteiden, keräyksen.

Jätehuoltomääräykset perustuvat EU-tasolla päätettyihin pakkausmuovin kierrätystavoitteisiin.

Entä pienemmät kiinteistöt ja omakotitalot?

Suosittelemme pienempien kiinteistöjen ja omakotitalojen asukkaita hyödyntämään ensisijaisesti erillisiä yhteisiä muovinkeräyspisteitä.

Pienemmät kiinteistöt voivat tiedustella Mustankorkealta mahdollisuutta liittyä keräykseen. Keräykseen liittyminen saattaa onnistua, jos jäteauton reitti kulkee sopivasti kiinteistön ohi.

Miten taloyhtiö pääsee mukaan keräykseen?

Isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja voi ilmoittaa kiinteistön mukaan keräykseen erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Mustankorkea viestii isännöitsijöille seuraavasta ilmoittautumisajankohdasta keväällä 2021.

Paljonko erilliskeräys tulee maksamaan kiinteistöille?

Muovijäteastian tyhjennyksestä peritään maksu, kuten muistakin taloyhtiön jäteastioista. Jätehuollon hinnoista päättää kuntien yhteinen viranomainen, Jyväskylän seudun jätelautakunta. Muovijäteastian tyhjentäminen tulee hieman edullisemmaksi taloyhtiölle verrattuna sekajäteastian tyhjennykseen.

Millainen jäteastia käy muovinkeräykseen?

Muovipakkauksia kerätään joko ns.pinta-astioista tai syväkeräyssäiliöistä. Taloyhtiössä voidaan päättää, hankitaanko muoville uusi astia vai vaihdetaanko esimerkiksi osa sekajäteastioista muoville.

Mitä kerätylle pakkausmuovijätteelle tehdään?

Muovipakkausastiat tyhjennetään sovitun rytmin mukaisesti ja jäte kuljetetaan Mustankorkean jätekeskukselle, missä muovijäte paalataan ja kuljetetaan käsiteltäväksi Fortumin jalostamoon Riihimäelle. Kierrätykseen soveltuvasta muovista tuotetaan uusioraaka-ainetta.

Paljonko erilliskeräys tulee maksamaan kiinteistöille?

Muovijäteastian tyhjennyksestä peritään maksu, kuten muistakin taloyhtiön jäteastioista. Jyväskylän seudun jätelautakunta  päättää vuoden 2021 hinnastosta syksyn 2020 aikana.

Millä rytmillä muovin keräystä tehdään?

Tyhjennysvälit ovat kiinteistökohtaisia. Mahdolliset tyhjennysvälit ovat 1, 2, 4 tai 8 viikkoa. Jokainen kiinteistö määrittää tyhjennysvälinsä oman pohdinnan perusteella ja sitä voi tarpeen mukaan myöhemmin muuttaa.

Kuinka perusteellisesti muovipakkaukset pitää pestä?

Kierrätysohjeiden mukaisesti erilliskerättävien muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuivia, jotta laatu- ja hygieniavaatimukset täytyvät. Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä ohjetta tai mittaria. Pakkauksissa ei saa olla ruoka- tai muita ainejäämiä. Jos puhdistukseen tarvitaan kuumaa vettä tai pesuainetta, ympäristön kannalta parempi voi olla laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nopea vesihanan alla pyöräyttäminen tai talouspaperilla pyyhkäisy pitäisi riittää. Nyrkkisääntönä voi miettiä, pystyisitkö säilyttämään pakkausta pari viikkoa kotonasi? Silloin se todennäköisesti on riittävän puhdas. Maalaisjärki ja ”iso kuva” kannattaa pitää mielessä.

26.02.

Laukaan pienjäteasema avaa ovensa hiihtolomaviikolla

Mustankorkean pienjäteasema Laukaassa on valmistunut ennätysvauhdissa ja avaa ovensa asiakkaille 1.3.2021. Kataanmäellä Väent…