Muovinkeräys on alkanut
– osaatko jo lajitella?

Muovinkeräys alkoi 1.7.2021 kaikissa vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa.

Muovinkeräys tuli jätehuoltomääräysten mukaisesti pakolliseksi 1.7.2021 vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä. Tätä pienemmät taloyhtiöt sekä omakotitalot voivat hyödyntää maksuttomia Rinki-keräyspisteitä muovin lajittelussa. Niiden yhteystiedot löytyvät: kierratys.info

Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa muovinkeräyksen ensimmäinen vapaaehtoinen ilmoittautuminen oli käynnissä syksyllä 2020 ja tämän ansiosta vuoden 2021 alussa 1 700 taloyhtiön pihaan ilmestyi keltaisilla tarroilla merkitty jäteastia muovinkeräykseen. Tammi-helmikuussa pakkausmuovia kerättiinkin Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa 88 tonnia. Se on kaikki pois sekajätteen määrästä.

Muovipakkausastian tyhjennys on taloyhtiölle viidenneksen halvempaa kuin vastaavan sekajäteastian tyhjennys. Jos taloyhtiöissä lajitellaan innokkaasti, voidaan aktiivisella lajittelulla harventaa sekajäteastian tyhjennystä, mikä taas voi tuoda taloyhtiölle säästöjä. Mustankorkealla uskotaan, että muovia kerätään tänä vuonna tuhat tonnia eli miljoona kiloa.

 

Muovin kierrätys on helppoa.

1

Muovin kierrätys kuuluu kaikille.

Kaikkiin vähintään viiden huoneiston kiinteistöihin tuli oma muovinkeräysastia 1.7.2021 Mustankorkean kuntien alueella. Muovin erottelu sekajätteestä säästää parhaimmillaan taloyhtiön jätehuoltokustannuksia.

2

Jos se on pakkaus, sinne vaan!

Tärkein nyrkkisääntö on: Jos se on pakkaus, sinne vaan! Kodin keittiöstä tai kylpyhuoneesta tyhjenevä muovipakkaus kuuluu muovinkeräykseen. Tärkeintä on, että muovipakkaukset päätyvät kiertoon.

3

Muovi on raaka-aine.

Kierrätetty muovi on uusiotuotteiden raaka-ainetta. Uusiomuovista voidaan valmistaa esimerkiksi tiskiharjoja ja terassilautaa.

 

Muovipakkausten lajitteluohjeet

Kyllä kiitos

 • Kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset
 • Pesuainepakkaukset
 • Muovipussit- ja kassit
 • Tuubit ja putkilot
 • Styrox-pakkaukset (ei rakentamisen styrox)

Ei kiitos

 • Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä
 • PVC-muovi
 • Muita muovituotteita (esimerkiksi ämpärit tai lelut) tai yritysten muovipakkauksia

Muista myös nämä

 • Muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuivia. Esimerkiksi marinadisen lihapakkauksen kohdalla kannattaa miettiä, onko sen tiskaaminen ja kuivaaminen järkevää. Sekajäte on oikea paikka likaisille muovipakkauksille.
 • Eri muovilaadut pitäisi erotella toisistaan. Esimerkiksi jauheliharasia ja sen kansi ovat eri materiaalia, jolloin ne pitää irrottaa toisistaan.
 • Älä kasaa muovipakkauksia sisäkkäin. Eri muovilajit erotellaan koneellisesti toisistaan. Jos ne ovat sisäkkäin, niiden erottelu on vaikeaa.
 • Muoviset tuotteet ja esineet eivät kuulu keräykseen. Esimerkiksi muovilelut ja -ämpärit ovat rikkoutuessaan sekajätettä.

 

 

Ladattavat materiaalit & ohjeet

Lataa täältä lajitteluohjeet ja muut materiaalit.

 

Tiivis lajitteluohje

Lataa

Sorting instructions (in English)

Lataa

 

Mikä muovinkeräys UKK?

Kuka kerää mitä ja miksi? Näitä meiltä kysytään muovinkeräykseen liittyen

Keitä muovinkeräys koskee?

Muovinkeräys koskee kaikkia vähintään viiden huoneiston kiinteistössä asuvia henkilöitä Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Osassa taloyhtiöitä muovin keräys aloitettiin jo vuoden alusta vapaaehtoisesti. Kaikille se tuli pakolliseksi 1.7.2021.

Miksi erillistä muovinkeräystä tehdään?

Keväällä 2020 voimaan tulleet jätehuoltomääräykset velvoittavat vähintään viiden huoneiston kiinteistöt Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa järjestämään muovipakkausten, kuten muidenkin hyötyjätteiden, keräyksen.

Jätehuoltomääräykset perustuvat EU-tasolla päätettyihin pakkausmuovin kierrätystavoitteisiin.

Entä pienemmät kiinteistöt ja omakotitalot?

Suosittelemme pienempien kiinteistöjen ja omakotitalojen asukkaita hyödyntämään ensisijaisesti erillisiä yhteisiä muovinkeräyspisteitä.

Pienemmät kiinteistöt ja omakotitalot voivat tiedustella Mustankorkean asiakaspalvelusta mahdollisuutta liittyä keräykseen. Keräykseen liittyminen saattaa onnistua, jos jäteauton reitti kulkee sopivasti kiinteistön ohi.

Miten taloyhtiö pääsee mukaan keräykseen?

Isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on ilmoittanut kiinteistön mukaan keräykseen erikseen ilmoitettuna ajankohtana.

Paljonko erilliskeräys tulee maksamaan kiinteistöille?

Muovijäteastian tyhjennyksestä peritään maksu, kuten muistakin taloyhtiön jäteastioista. Jätehuollon hinnoista päättää kuntien yhteinen viranomainen, Jyväskylän seudun jätelautakunta. Muovijäteastian tyhjentäminen tulee hieman edullisemmaksi taloyhtiölle verrattuna sekajäteastian tyhjennykseen.

Millainen jäteastia käy muovinkeräykseen?

Muovipakkauksia kerätään joko ns.pinta-astioista tai syväkeräyssäiliöistä. Taloyhtiössä voidaan päättää, hankitaanko muoville uusi astia vai vaihdetaanko esimerkiksi osa sekajäteastioista muoville.

Mitä kerätylle pakkausmuovijätteelle tehdään?

Muovipakkausastiat tyhjennetään sovitun rytmin mukaisesti ja jäte kuljetetaan Mustankorkean jätekeskukselle, missä muovijäte paalataan ja kuljetetaan käsiteltäväksi Fortumin jalostamoon Riihimäelle. Kierrätykseen soveltuvasta muovista tuotetaan uusioraaka-ainetta.

Paljonko erilliskeräys tulee maksamaan kiinteistöille?

Muovijäteastian tyhjennyksestä peritään maksu, kuten muistakin taloyhtiön jäteastioista. Jyväskylän seudun jätelautakunta  päättää maksuista.

Millä rytmillä muovin keräystä tehdään?

Tyhjennysvälit ovat kiinteistökohtaisia. Mahdolliset tyhjennysvälit ovat 1, 2, 4 tai 8 viikkoa. Jokainen kiinteistö määrittää tyhjennysvälinsä oman pohdinnan perusteella ja sitä voi tarpeen mukaan myöhemmin muuttaa.

Kuinka perusteellisesti muovipakkaukset pitää pestä?

Kierrätysohjeiden mukaisesti erilliskerättävien muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuivia, jotta laatu- ja hygieniavaatimukset täytyvät. Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä ohjetta tai mittaria. Pakkauksissa ei saa olla ruoka- tai muita ainejäämiä. Jos puhdistukseen tarvitaan kuumaa vettä tai pesuainetta, ympäristön kannalta parempi voi olla laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nopea vesihanan alla pyöräyttäminen tai talouspaperilla pyyhkäisy pitäisi riittää. Nyrkkisääntönä voi miettiä, pystyisitkö säilyttämään pakkausta pari viikkoa kotonasi? Silloin se todennäköisesti on riittävän puhdas. Maalaisjärki ja ”iso kuva” kannattaa pitää mielessä.

 

Ilmoittautuminen muovinkeräykseen päättyi 9.4.2021.  Jätehuoltomääräysten mukaisesti muovinkeräys muuttui pakolliseksi 1.7.2021 kaikissa vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä. Ilmoittautumisesta, jäteastian hankinnoista ja muista käytännön asioista vastaa isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Kiinteistön asukkaiden tehtäväksi jää oman taloutensa muovipakkausten oikeaoppinen kierrättäminen kiinteistön muovinkeräysastiaan.

Ilmoittaudu muovinkeräykseen