Lajittelupiha uudistui
Mustankorkean lajittelupiha avasi ovensa uudistettuna maanantaina 24.4. Nyt jätteiden tuominen Mustankorkealle henkilöautolla, peräkärryllä ja pakettiautolla on entistä mutkattomampaa ja helpompaa.
Kurkkaa videolta ajoreitti lajittelupihalle
Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupiha on kokenut talven aikana ison muodonmuutoksen. Uudistuksessa niin ajoreitit, asiakaspalvelu, maksaminen kuin opasteetkin myllerrettiin uuteen uskoon. Lajittelupihan sijainti ja valtaosa jätelajikohtaisista pisteistä on kuitenkin edelleen tutuilla paikoillaan.
Mustankorkean palvelupäällikkö Eveliina Kirmasen mukaan lajittelupihalle ei jatkossa enää ajeta tutun vaaka-aseman kautta. Uusi ajoreitti kaartaa ennen jäteaseman pääportteja vasemmalle biokaasun tankkausaseman suuntaan. Tämän jälkeen käännytään ensimmäisestä risteyksestä oikealle ja jatketaan matkaa ajoväylää pitkin uudelle asiakaspalvelupisteelle.
– Olemme asentaneet selkeän kyltityksen, jota seuraamalla lajittelupihalle ajaminen on helppoa. Iso ongelma ei toki ole sekään, jos vanhasta tottumuksesta ajaa tuttua reittiä vaaka-asemalle. Asiakaspalvelijamme opastavat silloin tulijaa tekemään U-käännöksen ja suuntaamaan oikealle reitille, Kirmanen sanoo.
Näin asioit uudistuneella lajittelupihalla:
- Ennen Mustankorkean jätekeskuksen portteja käännytään vasemmalle biokaasun tankkausaseman suuntaan. Lajittelupihalle ei siis enää ajeta vaaka-aseman kautta.
- Käänny keltaisten varastohallien jälkeen oikealle. Opasteet ohjaavat sinut oikealle ajouralle.
- Asiakaspalvelupisteellä voit maksaa lajittelupihan pienkuormamaksun (Huom! Lajittelupihalla voi maksaa vain pankki- tai luottokortilla). Saat samalla asiakaspalvelijalta ohjeet tuomiesi jätteiden lajitteluun.
- Lajittelupihalta poistuminen tapahtuu samaa reittiä pitkin kuin saapuminenkin.
- Aja tätä reittiä, jos haluat jatkaa lajittelupihalta ostamaan multaa tai muita maa-aineksia. Seuraa kyltityksen ohjeita.
”Yhden pysähdyksen taktiikka”
Jäteasemalle saapuva ohjataan selkeää kaistoitusta pitkin merikonttiin rakennetun asiakaspalvelupisteen
luo. Asiakaspalvelija antaa ohjeet jätekuorman lajitteluun. Samalla asiakas maksaa mahdollisen pienkuormamaksun.
– Aiemmin lajittelupihalle ajaminen ja sieltä poistuminen tapahtuivat vaaka-aseman kautta. Asiakas sai tullessaan lajitteluohjeet asiakaspalvelijalta, mutta pienkuormamaksu perittiin vasta jätteiden lajittelun päätteeksi. Nyt vaa’an kautta ei enää tarvitse ajaa ja maksu sekä ohjeistus tapahtuvat yhdellä kertaa. Tämä tekee lajittelupihalla asioinnista joustavampaa ja helpompaa, Kirmanen kertoo.
Emme enää kierrätä käteistä
Palvelun nopeuttamiseksi lajittelupihalla on luovuttu käteisen käytöstä. Nykyään maksuvälineenä käy pankki- tai luottokortti.
– Korttimaksulla voimme nopeuttaa merkittävästi palvelua ja vähentää jonotusta ruuhka-aikoina. Kaikki pienkuormamaksumme alittavat 50 euron rajan, joten suosittelemme lähimaksua. Se tekee asioinnista erittäin sujuvaa, Kirmanen sanoo.
Mullan hinnoittelu muuttui
Lajittelupihan uuden asiakaspalvelupisteen kautta saapuvat myös puutarhajätteitä tuovat sekä Omapihalta multaa ja muita maa-aineksia ostavat asiakkaat.
– Puutarhajätteiden, risujen ja oksien kuormamaksut sekä mullan, kuorikatteen ja muiden maa-ainesten ostohinnat maksetaan myös asiakaspalvelupisteelle saavuttaessa. Maksun jälkeen tulijat ohjataan kiertämään Omapihalle tai puutarhajätekentälle lajittelupihan takaa. Mullan hinnoittelussa olemme siirtyneet kiloperusteisesta hinnoittelusta kuormahintoihin asiakaspalvelun nopeuttamiseksi.
Lajitteluohjeisiin QR-koodeista
Asiakaspalvelupisteeltä pääsee kaartamaan näppärästi suoraan lajittelupihalle. Jätelajien lavapaikat ovat pitkälti samat kuin aikaisemminkin, mutta vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden, lamppujen ja renkaiden kierrätyspisteiden sijoittelussa on tapahtunut muutoksia.
Lisäksi lajittelupihaan on tullut aivan uudet kierrätyspisteet poistotekstiileille, vanteellisille renkaille sekä paristoille ja pienakuille. Sen sijaan tietosuojapaperia Mustankorkealla ei jatkossa enää oteta vastaan. Asiakkaat voivat toimittaa tietosuojapaperit esimerkiksi Lassila & Tikanojan Seppälänkankaan toimipisteeseen (Sepelitie 6).
”Jätteiden lajittelua helpottavat jätepisteiden uudet kuvalliset ja numeroidut kyltit. Tarvittaessa asiakas saa tarkempaa tietoa jätelajiin kuuluvista jätteistä skannaamalla opastekyltissä olevan QR-koodin älypuhelimellaan.”
Eveliina Kirmanen, palvelupäällikkö
Kun lajittelu on onnistuneesti suoritettu, poistuminen lajittelupihalta tapahtuu vaivattomasti samaa reittiä kuin
saapuminenkin.
Ajojärjestelyt lisäävät turvallisuutta
Kirmasen mukaan lajittelupihan uudistuksen takana on sekä kotitalouksilta että yritysasiakkailta saatu palaute. Aiemmin kotitalousasiakkaat saapuivat lajittelupihalle samaa reittiä ammattiliikenteen kanssa. Sukkulointi henkilöautolla Mustankorkealle saapuvien rekkojen ja jäteautojen keskellä tuntui monesta asiakkaasta epämukavalta.
Ruuhka-aikoina sisääntulo myös ruuhkautui pahasti, mikä johti paikoin pitkiin jonotusaikoihin. Asiointia kangisti osaltaan sekin, että asiakaspalvelun kanssa oli tarpeen asioida sekä lajittelupihalle saavuttaessa että poistuttaessa. Ensimmäistä kertaa lajittelupihalla vierailevat asiakkaat kokivat myös ajoreitin haastavaksi.
– Lajittelupihan uudistuksessa olemme pyrkineet huomioimaan asiakkaiden toiveet mahdollisimman hyvin. Kotitalouksille ja yritysliikenteelle suunnitellut erilliset kulkureitit helpottavat kaikkien asiakasryhmiemme arkea ja vähentävät myös vaaratilanteita. Lajittelupihalle on nyt huomattavasti helpompi ajaa ja asiakaspalvelun kanssa on tarvetta kommunikoida vain kertaalleen. Uudistuksen myötä myös lajittelupihan ohjeistusta on parannettu esimerkiksi jätelajikohtaisella numeroinnilla ja QR-koodeilla avautuvilla ohjeilla, Kirmanen summaa.
Hän kuitenkin painottaa, että lajittelupihan kehitysprosessi ei ole vielä maalissa. Täydentäviä muutoksia ja parannuksia tullaan mahdollisesti vielä tekemään seuraavien vuosien aikana.
– Haluamme kuulla, millaisia ajatuksia asiakkaillamme on uudistuneesta lajittelupihasta. Palautteen pohjalta pyrimme tekemään pihasta entistäkin toimivamman, Kirmanen sanoo.
Mikä ihmeen pienkuormamaksu?
Monet jätteet voi tuoda lajittelupihalle maksutta, mutta joidenkin jätelajien toimittamisesta peritään pienkuormamaksu. Pienkuormamaksu peritään aina, kun kuorma sisältää pienenkin määrän maksullista jätelajia.
Jätteiden toimituksesta perittävän maksun suuruus määräytyy sen mukaan, minkä kokoiseen ajoneuvoon tai ajoneuvoyhdistelmään jätteet on kuormattu.
Maksuttomat jätteet
- lasipakkaukset
- paperi
- kartonki
- metalli
- käsittelemätön puu
- kyllästetty puu (alle 1 m3 erä)
- yksittäiset sähkölaitteet
- vaarallinen jäte (mm. maalit ja lakat, liuottimet, öljyt) max. 50 kg tai l/asiakas
- vanteelliset ja vanteettomat autonrenkaat
- poistotekstiilit
- muovipakkaukset
- paristot ja pienakut