![Kaksi naista tutkii toimistopöydän ääressä erilaisia papereita. Heillä on kivaa.](https://www.mustankorkea.fi/wp-content/uploads/2025/01/kolkit-kierrattaa-pieni-1024x683.jpg)
Kolmosluokkien opettajat saavat valmiin materiaalin kierrätysoppituntia varten
Mustankorkea laajentaa tänä vuonna kierrätysopetustaan. Yhdessä lasten ja opettajien kanssa on suunniteltu kolmasluokkalaisten kierrätysoppitunti, jonka materiaalin opettajat voivat ladata ilmaiseksi netistä. Jätteiden vähentämistä ja kierrätystä lähestytään tunnilla keskustellen ja leikkien.
Mustankorkea on järjestänyt esikouluikäisten kierrätysvalmennuksia jo pitkään, ja eskarikierros tavoittaa vuosittain 1600–1800 lasta Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Vuonna 2025 kierrätysopetusta on luvassa myös vanhemmille lapsille.
– Strategiamme sekä jätehuollon palvelutason mukaisesti laajennamme kierrätys- ja jäteneuvontaa perusopetuksessa ja tarjoamme kolmasluokkalaisten opettajille valmiin opetusmateriaalin, kertoo Mustankorkean viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Piia Aho.
Opettajat voivat ladata kierrätysoppitunnin materiaalin ilmaiseksi netistä. Tavoitteena on lisätä lasten tietoja kiertotaloudesta ja jätteensynnyn ehkäisystä.
– Materiaali on helppo ottaa käyttöön, koska se sisältää niin käyttöohjeet kuin tehtävien vastaukset, kertoo materiaalin suunnitellut Mustankorkean viestinnän harjoittelija Laura Kettunen.
Mustankorkean kierrätysvalmennus tavoitti vuonna 2024 yhteensä lähes 9100 asukasta. Heistä noin 18 prosenttia oli esikoululaisia. Koululaisia vierailee myös jätekeskuksella.
Kolmasluokkalaiset tietävät jo paljon kierrätyksestä
Kierrätysoppitunti pohjautuu perusopetussuunnitelmaan. Kettunen kävi myös vierailemassa keskisuomalaisissa kouluissa. Kolmasluokkalaiset tietävät jätteiden kierrätyksestä jo todella paljon, joten oli tärkeää kysyä heiltä itseltään ja opettajilta, mistä asioista lapset toivoisivat lisää tietoa.
– Oppitunti on suunniteltu kolmasluokkalaisille pedagogisesti sopivan haastavaksi ja innostavaksi, Kettunen kertoo.
Hän piti syksyn aikana kouluilla testioppitunteja, mikä varmisti, että materiaali sopii mukavasti 45 minuuttiin. Tunnin aikana käydään läpi, minkälaisia jätteitä on olemassa ja mihin jäteastiaan ja jätelajiin niistä kukin kuuluu.
– Kolmasluokkalaisille on jo hyvin tuttua, mitkä jätteet menevät vaikkapa biojätteeseen tai muovinkeräykseen, joten lasten kanssa päästään tutustumaan myös vähän vieraampien jätelajien, kuten paristojen ja sähkölaitteiden, kierrätykseen.
”Kierrätysoppitunti on suunniteltu kolmasluokkalaisille pedagogisesti sopivan haastavaksi ja innostavaksi.”
Laura Kettunen, työharjoittelija ja opiskelija
![Silmälasipäinen nainen hymyilee ja katsoo kameraan. Taustalla näkyy lehtikuvioista seinää.](https://www.mustankorkea.fi/wp-content/uploads/2025/01/laura-kettunen-pysty-nelio-300x300.jpg)
Mitä jätteille tapahtuu kierrätyksen jälkeen?
Oppimateriaali kannustaa pohtimaan lasten kanssa, miksi kierrättäminen kannattaa, ja kierrätys kytketään myös laajempiin ilmiöihin, kuten ympäristönsuojeluun. Vähentäähän esimerkiksi kierrätyskartongin käyttö puiden kaatamisen tarvetta kartongin valmistusta varten.
– Ympäristön ja eläinten suojelu on tekemäni kyselyn perusteella lapsille todella tärkeä asia, Kettunen korostaa.
Tunnilla päästään pohtimaan eri materiaalien kiertokulkua ja keskustelemaan siitä, miten eri jätteet syntyvät ja mitä niille tapahtuu kierrättämisen jälkeen.
– Mistä esimerkiksi lasipullot tehdään ja mihin ne kierrätyksen jälkeen päätyvät? Kettunen antaa esimerkin.
![Kaksi naista tutkii toisen kädessä olevaa harmaata diplomia. Naiset on kuvattu heidän selän takaa.](https://www.mustankorkea.fi/wp-content/uploads/2025/01/kolkkien-materiaaleja_pieni-1024x684.jpg)
”Kierrätysoppitunnilla päästään pohtimaan eri materiaalien kiertokulkua ja keskustelemaan siitä, mitä eri jätteille tapahtuu kierrättämisen jälkeen.”
Laura Kettunen, työharjoittelija ja opiskelija
Kuvat auttavat asioiden hahmottamisessa
Opettajat ovat olleet Kettusen mukaan iloisia valmiista opetusmateriaalista ja siitä, että oppitunnin sisältö on kolmasluokkalaisille sopivan vaihteleva. Oppitunti alkaa opettajaa kuuntelemalla, mikä orientoi lapset aiheeseen.
– Sitten on toiminnallinen osuus kierrätysleikin muodossa, ja lopuksi lapset pääsevät tekemään itsenäisesti kynätehtäviä.
Oppitunnin sisältö on suunniteltu kuvapohjaiseksi, mikä elävöittää opetusta ja helpottaa asioiden hahmottamista myös silloin, jos oppilaan äidinkieli ei ole suomi.
– Kierrätysleikkiin kuuluvissa kuvakorteissa on myös englanninkieliset käännökset, mikä mahdollistaa kierrätysaiheen yhdistämisen esimerkiksi kieltenopetukseen, Kettunen lisää.
Kierrätysleikissä eri jätteitä yhdistetään niiden oikeaan kierrätyspaikkaan. Esimerkiksi omenankara kuuluu biojätteeseen. Leikin jälkeen tukimateriaalina voi käyttää kuvia tai konkreettisia tavaroita, joilla osoitetaan, mitä kaikkea eri jätteistä kierrätyksen jälkeen tehdään.
– Minulla oli testitunneilla mukana esimerkiksi multaa purkissa, uusiometallitölkki ja uusiopaperista tehty vihko.
Kierrätyspuun avulla jatketaan aiheen parissa
![Nuori silmälasipäinen nainen pitää kädessään värikästä julistetta, jossa on pallomainen piirretty luontokuva. Taustalla näkyy toimistomiljöötä.](https://www.mustankorkea.fi/wp-content/uploads/2025/01/laura-ja-kierratyspuu-pieni-1024x684.jpg)
Oppitunnin jälkeen aiheen parissa voidaan jatkaa Kierrätyspuu-julisteen avulla. Oppilaat pääsevät värittämään puun eri osia sen mukaan, mitä he kotona kierrättävät. Tavoitteena onkin pitää yllä keskustelua aiheesta yhtä oppituntia pidempään ja antaa lapsille mahdollisuus kertoa omista kokemuksistaan.
– Ainakin testitunneilla kokemuksista kysyttäessä käsiä alkoi nousta nopeasti ylös, Kettunen naurahtaa.
Lataa 3-luokkalaisten kierrätysoppitunninmateriaali täältä.