Miten opettaa kierrättämistä päiväkodeissa? Listasimme muutaman leikin, jotka sopivat varhaiskasvatukseen. Mukana myös Kulku-lehdessämme olleita kierrätysaiheisia tehtäviä.

Useassa päiväkodissa vietetään lokakuussa kierrätysteemaa. Mustankorkean Älli ja Into -kierrätysmahtikiertue tulee ensi vuonna jälleen hauskuuttamaan ja opettamaan esikoululaisia Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Tässä kuitenkin muutama leikki, joista voi saada ideoita ja tekemistä varhaiskasvatukseen. Kierrätystä ja kestävää kehitystä voidaan oppia yhdessä leikin kautta.

Lähde: Kierrätyskeskus.fi


Maa-meri-laiva -leikki

Lähes kaikille lapsille tuttu maa-meri-laiva -leikki muuntautuu myös kierrätykseen sopivaksi vauhdikkaaksi leikiksi.

Esivalmistelu

Leikkiä voi leikkiä pihalla tai liikuntasalissa. Merkitse maahan tai jumppasaliin esimerkiksi teipillä kolme viivaa esim. 10-15 metrin päähän toisistaan.

Leikin kulku

  • Nimetkää viivat eri jätelajien mukaan. Yksi viiva voi olla biojäte, toinen muovipakkaukset ja kolmas kartonki.
  • Leikin voi aloittaa niin, että ohjaaja huutaa yhden jätelajin ja lapset juoksevat viivalle. Ohjaaja voi olla huutamassa koko ajan tai aina viimeinen viivalle saapunut vaihtuu huutajaksi.
  • Lisähaastetta: Leikkiin saadaan lisää haastetta, jos ohjaaja huutaakin erilaisia lajiteltavia jätteitä. Esimerkiksi biojäte-viivalle juostaan, kun ohjaaja huutaa banaaninkuori, nenäliina, porkkanankuoret tms. Vinkkejä voit ottaa lajitteluohjeistamme.

Kierrätysleikki tuurilla, muistilla ja oppien

Tämä leikki sopii myös pienemmille lapsille. Tässä leikissä pärjää tiedon lisäksi myös tuurilla tai hyvällä muistilla.

Esivalmistelu

Tarvittavat materiaalit löytyvät helposti roskiksista. Etsi erilaista lajitteluun kelpaavaa jätettä, esimerkiksi samaa jätelajia. Helpoiten löydät esimerkiksi muovipakkauksia tai kartonkipakkauksia. Näiden lisäksi etsi muutama sekajäte, esimerkiksi rikkinäinen lelu, vaippa, hiusponnari tai kuminauha.

Leikin kulku

  • Levittäkää lattialle kaikki muovipakkaukset tai kartonkipakkaukset tai minkä jätelajin valitsittekaan. Lajitteluohjeistamme voit tarkistaa ohjeet lajitteluun.
  • Yksi lapsi poistuu huoneesta. Lisätkää sillä välin jätteiden sekaan jokin sekajäte.
  • Poistunut lapsi palaa takaisin ja alkaa keräämään esim. muovipakkauksia jätekasasta. Tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon kyseisen jätelajin jätteitä. Kun lapsi osuu sekajätteen kohdalle, muut lapset huutavat ”sekajäte”.
  • Muunnelma: Isompien lasten kanssa esillä olevia jätteitä kannattaa vaihdella ja laittaa vaikka sekajäte vaivihkaa jätteiden joukkoon jo ennen lapsen poistumista huoneesta. Tällöin myös muut lapset voivat arvailla, mikä jätteistä on sekajäte.
  • Toinen muunnelma: Jätekasassa voi myös olla eri hyötyjätteitä, eli muovi-, kartonki- ja lasipakkauksia, pienmetallia ja paperia. Tällöin idea on sama, eli bongata joukosta sekajäte ja kierrättää kaikki muut jätteet.

Roskista raaka-aineeksi

Vanhempien lasten kanssa voi käydä läpi myös, mitä lajitelluista jätteistä voidaan tehdä.

Esivalmistelu

Etsi leikissä tarvittavat jätteet sekä ns. lopputuotteet etukäteen.

  1. Ohjaaja tarvitsee itselleen: sanomalehti, wc-paperin hylsy, muoviruukku/tiskiharja, lasipurkki ja avain/muu metalliesine.
  2. Etsi lajiteltavia jätteitä samoista jätelajeista: paperi (postitse tullut mainosposti), kartonkipakkaus (esim. maito- tai mehutölkki, pinaattiletturasia, jauheliharasia tms. (muovipakkaus), pilttipurkki/lasinen oliivipurkki sekä tyhjä ananastölkki (metalli).

Leikin kulku

  • Anna jokaiselle lapselle yksi lajiteltava jäte (paperi, kartonki, lasi, metalli, muovi) ja ota itsellesi ohjaajan ”lopputuotteet”.
  • Nosta ohjaajan omista lopputuotteista yksi ilmaan ja kysy: ”Kenen roskasta voi tulla kierrättämisen jälkeen sanomalehteä? Oikea vastaus on luonnollisesti postista tullut mainoskuvasto tai kirjekuori.
  • Lapset nostavat oman roskansa ilmaan, kun arvelet sen olevan kyseessä.
  • Jatka leikkiä kysymällä myös muista lopputuotteista.
    • Kenen roskasta voi tulla kierrättämisen jälkeen hylsyjä? (kartonki)
    • Kenen roskasta voi tulla kierrättämisen jälkeen muoviruukkuja/tiskiharja? (muovipakkaus)
    • Kenen roskasta voi tulla kierrättämisen jälkeen lasipurkkeja? (lasipakkauksista)
    • Kenen roskasta voi tulla kierrättämisen jälkeen avain? (metallijäte)

Kulku-lehden kierrätystehtävät

Olemme julkaisseet perinteisesti Kulku-lehtemme takakannessa puuhatehtäviä lapsille. Tässä muutama poiminta viime vuosilta. Tehtävät ovat pdf-muodossa eli voit tulostaa ne helposti A4-koossa käyttöönne. Etsi eroavaisuudet -tehtävä toimii myös pienemmille, mutta kaksi ensimmäistä sopii paremmin kouluihin.