Mustankorkean joulukiertue

Vaikka joulupukki koettaisi olla tarkka joululahjahankinnoissaan, syntyy jouluna ja joulua odottaessa monenlaista jätettä. Miten ne lajitellaan? Katso alta ja ota selvää!

Kirjastokiertueemme on päättynyt. Vierailimme alueemme kirjastoissa kertomassa joulun ajan jätteiden lajittelusta. Kiitos, kun kävit moikkaamassa meitä, oli ihanaa nähdä teitä.

Joulukiertueen kirjastot

Palokan kirjasto ti 7.12. klo 17-19
Jyväskylän pääkirjasto ke 8.12 klo 13-15
Toivakan kirjasto ma 13.12. klo 17-19
Vaajakosken kirjasto ti 14.12. klo 12-14
Muuramen kirjasto ma 20.12. klo 17-19

 

Näin lajittelet joulun jätteet

Tsekkaa alla olevasta listasta joulunajan yleisimmät roskat ja niiden lajittelu. Jaoimme joulun ajan lajitteluvinkkejä myös Facebookin ja Instagramin joulukalenterissa, käyhän kurkkaamassa. Välkehtivää uutta vuotta!

Lahjapaperit

Hyväkuntoiset ja siistit lahjapaperit kannattaa säästää ja käyttää uudelleen. Litistä pois heitettävät lahjapaperit mahdollisimman pieneksi, jotta ne eivät vie tarpeettomasti tilaa jäteastiassa. Lahjapaperit ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen. Ne eivät siis sovellu paperin- tai kartongin keräykseen, koska niissä on erilaisia värejä, pinnoitteita ja teippejä.

Alumiinivuoat ja-foliot

Huuhdo ruoantähteet kevyesti pois astioista. Vie alumiinivuoat ja -foliot metallinkierrätykseen.

Joulukukat

Pienet määrät kukkia, kasveja ja multaa voi laittaa biojätteeseen tai omaan kompostoriin. Koristeet ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen.

Glögipullot ja -purkit

Vie pantilliset pullot kauppojen palautusautomaattiin. Poista pantittomien lasipullojen korkit ja kannet, ja vie pullot lasinkeräykseen. Kartonkiset purkit ja törpöt kuuluvat kartonginkeräykseen ja muoviset muovipakkauksiin.

Kynttilät ja tuikut

Muoviset lyhty-, tuikku- ja hautakynttilät, steariini ja kynttilänpätkät kuuluvat sekajätteeseen. Kynttilöiden metalliosat ja metalliset tuikkukuoret viedään metallinkeräykseen.

Vinkki: Hautakynttilöiksi kannattaa valita monivuotisia lyhtyjä. Steariini ja kynttilänpätkät voi taas sulattaa ja hyödyntää uusiokynttilöiden raaka-aineena.

Pakkausmateriaalit

Kartonkiset suklaa- ja keksirasiat sekä lelujen pakkaukset lajitellaan kartonkikeräykseen. Muovia olevat pakkaukset voit laittaa muovipakkauksiin.

Sähköiset jouluvalot

Rikkinäiset jouluvalot, rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen (SER). Sähkölaitteita vastaanottavat veloituksetta niitä myyvät liikkeet, Mustankorkean jätekeskus ja Laukaan pienjäteasema.

Kinkkurasva

Kaada jäähtynyt rasva ja paistinliemi kartonkiseen törppöön. Vie törppö biojäteastiaan. Kartonkitörppö poistetaan prosessissa biojätteen joukosta ja rasvoista tuotetaan paikallista biopolttoainetta. HUOM! Normaalisti kartonkitörpöt kuuluvat kartonkijätteeseen.

Joulukuusi

Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa omakoti- ja paritaloasukkaat sekä alle viiden asunnon taloyhtiössä asuvat toimittavat kuusen lähimmälle hyötykeräyspisteelle. Isommissa taloyhtiöissä asuvat voivat jättää kuusen taloyhtiön omalle jätekatokselle.

Ilotulitteet

Palauta räjähtämättömät ilotulitteet myyjälleVanhentuneet ja suutariksi jääneet ilotulitteet tulee toimittaa poliisilleAmmuttujen ilotulitteiden jätteet kuuluvat sekajätteeseen.

Uudenvuoden tinat

Jos sinulla on vielä tinoja, ne kuuluu toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin Mustankorkean jätekeskukselle, Laukaan pienjäteasemalle tai keräyskontteihin, jotka löydät netistä osoitteesta kierratys.info. Vaarallista jätettä vastaanotetaan ilmaiseksi ja ne toimitetaan jatkokäsittelyyn.

Vinkki: Paras tapa on säästää tinat ensi vuoteen ja valaa ne uudelleen. Tinan tilalla voi kokeilla hienon sokerin tai steariinin sulattamista kauhassa. Sulaneen sokerin voi tiputtaa kylmään veteen. Steariinista saa tinaa muistuttavia muotoja lumeen kaadettaessa.