Lajittele joulun jätteet oikein

Joulu tuo usein tullessaan paljon kierrätettävää ja lajiteltavaa. Minne kuuluvat lahjapaperit, entäpä tuikkukynttilän kuoret? Nappaa tästä vinkit joulunajan kierrättämiseen. Näin lajittelet joulun jätteet helposti oikein.

Näin kierrätät kinkkurasvan helposti

  1. Etsi tyhjä törppö, esimerkiksi maitopurkki
  2. Kaada jouluruokien – kuten kinkun, kalkkunan tai kalan – paistinrasvat kartonkitörppöön
  3. Sulje kartonkitörppö teipillä
  4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta törppö biojätteeseen 1.12.2022–31.1.2023

Biojäteastiasta törppö kulkeutuu muun biojätteen mukana Mustankorkean biokaasulaitokseen. Kartonkitörppö poistetaan biojätteen joukosta ja rasvoista tuotetaan paikallista Mustankorkean biokaasua.
Normaalisti kartonkitörpöt kuuluvat kartonkijätteeseen, mutta joulun kinkku- ja paistinrasvojen tapauksessa kartonkitörppöjen laittaminen biojäteastiaan on poikkeuksellisesti suositeltavaa.

Mustankorkea valmistaa kinkkurasvoista 100 % uusiutuvaa biokaasua ja jo yhdellä törpöllä kinkkurasvaa ajaa jopa kymmenen kilometriä!
Joulukuun ajan kierrätysvinkkejä myös somessa. Seuraathan meitä jo Facebookissa!

Törpöttämällä hyvää

Osana Törppö-perinnettä Mustankorkea lahjoittaa tänäkin vuonna sosiaalisessa mediassa valituille hyväntekeväisyyskohteille yhteensä 1000 €. Lahjoituskohteiksi on valittu MLL Toivakka, MLL Muurame, MLL Laukaa ja MLL Jyväskylä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on ollut pienen puolella jo vuodesta 1920. Vuosikymmenien varrella MLL on tehnyt merkittävää työtä lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Muun muassa äitiyspakkaus ja neuvolatoiminta ovat tulleet osaksi lapsiperheiden arkea MLL:n työn myötä.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on yhteisö, joka muodostuu keskusjärjestöstä, 10 piirijärjestöstä ja 541 paikallisyhdistyksestä, joita toimii lähes kaikissa Suomen kunnissa.

 

Näin lajittelet joulun jätteet

Tulosta itsellesi tai taloyhtiösi seinälle kaksisivuinen A4-kokoinen opas joulun ajan jätteiden lajitteluun alta.

Joulun lajitteluohje (pdf)

Lahjapaperit

Hyväkuntoiset ja siistit lahjapaperit kannattaa säästää ja käyttää uudelleen. Litistä pois heitettävät lahjapaperit mahdollisimman pieneksi, jotta ne eivät vie tarpeettomasti tilaa jäteastiassa. Lahjapaperit ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen. Ne eivät siis sovellu paperin- tai kartongin keräykseen, koska niissä on erilaisia värejä, pinnoitteita ja teippejä.

Alumiinivuoat ja-foliot

Huuhdo ruoantähteet kevyesti pois astioista. Vie alumiinivuoat ja -foliot metallin keräykseen.

Joulukukat

Pienet määrät kukkia, kasveja ja multaa voi laittaa biojätteeseen tai omaan kompostoriin. Koristeet ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen.

Glögipullot ja -purkit

Vie pantilliset pullot kauppojen palautusautomaattiin. Poista pantittomien lasipullojen korkit ja kannet, ja vie pullot lasinkeräykseen. Kartonkiset purkit ja törpöt kuuluvat kartonkipakkauksiin ja muoviset muovipakkauksiin.

Kynttilät ja tuikut

Muoviset lyhty-, tuikku- ja hautakynttilät, steariini ja kynttilänpätkät kuuluvat sekajätteeseen. Kynttilöiden metalliosat ja metalliset tuikkukuoret viedään metallinkeräykseen.

Vinkki: Hautakynttilöiksi kannattaa valita monivuotisia lyhtyjä. Steariini ja kynttilänpätkät voi taas sulattaa ja hyödyntää uusiokynttilöiden raaka-aineena.

Pakkausmateriaalit

Kartonkiset joulukalenterit, suklaa- ja keksirasiat sekä lelujen pakkaukset lajitellaan kartonkipakkauksiin. Muovia olevat pakkaukset voit laittaa muovipakkauksiin.

Sähköiset jouluvalot

Rikkinäiset jouluvalot, rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen (SER). Sähkölaitteita vastaanottavat veloituksetta niitä myyvät liikkeet, Mustankorkean jätekeskus ja Laukaan pienjäteasema.

Kinkkurasva

Kaada jäähtynyt rasva ja paistinliemi kartonkiseen törppöön. Vie törppö biojäteastiaan. Kartonkitörppö poistetaan prosessissa biojätteen joukosta ja rasvoista tuotetaan paikallista biopolttoainetta. HUOM! Normaalisti kartonkitörpöt kuuluvat kartonkipakkauksiin.

Joulukuusi

Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa omakoti- ja paritaloasukkaat sekä alle viiden asunnon taloyhtiössä asuvat toimittavat kuusen lähimmälle hyötykeräyspisteelle. Isommissa taloyhtiöissä asuvat voivat jättää kuusen taloyhtiön omalle jätekatokselle.

Ilotulitteet

Palauta räjähtämättömät ilotulitteet myyjälleVanhentuneet ja suutariksi jääneet ilotulitteet tulee toimittaa poliisilleAmmuttujen ilotulitteiden jätteet kuuluvat sekajätteeseen.

Uudenvuoden tinat

Jos sinulla on vielä tinoja, ne kuuluu toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin Mustankorkean jätekeskukselle, Laukaan pienjäteasemalle tai keräyskontteihin, jotka löydät netistä osoitteesta kierratys.info. Vaarallista jätettä vastaanotetaan ilmaiseksi ja ne toimitetaan jatkokäsittelyyn.

Vinkki: Paras tapa on säästää tinat ensi vuoteen ja valaa ne uudelleen. Tinan tilalla voi kokeilla hienon sokerin tai steariinin sulattamista kauhassa. Sulaneen sokerin voi tiputtaa kylmään veteen. Steariinista saa tinaa muistuttavia muotoja lumeen kaadettaessa.