Tekstiilit
Vaatteiden lajittelu on usein haastavaa – mikä on kenenkin mielestä tarpeeksi hyväkuntoinen ja käyttökelpoinen vaate? Mitä ovat poistotekstiilit? Minne menevät likaiset vaatteet?
Poistotekstiilit
Poistotekstiilit ovat rikkinäisiä, mutta puhtaita vaatteita.
Kyllä kiitos
Puhtaat ja kuivat rikkinäiset ja käyttökelvottomat vaatteet.
- paidat, housut, hameet, takit
- lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat (ei muovitetut)
Ei kiitos
Likaiset, kosteat tai käyttökelvottomat vaatteet.
- kengät, vyöt ja laukut
- alusvaatteet ja sukat
- matot, peitot ja tyynyt
- sade- ja toppavaatteet
Lataa poistotekstiilin ohje
Mitä maksaa
Poistotekstiiliä vastaanotetaan maksutta Mustankorkean jätekeskuksella. Keräystä kustannetaan tällä hetkellä jätehuollon perusmaksulla.
Jätteen esivalmistelu
Poistotekstiilien tulee olla puhtaita. Pakkaa ne huolellisesti muovipussiin, jotta vaatteet eivät kastu pilalle.
Mihin vien jätteet
Poistotekstiiliä vastaanotetaan Mustankorkean jätekeskuksella.
Jatkokäyttö
Poistotekstiilit esilajitellaan meillä Mustankorkealla ennen Paimion poistotekstiilin jalostuslaitokseen viemistä. Poistotekstiilistä osa käsitellään kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena. Osa päätyy tilauksena pienyrityksille, jotka käyttävät tekstiilejä omien tuotteidensa valmistukseen. Se osa, mitä ei vielä saada kiertämään materiaalina, hyödynnetään energiantuotannossa polttamalla.
Usein kysytyt kysymykset
Kuuluvatko kengät poistotekstiileihin?
Käyttökelvottomien kenkien paikka on sekajätteessä. Poistotekstiileihin eivät kuulu kengät, alusvaatteet, matot tai peitot. Keräykseen eivät kuulu myöskään sadevaatteet, toppatakit tai muovitetut pöytäliinat.
Voinko laittaa öljystä likaantuneet työvaatteet poistotekstiileihin?
Et valitettavasti voi. Kaikki likainen tekstiili kuuluu sekajätteisiin. Samoin myös märkien ja haisevien vaatteiden paikka on sekajätteessä.
Voiko poistotekstiileihin laittaa paljettipaidan tai heijastinliivin?
Ei valitettavasti voi. Vaatteet, joissa on huomattavan paljon paljetteja, heijastimia, muovikalvoja, vetoketjuja, niittejä tai muita metalliosia kuuluvat sekajätteeseen.
Pitääkö poistotekstiiliin lajiteltava vaate pestä?
Kyllä pitää. Poistotekstiilin tulisi olla pestyä ja kuivaa. Likaisia vaatteita ei voida valitettavasti hyödyntää materiaalina. Vaatteet kannattaa myös pakata huolellisesti muovipusseihin, jotta ne eivät kastu tai mene pilalle. Jos poistotekstiili kastuu matkalla Paimioon, se homehtuu, eikä kostea materiaali kelpaa kuiduksi.
Miksi Mustankorkean alueella on vain yksi poistotekstiilien keräyspaikka?
Mitä tarkoittaa tuottajavastuu?
EU:ssa valmistellaan tekstiilistrategiaa. Voi olla, että vaatteille on tulossa tuottajavastuu, mikä tarkoittaa sitä, että vaatteiden valmistaja vastaisi tulevaisuudessa myös vaatteen kierrättämisestä eli myös kierrättämisen kustannuksista. Esimerkiksi muovi- ja kartonkipakkauksilla on jo tuottajavastuu. Jäämme odottamaan päätöksiä.
Voit lukea aiheesta lisää ympäristöministeriön virkamiehen Sirje Sténin haastattelusta.
Mitkä seikat vaikuttavat poistotekstiilin kierrättämiseen ja jatkojalostukseen?
Tekstiilin jatkojalostukseen vaikuttavat myös kuitujen laatu sekä onko kangas neulottu vai kudottu ja onko mukana elastaania. Kaikelle materiaalille ei ole olemassa vielä joko kierrätysteknologiaa tai yritystä, joka valmistaisi siitä tuotteita. Myös neitseellisen kierrätysraaka-aineen hinta saattaa olla niin alhainen, ettei kierrätysraaka-ainetta ole kannattavaa käyttää.
Parhaiten poistotekstiileissä hyödynnetään tällä hetkellä puuvilla- ja villavaatteet. Teko- ja sekakuidut ovat kierrätyksen kannalta hankalia. Erityisesti elastaani haittaa jo pieninä määrinä materiaalin kierrätystä. Rikkinäiset elastaania sisältävät vaatteet voi hävittää sekajätteenä, jolloin ne menevät polttoon eli niistä saadaan sähköä ja energiaa.
Tärkeintä on vaatteiden lajittelu jo kotona, sillä poistotekstiilin lajittelu tapahtuu käsin. On tärkeää, että keräyspisteisiin tuotava jäte on mahdollisimman hyvin jatkojalostukseen sopivaa. Jos epäilet rikkinäisen vaatteen sopivuutta poistotekstiileihin, on toinen vaihtoehto hävittää se sekajätteenä. Esimerkiksi elastaania ja muita sekoitekuituja sisältävät rikkinäiset vaatteet voi laittaa sekajätteeseen.
Lisää tekstiilin matkasta voit lukea artikkelista ”85 miljoonan kilon ongelma”.
Tekstiilijätteen määrä tuntuu ahdistavalta, mitä voin tehdä?
Kaikki lähtee jätteen synnyn ehkäisemisestä eli siitä, mitä ostat kaupasta. Tarvitsetko uuden mekon pikkujouluihin tai muihin juhliin vai voisiko sen ostaa kierrätettynä, lainata tutulta vai menisikö viime vuotinen mekko? Jos vaatteen hankinta epäilyttää jo kaupassa, ei vaatteesta todennäköisesti tule sinun lempivaatettasi. Kaupasta kannattaakin ostaa vain ”omia lempivaatteita”, sillä ne todennäköisesti ilostuttavat sinua pitkään.
Voit myös antaa vaatteelle lisäaikaa korjaamalla tai korjauttamalla sen. Voisiko vaatetta käyttää vielä, jos siihen vaihtaa vetoketjun? Tai voisiko vanhoista farkuista tehdä jotain muuta?
Mitä poistotekstiileille tapahtuu?
Poistotekstiilit esilajitellaan meillä Mustankorkealla ennen Paimion poistotekstiilin jalostuslaitokseen viemistä. Poistotekstiilistä osa käsitellään kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena. Osa päätyy tilauksena pienyrityksille, jotka käyttävät tekstiilejä omien tuotteidensa valmistukseen. Se osa, mitä ei vielä saada kiertämään materiaalina, hyödynnetään energiantuotannossa polttamalla.
Tekstiileille tuottajavastuu
Vaate- ja jalkinejätettä syntyy noin 12 kiloa/henkilö/vuosi. Pikamuoti kuormittaa ympäristöä jopa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne. Miten tekstiilien tuottajavastuu muuttaa asiaa?
Sekajäte
Sekajätteeseen voi laittaa likaiset, homeiset ja muuten käyttökelvottomat vaatteet. Myös parhaat päivänsä nähneiden kenkien ja muiden kodin tekstiileiden paikka on sekajätteessä.
Käyttökelpoiset vaatteet
Näitä vaatteita voisit käyttää vielä itsekin! Muista pakata käyttökelpoiset vaatteet muovipusseihin, jotta ne pysyvät siisteinä ja kuivina.
Kyllä kiitos
- ehjät, siistit ja käyttökelpoiset vaatteet ja kodin tekstiilit
Ei kiitos
- rikkinäiset, mutta puhtaat vaatteet poistotekstiiliin
- likaiset vaatteet sekajätteeseen
HUOM! Mustankorkea ei vastaanota käyttökelpoisia tekstiilejä. Käyttökelpoiset vaatteet kannattaa myydä tai lahjoittaa eteenpäin.
Jätteen esivalmistelu
Käyttökelpoisten vaatteiden tulee olla puhtaita, ehjiä ja kaikin puolin käyttökelpoisia. Jos vaate on nuhjuinen, sen paikka on poistotekstiileissä.
Mihin vien jätteet
Käyttökelpoiset vaatteet voit myydä kirpputoreilla, netissä tai Facebookin kirppisryhmissä. Jos haluat lahjoittaa vaatteet eteenpäin, löydät keräyspisteet osoitteesta kierratys.info tai UFF:n pisteet heidän omilta nettisivuiltaan.
Jatkokäyttö
Esimerkiksi UFF lajittelee vaatteet sesongin ja käyttötarkoituksen mukaan. Tämän jälkeen vaatteet ohjataan joko myymälöissä myytäviksi, tukkumyyntiin, lahjoitettavaksi tai Afrikkaan yhteistyöjärjestöjen varainhankinnan avuksi.
UFF lajittelee vaatteet. Huonokuntoiset vaatteet ohjataan sekajätteen tavoin poltettavaksi eli energiaksi. Jos vaatteesi on käyttökelvoton, niin kannattaa se lajitella suoraan sekajätteisiin. Näin säästät aikaa käyttökelpoisten vaatteiden kierrätyksessä.
Lue lisää vastuullisista vaateostoksista
Rokkari pukeutuu vintageen
Jyväskyläläinen kitaristi Elias Suhonen on vannoutunut vintagen keräilijä. Hän kertoo, ettei kierrä kirpputoreja, vaan ennemmin aitoon vintageen erikoistuneita liikkeitä.
Kirppariharrastus alkoi äitiyslomalla
Jyväskyläläinen Katriina Heikkinen innostui kirpputoreista äitiyslomalla odottaessaan ensimmäistä lastaan. Nykyään lähes kaikki perheen lasten vaatteet on löydetty kirpparilta.
Kierrätetty koti on elämäntapa
Ikosten perheen, eli Kaisa-Liisan ja Mikon sekä Kalle-pojan persoonallisen ja värikkään kodin sisustus on kierrätettyä, itse tehtyä ja saatua.