Muovipakkaus
Muovipakkaus

”Jos se on pakkaus, sinne vaan!” Tähän voidaan tiivistää muovipakkausten lajitteluohje. Kierrätetty muovi on uusiotuotteiden raaka-aine. Uusiomuovista voidaan valmistaa esimerkiksi tiskiharjoja ja terassilautaa.

Kyllä kiitos

  • kotien tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset
  • pesuainepakkaukset
  • muovipussit ja -kassit
  • tuubit ja putkilot
  • PVC-pakkaukset
  • styrox-pakkaukset (ei rakentamisen)

Ei kiitos

Kodin PVC-muovit on saanut lajitella muovipakkauksiin kesäkuusta 2022 lähtien. Kotoa PVC:tä löytyy melko vähän, esimerkiksi lääkkeiden painopakkauksista ja joidenkin elektroniikkatuotteiden pakkauksista. PVC:n materiaalimerkintä on 03.

Mitä maksaa

Muovipakkauksille tulee olla oma jäteastia taloyhtiöillä, joissa on vähintään viisi asuntoa. Muovipakkausten tyhjennyksestä peritään maksu, kuten muistakin taloyhtiön jäteastioista. Jätehuollon hinnoista päättää kuntien yhteinen viranomainen, Jyväskylän seudun jätelautakunta. Muovijäteastian tyhjentäminen tulee hieman edullisemmaksi taloyhtiölle verrattuna sekajäteastian tyhjennykseen. Tarkemmat euromäärät löydät tyhjennyshinnoistamme.

Alle viiden asunnon taloyhtiöissä, paritaloissa ja omakotitaloissa asukkaat voivat käyttää maksutta Rinki-ekopisteitä.

Muovipakkauksia vastaanotetaan maksutta myös Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla.

Jätteen esivalmistelu

  1. Muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuivia. Kevyt huuhtaisi kylmällä vedellä tai pyyhkäisy paperilla riittävät. Jos esimerkiksi lihapaketti on marinadista likainen, on parempi vaihtoehto laittaa se sekajätteeseen kuin käyttää puhdasta vettä sen pesemiseen.
  2. Eri muovilaadut pitää erotella toisistaan. Esimerkiksi jauheliharasia ja sen kansi ovat eri materiaalia, jolloin ne pitää irrottaa toisistaan. Voit siis lajitella kummatkin muovipakkauksiin, kunhan muistat irttottaa ne toisistaan. Myös muut korkit, kannet ja pumppuosat täytyy erotella varsinaisesta muovipakkauksesta.
  3. Älä kasaa muovipakkauksia sisäkkäin. Eri muovilajit erotellaan koneellisesti toisistaan. Jos ne ovat sisäkkäin, niiden erottelu on vaikeaa.

Tärkeintä muovipakkausten kierrättämisessä on, että kyseessä on muovinen pakkaus eli olet ostanut jonkin toisen tuotteen, jonka mukana on tullut muovipakkaus. Muut muoviset tuotteet, kuten ämpärit ja lelut eivät kuulu muovipakkausten keräykseen.

Mihin vien jätteet

Yli viiden huoneiston taloyhtiöiden jätekatoksista löytyy oma keräysastia muovipakkauksille. Alle viiden huoneiston asukkaat sekä paritalo- ja omakotitaloasukkaat voivat käyttää Rinki-ekopisteitä.

Muovipakkauksia voi myös tuoda Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalle.

Keltaisia muovipakkausten jäteastioita, ylhäällä jätelavan numero kaksi.
Mustankorkean lajittelupihalla on useampi jäteastia muovipakkauksille. Jäteastioihin saa laittaa vain muovisia pakkauksia, ei mitään muita muovituotteita. Rikkinäiset ämpärit, sangot, saunajakkarat ym. kuuluvat sekajätteeseen.

Jatkokäyttö

Mustankorkealla muovit paalataan ja ne jatkavat matkaansa Fortumin jalostamoon Riihimäelle. Siellä niistä saadaan muovigranulaattia. Kierrätetystä muovista tehdään mm. tiski-, WC- ja vaateharjoja, kenkälusikoita, kukkaruukkuja ja kastelukannuja tai erilaisia muovipusseja ja -säkkejä. Muovipakkausten kierrätys säästää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta.

”Jos muovipakkauksessa on vielä vaarallista ainetta, esimerkiksi sytytysnestettä, tulee pullo viedä vaarallisten jätteiden keräykseen. Muovinkeräyksessä vajaat sytysnestepullot aiheuttavat tulipaloriskejä.”

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija

Usein kysytyt kysymykset

Miten muovin matka jatkuu kotien roskiksista?

Pakkausmuovia kerätään kotitalouksilta joko suoraan taloyhtiöiden muovijätteiden astioista tai Rinki-ekopisteiden kautta. Keräyspisteistä ne matkaavat Mustankorkean jätekeskukselle, jossa muovijäte paalataan. Sieltä muovin matka jatkuu kohti Fortumin jalostamoa Riihimäellä, jossa muovi esilajitellaan koneellisesti eri muovilaatuihin. Lajittelun jälkeen muovit menevät pesu- ja murskausprosessiin, minkä jälkeen niistä tehdään uutta raaka-ainetta, muovigranulaattia.

Uusiomuovia käytetään erilaisissa pakkauksissa ja kauppakasseissa sekä teollisuudessa mm. viemäriputkissa ja muovisissa kuormalavoissa. Myös autoteollisuus ja elektroniikkateollisuus käyttävät uusiomuovia.

Miksi kaikki kerätty muovi ei mene uusiokäyttöön?

Vuonna 2021 kerätyistä muovipakkauksista noin 20 % on muuta kuin muovia. Tässä määrässä ovat epäpuhtaudet, kuten muovipakkauksiin jäänyt ruoka tai muu kierrätykseen sopimaton. Myöskään kaikkia muovilajeja ei pystytä tunnistamaan. Muovipakkaukset voivat myös kietoutua toisiinsa ja tietyille muovilajeille ei ole olemassa hyötykäyttöä tai volyymit ovat liian pieniä.

Kerätyistä muovipakkauksista vuonna 2021 noin 30-40 % kierrätetään. Loppu muovista menee polttoon eli käytetään energiana kaukolämmityksessä ja sähköntuotannossa. Pieni osa erilliskerätystä pakkausmuovista menee ulkomaisiin lajittelulaitoksiin Keski-Eurooppaan.

Kerroimme muovin matkasta Kulku-lehdessämme vuonna 2021.

Lisätietoja muovin kierrättämisestä voit lukea tai kysyä Suomen Uusiomuovi Oy:ltä.

 

Kuka muovipakkausten keräystä organisoi?

Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten virallinen tuottajayhteisö, jonka tehtävänä on vastata yli 2 500 yrityksen lainmukaisen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta. Sen päätehtäviin kuuluvat muovipakkausten keräysverkoston ja kierrätyksen järjestäminen sekä pakkausten kierrätettävyyden edistäminen.

Miksi kierrätysmuovia ei käytetä enemmän?

Uusiomuovin käytössä on omia haasteita. Esimerkiksi elintarvikepakkauksia ei voida hygieniasyistä tehdä uusiomuovista.

Muissa tuotteissa uusiomuovista voi tulla ns. värieroja. Kierrätysmuovista tehdyssä sangossa saattaa esimerkiksi olla musta raita, jonka kuluttaja voi ajatella olevan virhe tuotteessa. Kyseessä on kuitenkin vain värivirhe, mikä ei vaikuta tuotteen käyttämiseen muuten kuin ulkonäöllisesti. Teollisuudessa esteettiset asiat eivät haittaa.

Muovinkierrätyksen ympäristöhyödyt toteutuvat, jos kierrätysmuovilla pystytään korvaamaan neitseellistä muoviraaka-ainetta. Keskeistä on, että uusiomuovin käytölle on kysyntää markkinoiden kautta. Jos esimerkiksi teknisellä kehityksellä uusiomuovin laatu paranee ja kustannukset pysyvät kohtuullisina, käytettäisiin uusiomuovia enemmän.

Myös me kaikki kuluttajat voimme omalta osaltamme vaikuttaa uusiomuovin kysyntään, kun suosimme ostosvalinnoissamme uusiomuovista tehtyjä tuotteita.

Keitä muovinkeräys koskee?

Muovinkeräys tuli jätehuoltomääräysten mukaan pakolliseksi 1.7.2021 vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä. Tätä pienemmät taloyhtiöt sekä pari- ja omakotitalot voivat hyödyntää maksuttomia Rinki-ekopisteitä muovipakkausten kierrättämisessä.

Osassa Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan taloyhtiöitä muovipakkausten keräys alkoi vapaaehtoisena jo vuonna 2020. Jätehuoltomääräykset perustuvat EU-tasolla päätettyihin pakkausmuovin kierrätystavoitteisiin.

Voiko omakotitalo liittyä muovinkeräykseen?

Suosittelemme pienempiä kiinteistöjä hyödyntämään ensisijaisesti esimerkiksi Rinki-ekopisteitä. Halutessaan alle viiden huoneiston taloyhtiöt sekä pari- ja omakotitaloasukkaat voivat tiedustella Mustankorkean asiakaspalvelusta mahdollisuutta liittyä keräykseen. Keräykseen liittyminen saattaa onnistua, jos jäteauton reitti kulkee sopivasti kiinteistön ohi.

Miten hyvin muovipakkaukset pitää pestä?

Kierrätysohjeiden mukaan muovipakkausten pitää olla suhteellisen puhtaita ja kuiviajotta niiden laatu- ja hygieniavaatimukset täyttyvät. Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä ohjetta tai mittaria. Pakkauksissa ei saa olla ruoka- tai muita ainejäämiä. Jos puhdistukseen tarvitaan kuumaa vettä tai pesuainetta, on ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nopea vesihanan alla pyöräyttäminen tai talouspaperilla pyyhkäisy pitäisi riittää.

Nyrkkisääntönä voi miettiä, pystyisitkö säilyttämään pakkausta pari viikkoa kotonasi? Silloin se todennäköisesti on riittävän puhdas. Maalaisjärki kannattaa pitää mielessä.

Muovi kiertää uusiokäytössä

Minne muovijätteet menevät ja mitä niistä tehdään?

Katso videot muovipakkausten kierrätyksestä

Lue lisää kierrätyksestä

Nuori mies kantaa roskapusseja. On talvi ja ulkona on lunta. Takana näkyvä kerrostalo on keltainen ja sää on melko harmaa. Mies hymyilee pienesti.

Miten jätemaksut muuttuvat vuonna 2025? 

Pakkausjätteen kuljetusmaksut yhtenäistetään 1.1.2025 kaikille asukkaille Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Seka- ja biojätteiden kuljetusmaksuille se tehtiin jo…

Joulukuusien keräys aloitetaan 7.1.2025

Joulukuusien maksuton keräys alkaa tiistaina 7. tammikuuta 2025. Jos siis haluat toimittaa kuusesi ilmaiseen keräykseen, tulisi se tehdä loppiaiseen…