Kipsijäte
Kipsilevyä käytetään paljon rakentamisessa, esimerkiksi seinissä ja katoissa. Myös märkätiloissa voidaan käyttää vedeneristyskerroksen alla märkätiloihin sopivaa kipsilevyä. Gyproc lienee yksi tunnetuimmista kipsilevyistä. Kipsilevy sisältää useimmiten kipsiä, kartonkia ja vettä. Markkinoille on tullut myös kipsilevyjä, joissa on käytetty kierrätyskipsiä.
Kyllä kiitos
- Gyproc
- pinnoitettu kipsilevy
- kipsilaasti
Ei kiitos
- muu rakennusjäte lajitellaan materiaalin mukaan omille lavoille
- vanhemmat kuitusementti- ja mineriittilevyt saattavat sisältää asbestia. Kotitalouksien alle 100 kg asbestikuormat otetaan vastaan pienkuormamaksulla. Lisätietoja saat lajittelupihan infokopilta, josta neuvomme sinut eteenpäin.
Kipsijätteet eivät saa sisältää asbestipitoisia materiaaleja, joita on käytetty esimerkiksi vanhemmissa kuitusementti- ja mineriittilevyissä.
Mitä maksaa
Kipsijätteen tuomisesta veloitetaan Mustankorkean jätekeskuksella pienkuormamaksu.
Jätteen esivalmistelu
Kipsijäte lajitellaan Mustankorkean jätekeskuksella omalle jätelavalleen. Peräkärrykuorma kannattaa siis järjestellä jo kotona niin, että kipsijäte on kärryissä omassa reunassaan tai tuoda pelkkää kipsijätettä. Näin käynti lajittelupihalla sujuu sukkelasti.
Mihin vien jätteet
Kipsijätettä vastaanotetaan vain Mustankorkean jätekeskuksella.
Jatkokäyttö
Aiemmin kipsijäte loppusijoitettiin Mustankorkealla, mutta vuoden 2024 alusta lähtien sekin on pystytty hyödyntämään ja käyttämään uudelleen. Kipsijätteestä valmistetaan uusia Gyproc-levyjä, joissa raaka-aineena on kierrätettyä kipsiä. Puhtaan kierrätyskipsijakeen lisääminen ei heikennä valmistettavan levyn ominaisuuksia, mutta kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja.
Mustankorkean asukkaiden jätteiden hyötykäyttöprosentti oli vuonna 2021 noin 98,7 %. Asukkaiden jätteestä vain 1,3 % loppusijoitetaan “kaatopaikan penkkaan”. Kipsijätteet ovat osa loppusijoitettavia jätteitä.
Mustankorkea Oy