Jäteastia pursuaa – mikä neuvoksi?
Pursuaako kotisi tai taloyhtiösi jäteastia niin, että kansi ei mahdu kiinni? Jos kyseessä on viikosta toiseen toistuva ongelma, kannattaa jäteastialle muuttaa tiuhempi tyhjennysväli. Jos taas kyseessä on kertaluonteinen ongelma, voit tilata jäteastialle ylimääräisen tyhjennyksen nettisivuiltamme sähköisen asiointimme kautta.
Omakoti- ja paritaloissa on tärkeää, että kotiin on valittu sopivan kokoinen jäteastia sekä omaan tarpeeseen sopiva tyhjennysväli. Jäteastian täytyy mahtua kiinni tyhjennysten välissä, jotta roskat eivät leviä ympäristöön ja houkuttele paikalle haittaeläimiä, kuten lintuja ja rottia.
Jos taas taloyhtiön jäteastia pursuaa, tulisi asukkaiden ottaa yhteyttä isännöitsijään, joka huolehtii jäteastialle tiuhemman tyhjennysvälin tai ylimääräisen tyhjennyksen.
Tiuhemman tyhjennysvälin muuttaminen
Jos jäteastia on viikosta toiseen täynnä, voi sen tyhjennysväliä muuttaa tiuhemmaksi. Helpoiten se onnistuu täyttämällä “muuta jäteastian tyhjennysväliä” -lomake Mustankorkean sähköisessä asioinnissa.
– Lomake osaa myös tarjota sinulle vaihtoehtoja, millaiset tyhjennysvälit millekin jätelajille sopivat ja ovat jätehuoltomääräysten mukaiset, kertoo Mustankorkean asiakaspalvelusta asiakaspalveluesihenkilö Leena Hattunen.
“Usein on taloudellisinta ja ympäristön kannalta fiksua varata pihalle riittävän suuret jäteastiat, jolloin ne voidaan tyhjentää harvemmin. Sopivan jäteastian voit ostaa esimerkiksi rautakaupasta. Jos tyhjennystarve muuttuu, voit ilmoittaa muutoksesta sähköisellä lomakkeella.”
Leena Hattunen, asiakaspalveluesihenkilö
Ylimääräisen tyhjennyksen tilaaminen
Jäteastian pursuaminen voi myös olla vain kertaluonteinen ongelma, mikä johtuu esimerkiksi kotona pidetyistä kesäjuhlista, muusta juhlapäivästä tai kodin perusteellisemmasta siivouksesta. Silloin hyvä vaihtoehto on tilata jäteastialle ylimääräinen tyhjennys.
– Meiltä voi tilata kodin jäteastialle helposti sähköisen asioinnin kautta ylimääräisen tyhjennyksen. Jos tyhjennettävä jäteastia sijaitsee sopivasti jäteauton reitillä tai sen lähistöllä, tyhjennetään jäteastia tavallisen tyhjennysmaksun hinnalla. Tällöin jäteautolle ei saa tulla pitkää koukkausta perusreitiltä, Hattunen kertoo.
“Kannattaa muistaa, että kodin jäteastiat on tarkoitettu tavallisessa asumisessa syntyvälle jätteelle. Jos menossa on muutto tai remontti, niin silloin jätteet kannattaa tuoda Mustankorkean lajittelupihalle tai Laukaan pienjäteasemalle itse peräkärryllä tai pakettiautolla. Meille saa tuoda myös ilmaiseksi monia jätteitä, kuten vanhoja jääkaappeja tai pesukoneita.”
Leena Hattunen, asiakaspalveluesihenkilö
Esimerkiksi Jyväskylän keskustassa ylimääräisen tyhjennyksen tekeminen saattaa onnistua jopa samalla viikolla. Ruutukaava-alueella esimerkiksi sekajäteastioita tyhjennetään 3–4 päivänä viikossa. Jos taas asukas asuu kauempana haja-asutusalueella, voi jäteauto ajaa siellä esimerkiksi vain joka toinen viikko. Tällöin ylimääräistä tyhjennystä ei välttämättä saa samalle viikolle.
– Kun lomakkeeseen täyttää sähköpostiosoitteensa, laitamme asiakkaalle sähköpostia, milloin tyhjennys onnistuisi tehdä. Jos ylimääräisellä tyhjennyksellä taas on kova kiire, kannattaa asiakaspalveluumme soittaa, Hattunen neuvoo.
Jätteen erillinen nouto pikimmiten
Jos jäteastian tyhjentämisellä on kova kiire, voi Mustankorkealta kysyä mahdollisuutta myös erikseen tehtävään noutoon tuntityönä.
– Pikainen erillisnouto maksaa toki enemmän – sen veloitus on 124,10 euroa* tunnilta, kun taas tavallisesti esimerkiksi 240-litrainen sekajäteastia tyhjennetään 6,87 eurolla*. Jos asialla ei ole oikeasti hoppu, niin reitille sopiva tyhjennys tulee huomattavasti edullisemmaksi, Hattunen kertoo.
*esimerkkihinnat hinnastosta 6/2024
Lisämaksullinen irtojäte jäteastian vieressä
Tiesitkö, että voit myös silloin tällöin jättää kotisi jäteastian viereen irtojätettä, vaikkapa sekajätettä jätesäkissä? Irtojäte viedään samalla, kun kotisi jäteastia tyhjennettäisiin muutoinkin. Irtojäte hinnoitellaan kuutioiden tai säkkimäärän mukaan.
– Jäteauton kuljettaja arvioi irtojätteen määrän kuutioina neljäsosa kuution tarkkuudella. Jos hinnan haluaa tietää etukäteen, mutta kuutioiden hahmottaminen tuntuu vaikealta, voi jätteen pakata jätesäkkiin, jolloin jätemäärä on helpompi arvioida. Yleensä asukkaat jättävät irtojätteenä erilaista sekajätettä, kuten vaikka rikki menneen lasten pulkan. Irtojätteeksi voisi kuitenkin laittaa myös biojätettä, kartonki-, lasi– tai muovipakkauksia tai metallia, esimerkiksi vanhan rikki menneen grillin, Hattunen kertoo.
Irtojäte kannattaa laittaa selkeästi jäteastian viereen sekä mahdollisuuksien mukaan merkitä, että ne voi ottaa jäteauton kyytiin.
– Jäteastian vieressä tai jätekatoksessa ei kannata säilyttää mitään tarpeellista, ettei niitä epähuomiossa pakata jäteauton kyytiin, Hattunen vinkkaa.
Esimerkiksi sekajäte 150-250 litran jätesäkissä jäteastian vieressä maksaa vajaa kymmenen euroa*, kun se viedään pois tavanomaisen tyhjennyksen yhteydessä. Jos hintaa vertaa lajittelupihan hinnastoon, on veloitus kymmenen euroa henkilöautolta sekajätteestä. Henkilöautoon mahtuu toki hieman enemmän jätettä, mutta toisaalta sen pois viemiseen täytyy nähdä vaivaa ja siihen menee myös aikaa.
”Kerran talon pihassa oli vierekkäin kaksi samanlaista jäteastiaa. Kummatkin tyhjennettiin ja toisessa olikin lasten ulkoleluja. Myös irtojätteitä on välillä jäteastian vieressä. Niihin olisi hyvä jättää vaikka lappu. Kerran jäteastian päällä oli puskuri, joka meni irtojätteenä jäteauton kyytiin. Se olikin ollut asukkaalla juuri maalauksessa, mutta unohtunut jäteastian päälle.”
Tomi Liimatainen, raaka-aineen kuljettaja, L&T Ympäristöpalvelut Oy
Jäteauton kyydissä
Jäteauton kuljettajan aamuvuoro alkaa kuudelta. Kaksilokeroiseen jäteautoon kerätään samalla kerralla kaksi eri jätelajia, esimerkiksi seka- ja biojäte. Lue jäteauton kuljettajan työpäivästä.