Ilmainen kierrätysvalmennus tavoittaa vuosittain tuhansia asukkaita
Joka vuosi järjestetään Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella yli 200 maksutonta kierrätysvalmennusta, joissa Mustankorkean kierrätyskoutsit vastaavat kysymyksiin jätehuollosta ja lajittelusta. JVA:n asukasaktiivit päivittivät tietojaan ilmaisessa kierrätysvalmennuksessa.
Mustankorkean maksutonta kierrätysvalmennusta on tarjolla lähes vuoden jokaisena arkipäivänä. Ilmaiset kierrätysvalmennukset sisältävät jäteneuvontaa ja käytännönläheisiä vinkkejä. Jätteiden lajitteluun liittyviä tietojaan pääsivät päivittämään lokakuussa Jyväskylän Vuokra-Asunnot Oy:n (JVA) asukasaktiivit, joista koulutetaan taloyhtiöiden Taloeksperttejä.
– Taloekspertin tehtävänä on auttaa asukkaita omaksumaan kestäviä asumistaitoja veden- ja energiankulutuksessa sekä jätehuollossa, kertoo JVA:n tekninen isännöitsijä Kata Hiljansuo. – Koulutus on onnistunut loistavasti, ja myös jätehuolto-osuus herätti paljon keskustelua.
Oivaltavia kysymyksiä sateli Mustankorkean kierrätyskoutsille tasaiseen tahtiin koko esityksen ajan.
– Osallistujat ovat yleensäkin todella aktiivisia, ja vain coolit yläkoululaiset tarvitsevat vähän enemmän rohkaisua, naurahtaa Mustankorkean kierrätyskoutsi Paula Wilkman.
Moni osallistuja ilahtui erityisesti siitä tiedosta, että vastaavan kierrätysvalmennuksen voi tilata omalle taloyhtiölle täysin ilmaiseksi, jos osallistujia on minimissään kymmenen henkilöä.
Vuonna 2023 aikana järjestettiin 250 Mustankorkean kierrätysvalmennusta, joihin osallistui noin 9 000 asukasta. Kierrätysvalmennuksen tilaisuuksia pidettiin siis lähes vuoden jokaisena arkipäivänä! Mustankorkean ilmaisen kierrätysvalmennuksen voi tilata nettisivujen sähköisellä lomakkeella, kun osallistujia on minimissään 10 henkilöä.
Mikä kierrätyksessä askarruttaa eniten?
Wilkmanin mukaan kierrätyskoutsilta kysytään lähes joka kerta, miten tarkasti muovit ja pahvit pitää pestä ennen hyötykeräykseen laittamista.
– Yleissääntönä voi pitää, että puhtaaksi pyyhkiminen tai pienen vesimäärän kanssa ravistelu riittää.
Toistuvasti keskustellaan myös lasinkeräyksestä. Se on suunnattu pakkauslasille, joten peilit, ikkunalasit ja lasiastiat eivät lasipakkausten keräysastiaan kuulu. Perustiedot olivat JVA:n asukasaktiiveille ennestään tuttuja, mutta valmennus antoi vahvistusta monelle mutu-tiedolle.
– Nyt uskallan laittaa esimerkiksi tyhjät hiuslakkapullot metallinkeräykseen ja tiedän, että pakkausstyrox, jota on vaikkapa uuden television suojana, kuuluu muovinkeräykseen, kertoi Taloekspertti-ehdokas Taru Panula.
Kierrätysvalmennus oli myös mahdollisuus päivittää tietoja.
– Valmennus toi esiin sellaisiakin asioita, joita ei ole hoksannut tai jotka ovat ehtineet muuttua, totesi Kirsti Karjalainen.
Häntä mietitytti esimerkiksi se, miksi paperinkeräykseen saa laittaa vain valkoiset paperikassit. Ruskeissa paperikasseissa on puukuitua, minkä vuoksi ne eivät kelpaa paperin keräykseen. Toisaalta sekä valkoiset että ruskeat paperikassit kelpaavat kummatkin kartongin keräykseen, joten helppo muistisääntö olisi, että paperikassit kierrättää kartongeissa.
”Kierrätysvalmennuksissa kysytään joka kerta, miten hyvin eri jätteet pitää puhdistaa ennen hyötykeräykseen laittamista. Vesitilkan kanssa ravistelu riittää.”
Paula Wilkman, kierrätyskoutsi
Taloyhtiöissä lajitellaan jo seitsemää eri jätettä
Kierrätysvalmennuksessa käytiin lyhyesti läpi, mitä jätteillä nykypäivänä tarkoitetaan. Jätteet ovat raaka-aineita, joista jokaiselle on ”oma osoite”. Loppusijoitettavia jätteitä ovat nykyään vain asbesti, tuhka, mineraalivilla ja tasolasi.
– Hyötykeräyksen kautta eri jätejakeet kiertävät uusiksi tuotteiksi. Esimerkiksi biojätteestä tehdään biokaasua ja multaa, sekajätteestä energiaa ja paperista uusiopaperia, Wilkman totesi.
Vähintään viiden asunnon taloyhtiöiden pihalla voi lajitella jo seitsemää eri jätelajia. Silti sekajätteen joukkoon lipsahtaa lähes 21 prosenttia biojätettä, 16 prosenttia muovipakkauksia ja 8 prosenttia tekstiilejä. Varsinaista sekajätettä on sekajätteessä vain neljännes.
– Vain likainen tekstiilijäte on sekajätteen joukossa oikeassa paikassa, Wilkman korosti.
Rikkinäisille tekstiileille löytyy jo oma hyötykeräyspiste: poistotekstiilit. Ne voi tuoda Mustankorkean lajittelupihalle, kunhan tekstiili on kuivaa, puhdasta ja hajutonta.
”Jätteet ovat raaka-aineita, joista jokaisella on ’oma osoite’. Hyötykeräyksen kautta eri jätejakeet kiertävät uusiksi tuotteiksi.”
Paula Wilkman, kierrätyskoutsi
Jokainen suomalainen heittää vuodessa roskiin 13 kg tekstiilejä. Vaateteollisuus onkin yksi eniten ympäristöä kuormittava teollisuuden ala. Yhden t-paidan valmistukseen kuluu yhtä paljon vettä kuin ihminen juo kolmessa vuodessa.
Lähde: Yle
”Lajittelu sopii mukavuudenhaluiselle!”
Lajittelu on todellinen intohimo Marsa Niskaselle, jonka haaveena on päästä oman taloyhtiön Taloekspertiksi ja laittaa lajittelu kuntoon. Erityisen reipas roskanviejä hän ei kuitenkaan tunnusta olevansa, vaan lajittelu on hänestä pikemminkin mukavuudenhaluisen ihmisen valinta.
– Oma lajitteluinnostukseni lähti siitä, kun minua ärsytti se, kuinka usein roskapusseja joutui viemään pois! Kun lajittelen jätteet tarkasti, roskia tarvitsee viedä harvemmin. Esimerkiksi muovinkeräyksen alettua olen vienyt sekajätteet ehkä kerran kuussa, kun ennen niitä piti viedä joka toinen tai kolmas päivä.
Niskanen on vakuuttunut siitä, että kaikki aluksi vaivalloiselta tuntuva muuttuu rutiiniksi, kun toistoja tulee riittävän monta. Pienessä keittiökomerossa hän on ratkaissut tilaongelman sijoittamalla jäteastiat niiden käyttöasteen mukaan.
– Käytän biojätettä päivittäin, joten se on kaapissa etummaisena. Sitten tulee metalli ja vasta kolmantena sekajäte, jota tulee vähiten. Jokainen voikin kokeilla, alkaako biojätteen määrä kasvaa, kun astian laittaa laatikkojonon etummaiseksi.
Kartonki– ja muovijätteen kuivaukseen Niskasella on pieneen keittiön sopiva vinkki.
– En halua kasata mitään tiskialtaaseen tai pöydille, joten kuivaan pakkaukset kuivauskaapissa.
Kierrätysvalmennuksessa Niskanen sai tärkeitä muistutuksia esimerkiksi kananmunankuorien oikeasta lajittelusta ja pakkausmuovin tunnistamisesta. Muovien lajittelu on hänestä jo helppoa.
– Nykyään keräykseen käyvät kaikenlaiset pakkausmuovit, myös kova muovi, jota käytetään esimerkiksi vitamiinipurkkien materiaalina.
Muovijätteet Niskanen vie kierrätykseen kestokassilla. Kaupassa työskentelevä Niskanen vinkkaa tarkastamaan oman asuinympäristön patterien ja pienten sähkölaitteiden palautuspisteet, koska ne saattavat löytyä yllättävän läheltä.
– Kierrätyspiste on esimerkiksi monessa lähiruokakaupassa.
”Kun lajittelen jätteet tarkasti, roskia tarvitsee viedä harvemmin! Muovinkeräyksen alettua sekajätteen määrä on vähentynyt itselläni varmasti 80 prosenttia.”
Marsa Niskanen, JVA:n asukas ja tuleva Taloekstpertti
Usein kysytyt kysymykset
JVA:n asukasaktiivien kierrätysvalmennuksessa kysymyksiä sateli. Tietäisitkö sinä vastaukset näihin?
Miksi kananmunankuoria ei saa laittaa enää biojätteeseen?
Ohjeistus muuttui keväällä 2024. Kananmunan kuoret kertyvät biokaasulaitoksen reaktoreiden pohjalle, josta ne putsataan pois seuraavassa huollossa. Niistä ei saada valmistettua biokaasua, joten niillä ei tee prosessissa mitään. Siksi niiden paikka on sekajätteessä, mutta jos ne epähuomiossa päätyvät biojätteeseen, poistetaan ne sieltä biokaasulaitoksessa.
Saako biohajoavia pakkauksia laittaa biojätteeseen?
Mitään biohajoavia pakkauksia, vaippoja tai kertakäyttöastioita ei saa laittaa biojätteeseen, ei edes kuivikkeeksi pieniksi palasiksi silputtuna. Kuivikkeena saa käyttää esimerkiksi kananmunakennoa.
Miksi metallinkeräysastiaan ei saa laittaa suuria metalliesineitä?
Metallinkeräysastioiden tyhjennysväli on pitkä, joten yksikin suuri metalliesine täyttää jäteastian nopeasti. Suuret metallijätteet täytyy viedä Mustankorkean lajittelupihalle tai Laukaan pienjäteasemalle. Ne vastaanotetaan ilmaiseksi.
Onko olemassa erikseen pahvin ja kartongin keräysastioita?
Ei ole. Molemmat menevät kartongin keräykseen. Sama koskee kuivajätettä: kuivajäte on vanhentunut termi, eli Mustankorkean alueella puhutaan vain sekajätteestä.
Jos taloyhtiön asukkaat lajittelevat jätteet väärin, milloin jäteauton kuljettaja voi jättää astian tyhjentämättä?
Jos jäteastiassa on väärää jätettä, voi jäteauton kuljettaja jättää sen tyhjentämättä. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi, jos muovipakkausten jäteastiassa on sekajätettä. Tällöin kuljettaja tekee ilmoituksen ajoneuvopäätteelle, että jäteastia pitää tyhjentää sekajätteenä. Ensimmäinen muoviastian tyhjennyskäynti kirjataan hukkanoutona, josta menee tyhjennysmaksu taloyhtiölle. Lisäksi uusi nouto sekajätteenä laskutetaan.
Tämän vuoksi oikein lajittelu on tärkeää. Ensinnäkin muoviastian tyhjentäminen olisi halvempaa kuin sekajäteastian. Toiseksi kukaan ei varmasti haluaisi maksaa kahdesta käynnistä väärän lajittelun vuoksi. Kuljettajilla on lupa käyttää omaa harkintaansa näissä tapauksissa.
Kerätäänkö kaikki jätelajit sekaisin samaan jäteautoon?
Mustankorkean toimialueella eli Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa jätteet kerätään usein kaksilokeroautoilla. Esimerkiksi biojäte ja sekajäte kerätään samalla kerralla kumpikin omaan lokeroonsa, josta ne puretaan Mustankorkealla eri paikkoihin.
Saanko suuria kalanruotoja laittaa biojätteeseen?
Kyllä saa. Vain suuria luita ei saa laittaa biojätteeseen, koska ne kompostoituvat hitaasti.
Saako biojätteen ravistaa jätekatoksen bioastiaan ilman biojätepussia?
Ei saa. Biojätteet tulisi pakata sisällä keittiössä esimerkiksi biohajoavaan pikkupussiin, vanhaan jauhopussiin tai vaikka sanomalehdestä tehtyyn pussiin. Ulkona biojäteastioissa ei käytetä enää isoja säkkejä, jonka vuoksi biojäte on tärkeää pakata sisällä keittiössä. Näin biojäteastia pysyy siistinä, eikä biojäte jäädy kiinni jäteastiaan talvella. Voit lukea lisää aiheesta nettisivuiltamme.
Mitä tapahtuu, jos muovipussi tipahtaa vahingossa biojätteen sekaan?
Muovipussit saadaan seulottua pois biojätteen käsittelyprosessin alussa. Pienet lipsahdukset eivät haittaa, mutta usein näin tehtynä ne tuovat lisäkustannuksia biojätteen käsittelyyn. Kaikki biojätteestä poistettu sinne kuulumaton likainen muovi viedään Tampereelle poltettavaksi.
Milloin osittain metallia sisältävä tavara kuuluu metallinkeräykseen?
Kaikki tuotteet, joissa on vähintään puolet metallia, voi laittaa metallinkeräykseen (50/50-sääntö).
Saako tyhjät hiuslakkapullot kierrättää metallina?
Kaikki tyhjät metallipakkaukset (ei hölsky, eikä pihise) saa laittaa metallinkeräykseen. Vaikka sisältö olisi ollut vaarallista jätettä, kuten maalia, tyhjänä myös maalipurkit kuuluvat metallinkeräykseen.
Voiko lasikulhon tai rikkinäisen juomalasin laittaa lasinkeräykseen?
Ei voi. Lasinkeräykseen saa laittaa vain lasipakkauksia. Lasilaadut ovat erilaisia, eivätkä kaikki lasit sovellu kierrätyslasin valmistukseen. Lasinkeräykseen ei saa laittaa lasisia esineitä, ikkunalasia, lamppuja tai peilejä. Lasipakkauksista irrotetaan ja lajitellaan korkit ja kannet, mutta kaulusrenkaat saavat jäädä.
Miten huolella lasipurkit, metallitölkit ja muovipakkaukset pitää huuhdella ennen lajittelua?
Jäte on riittävän puhdasta, kun pakkaus kaavitaan puhtaaksi ja huuhtaistaan nopeasti, esimerkiksi ravistamalla pientä vesimäärää hetki pakkauksen sisällä. Pakkauksen kannattaa antaa hetki kuivua ennen kierrätykseen laittamista.
Miksi paperin ja kartongin keräykseen saa laittaa vain kuivaa ja puhdasta jätettä?
Paperi ja kartonki homehtuvat helposti, ja siksi jätteen pitää olla kuivaa.
Millä tavoilla vaatteet ja muut tekstiilit voi kierrättää?
Ehjät ja puhtaat vaatteet kannattaa viedä kirpputoreille tai muihin vaatekeräyksiin. Rikkinäiset, mutta kuivat ja puhtaat tekstiilit voi viedä poistotekstiilin keräykseen Mustankorkean lajittelupihalle. Likainen tai voimakkaasti haiseva tekstiilijäte kuuluu sekajätteeseen, samoin esimerkiksi käsitöistä syntyvä leikkuujäte.
Miten määritellään "voimakkaasti haiseva" tekstiilijäte?
Jos öljyn, parfyymin, homeen tai muuta hajua ei saa pois pesemällä, vaate kannattaa laittaa sekajätteeseen.
Mitä tarkoitetaan biojätteeksi kelpaavalla pehmopaperilla?
Pehmopapereita ovat esimerkiksi WC- ja talouspaperit sekä nenäliinat.
Miksi paperinkeräykseen saa laittaa vain valkoiset paperikassit, muttei ruskeita?
Minkälaiset muovit saa laittaa muovinkeräykseen?
Muovinkeräykseen saa laittaa kaikenlaiset kotitalouksien pakkausmuovit, kuten muoviset kääreet, purkit, pussit, tuubit ja putkilot sekä pakkausmateriaalina käytetyt PVC-muovit ja styroxin. Rakennusmateriaalina käytetty styrox ei kuulu muovinkeräykseen.
Mitä tarkoitetaan "yritysten muovipakkauksilla", joita ei saa laittaa muovinkeräykseen?
Muovipakkausten hyötykeräys on suunnattu kotitalouksille. Yritysten täytyy tehdä muovijätteen kierrätyksestä omat sopimuksensa jäteyhtiön kanssa. Sama koskee kaikkia jätelajeja.
Miksi muovijätteitä ei kannata pakata liian tiiviisti tai sisäkkäin?
Eri muovilaadut erotellaan kierrätysmuovien valmistuksessa. Siksi on hyvä irrottaa kannet ja korkit, esimerkiksi jugurttipurkeista ja einesateriarasioista. Pussia, jossa muovit tuodaan, ei tarvitse sulkea. Hyvä vaihtoehto on myös kipata muovipakkaukset jäteastiaan ilman pussia ja käyttää pussi uudestaan muovipakkausten keräämiseen ja kuljettamiseen jäteastialle. Lue lisää muovin matkasta.
Mihin lääkepakkauksen eri osat lajitellaan?
Lääkkeet, myös kaikenlaiset itsehoitolääkkeet ja voiteet, viedään apteekkeihin. Tuoteselosteet kuuluvat paperinkeräykseen, purkit muoviin, lääkeliuskat materiaalin mukaan joko metalliin tai muoviin ja pahvipakkaukset kartonkiin. Luontaistuotteet voi laittaa sekajätteeseen. Lääkepakkauksista voi myös poistaa henkilökohtaisia tietoja sisältävät ohjelaput ja laittaa ne sekajätteeseen.
Miten pienikokoinen SER-jäte määritellään?
Pien-SER tarkoittaa kooltaan enintään 25 senttimetriä suuntaansa olevia sähkölaitteita, jotka mahtuvat elektroniikkaa myyvien liikkeiden keräyspisteiden keräysaukkoihin. Mustankorkean lajittelupihalle ja Laukaan pienjäteasemalle saa tuoda maksutta kaikenlaisia sähkölaitteita. Lisäksi niitä vastaanotetaan niitä myyvissä liikkeissä. Lue lisää sähkölaitteiden kierrätyksestä.
Miten ilotulitteet kierrätetään?
Käyttämättömät eli räjähtämättömät tai suutariksi jääneet ilotulitteet, pitää viedä poliisille tai niiden myyjille. Käytetyt ilotulitteet voi laittaa sekajätteeseen.
Mitä Mustankorkean kierrätysvalmennus maksaa taloyhtiöille?
Ei mitään. Kierrätysvalmennus on maksutonta, jos valmennukseen osallistuu minimissään kymmenen henkilöä. Kierrätysvalmennusta kustannetaan jätehuollon perusmaksulla, joten tavallaan siitä maksavat myös asukkaat. Valmennuksen voi tilata Mustankorkean nettisivuilta sähköisellä lomakkeella.
Mitä sekajätteestä jää jäljelle, kun se poltetaan Tammervoiman hyötyvoimalaitoksella?
Poltosta jää jäljelle erilaisia metalleja sekä noin 400 000 tonnia tuhkaa ja kuonaa. Määrä on suurempi kuin minkään muun jätelajin, mutta sekajätteen määrä olisi ilman polttamista moninkertainen. Jäljelle jäävä tuhka ja kuona loppusijoitetaan hallitusti.
Mistä kaikkialta Tampereelle tuodaan sekajätteitä polttoon ja riittävätkö jätteet lämmittämään koko Tampereen?
Tammervoimassa hyödynnetään energiaksi vuosittain 170 000 tonnia jätettä, joka kerätään 600 000 asukkaalta Pirkanmaan jätehuollon ja Mustankorkean toimialueilta. Jätteillä ei pystytä lämmittämään koko kaupunkia. Esimerkiksi on laskettu, että yhdellä roskapussilla saa lämmintä vettä seitsemän minuutin suihkuun tai sähköä tunnin pullanpaistoon.