Ympäristöön kauniisti sopiva polku tehdään luonnonmateriaaleista
Kauniisti maisemaan mukautuva pihapolku rakennetaan ympäristöstä löytyvillä tuotteilla. Metsänreunassa kulkevaan polkuun materiaalit löytyvät metsästä, kun taas pihanurmelle polun voi pohjustaa räsymatoilla ja reunustaa luonnonkukilla.
Metsäpolku pohjattiin puuhakkeella
Paras paikka polulle löytyy sieltä, missä ihmisen on luontaisesti helpointa kulkea. Polku voi väistellä kiviä ja oikoa kulmia, silloin se mukailee maastoa luontevasti ja sitä pitkin on helppo astella. Metsässä polkua ei tarvitse välttämättä pohjustaa lainkaan, mutta jos siellä kasvaa paljon heinää tai varpuja helpottaa polun pohjaaminen polun auki pitämistä.
Tämä polku pohjattiin lahopuulla, joita oli kaadettu metsään useita, jo vuosia sitten. Puuhaketta tehdään kuitenkin yleensä tuoreemmasta puusta. Mökeillä tai metsätiloilla puuhaketta ja -jätettä syntyy ihan itsestään esimerkiksi puiden kaatamisen ja kuorimisen yhteydessä. Puuhake sekoittuu maahan ja maatuu aikanaan kokonaan, eli sitä voi lisätä polulle aina aika ajoin. Puuhakkeella on käyttöä myös puiden ja pensaiden alla, sekä kukkapenkeissä.
Räsymattopolku on maailman helpoin tapa tehdä pihapolku
Vanhat räsymatot tai muut maatuvat matot toimivat loistavasti pihanrakennuksessa suodatinkankaana ja polun pohjana. Puuhakkeen alla matto tukahduttaa kasvien kasvua ja erottaa hakkeen maa-aineksesta, jolloin se säilyy pidempään.
Kirjava räsymatto toimii polun pohjana myös ihan sellaisenaan. Nurmikkopihalle saa maailman helpoimman pihapolun asettelemalla räsymatoista polun suoraan nurmikon päälle. Vuosien saatossa räsymatto hajoaa ja sulautuu ympärillä oleviin kasveihin täydellisesti, mutta pitää silti polun auki ja ilahduttaa haalistuneilla raidoillaan. Räsymattopolun reunalle sopivat ihanasti keväällä kukkivat helmililjat, alkukesän maahumala tai muut nopeasti leviävät maanpeitekasvit.
Kivet, kävyt ja kannot hyötykäyttöön
Metsästä löytyy paljon hyödyllisiä materiaaleja polun rakentamiseen. Isoista luonnonkivistä saa kauniita askelmia tai levähdyspaikkoja polun varrelle. Tähän polkuun tarvittiin myös pienet rappuset ja siihen kivet kierrätettiin vanhasta pihagrillistä, joka purettiin pois pihamaalta.
Kesällä polkua voi reunustaa vaikkapa tyhjillä taimiruukuilla, jotka odottelevat toimettomana kevään kylvöjä. Polun reunaan kasatut kävyt, kivet, pöllinpätkät tai pajusta pujotellut aidat rytmittävät polkua mukavasti. Tälle polulle laitettiin myös valot, jotka kiinnitettiin koivunrunkotolppiin. Tolpille tehtiin maahan reiät rautakangella ja ne tiivistettiin hienolla soralla.
Kierrätyskoristeet viimeistelevät pihapolun
Polun varrella koristeena roikkuvat pienet pyöreäpohjaiset maljakot tehtiin rikkinäisestä pihavalosarjasta. Valosarjan polttimot irrotettiin ja kaikki sähköosat poistettiin. Rautalanka kiepautettiin jokaisen polttimon yläreunan ympäri, jolloin syntyy pitkä ketju pieniä maljakoita. Luonnonkukat ja oksat kestävät maljakoissa pitkään, kun pohjalle lorauttaa tilkan vettä. Ruusuista tai muista kukkivista kukista saa juhlavamman ja näyttävämmän ilmeen.
Tee itse pihakoriste rikkinäisestä valosarjasta
- Poista johto ja kaikki sähköosat. Eri valosarjoissa on erilaiset polttimot, mutta monista malleista polttimo irtoaa kiertämällä.
- Monesti polttimon pohjassa on pieni reikä, josta vesi pääsee valumaan pois. Sulje reikä sipaisulla kirkasta silikonia tai tipalla Erikeeperiä, joka kuivuu värittömäksi.
- Ota pitkä pätkä ohutta rautalankaa, jonka saa kiepautettua tiukasti polttimon suuaukon ympäri. Huomaa, että maljakko kallistuu helpommin siihen suuntaan, jossa rautalangat eivät kohtaa. Kiepauta joka toinen maljakko toisinpäin, jos haluat että maljakot kallistuvat tasaisesti molemmille puolille.
- Laita maljakoiden pohjalle vettä ja kerää ne täyteen kukkia.