Vesangan koulupuutarhan herkut kasvavat Mustankorkean mullassa
Vesangan päiväkotikoulun pihalla, metsän suojissa, on vitosluokkalaisten aarreaitta. Siellä kasvaa taimia, jotka lapset ovat itse kasvattaneet, ja joista osa heistä pitää kesätyönään huolta. Lahjoitimme koululle peräkärryllisen multaa, jotta hyvä perinne voisi jatkua.
Vesangan päiväkotikoulun pihalla on koulupuutarha, jossa kasvatetaan Mustankorkean Istutusmullassa niin kesäkurpitsaa, perunaa, minttua kuin tomaattejakin. Keväällä koulun viidesluokkalaiset kasvattivat luokassa siemeniä, joista itäneet taimet siirrettiin ensimmäisellä kesälomaviikolla maahan kasvamaan. Kesällä puutarhasta pitävät huolta vapaaehtoiset viidesluokkalaiset, jotka saavat korvaukseksi työstään pienen palkkion.
– Puutarhan kastelua hoidetaan pareittain tai kolmen hengen ryhmissä. Jokainen porukka hoitaa kolme viikkoa kesälomasta ja saa itse sopia, kuka kastelee minäkin päivänä, viidenneltä luokalta päässyt Amalia Härkönen selittää.
Lapsia auttaa puutarhan hoidossa vanhempaintoimikuntaan kuuluva Sirpa Kortelainen. Kortelainen opastaa puutarhan töissä ja huolehtii muun muassa siitä, että lapsilla on riittävästi kasteluvettä. Myös viidesluokkalaisten vanhemmat ovat mukana toiminnassa ja auttoivat esimerkiksi puutarhaa ympäröivän aidan rakentamisessa.
Oman maan herkkuja
Koulupuutarhassa lapset pääsevät harjoittelemaan monenlaisia taitoja. Yhdessä opetellaan niin kasvien kasvatusta kuin yhteistyötä ja työelämätaitojakin. Ja mikäpä maistuisi paremmalta kuin itse kasvatettu ruoka!
– Itse kasvatetut kasvikset maistuvat niin hyvältä ja tulee onnellinen olo, kun syö sellaista, minkä on omin käsin istuttanut, Härkönen huokaa.
Hän kertoo pitävänsä luonnosta ja kasveista sekä auttavansa puutarhatöissä niin äidin kasvimaalla kuin isän kukkienkin kanssa. Koulupuutarhassa niin ikään työskentelevä Lyyti Forssel toteaa, ettei kasvien hoitaminen edes tunnu työltä.
Yhteisen puutarhan avulla tutustutaan myös erilaisiin kasviksiin ja makuihin. Forssel ja Härkönen vakuuttavat, että kaikista puutarhan kasviksista saa loihdittua herkullisia, vaikkeivat ne sellaisenaan olisikaan omia suosikkeja.
– Esimerkiksi kesäkurpitsa on hyvää paistettuna, Forssel sanoo.
Syksyllä juhlitaan oman maan antimilla
Syksyllä Vesangan koulupuutarhan sato jaetaan viljelijöiden kesken ja pidetään sadonkorjuujuhlat, joihin perheet valmistavat herkkuja puutarhan antimista.
– Viime vuonna vietimme sadonkorjuujuhlaa Vesankajärven rannassa ja paistoimme kesäkurpitsalettuja, Kortelainen kertoo.
Tulevaisuudessa koulupuutarhalle on tarkoitus hakea lisää rahoitusta ja kasvattaa toimintaa niin, että lapset voisivat hyödyntää puutarhan satoa myös syksyllä koulussa.
– On ihanaa nähdä, miten nopeasti kasvit kasvavat ja kuinka omien hoitovuorojen välillä ehtii tapahtua isoja muutoksia. Ei kauhean monessa koulussa varmastikaan tällaista ole, Härkönen miettii.
Matokompostori ykkösluokkalaisilla
Matoja, multaa ja matematiikkaa. Matokompostori opettaa lapsille, miten biojätteestä syntyy ravinteikasta multaa. Samalla opitaan myös yhteistyötä ja hienomotoria taitoja. Laukaan Satavuon koulun ykkösluokkalaiset tutkivat tunkiolierojen elämää lukuvuoden ajan.