Vaatteiden paikkaus säästää luontoa ja rahaa – yksinkertaisin paikkaus onnistuu jokaiselta
Tekstiilintuotanto aiheuttaa noin kymmenen prosenttia maailman teollisuuden hiilidioksidipäästöistä, joten vaatteiden korjaaminen ja uusien vaatteiden ostaminen vain harkiten on ehdottomasti myös ekoteko. Koska kaikki meistä eivät ole syntyneet neula ja lankaa käsissään, teimme avuksesi jutun vaatteiden paikkaamisesta. Lupaamme, että ainakin yksi paikkauskeinoista onnistuu kaikilta!
Köhniön Saihotuvalla kokoontuu kerran kuussa Kypärämäen-Köhniön asukasyhdistyksen järjestämä käsityökerho. Pyysimme kerhon innokkaita käsityöharrastajia kertomaan vaatepaikkauksesta ja antamaan parhaat vinkkinsä rikkinäisten vaatteiden paikkaamiseen. Tekstiilintuotanto aiheuttaa noin kymmenen prosenttia maailman teollisuuden hiilidioksidipäästöistä, joten vaatteiden korjaaminen ja uusien vaatteiden ostaminen vain harkiten on ehdottomasti myös ekoteko.
Saihotuvan pitkän pöydän ääressä sukkia kutova Hilja Vainio kehottaa ihan ensimmäiseksi miettimään, mitä on paikkaamassa. Miten rikki vaate on ja mistä materiaalista se on tehty? Voiko reiän ehkä parsia neulalla ja langalla vai pitääkö päälle liimata paikka? Neulalla ja langalla parsiminen onnistuu helpoiten silloin, kun kankaan silmukat ovat selvästi näkyvissä, kuten neulevaatteissa.
Sen jälkeen kannattaa vielä miettiä, saako paikka näkyä vai yrittääkö siitä tehdä mahdollisimman huomaamattoman.
– Huomaamaton paikkaaminen on vaikeaa, joten itse suosin mieluummin näkyviä ja tyylikkäitä paikkoja. Olen esimerkiksi kirjonut bleiserin hihaan helmilangasta paikan. Näyttävät ja kestävät nahkapaikat puolestaan sopivat hyvin vaatteiden polviin ja kyynärpäihin, Vainio kertoo.
Lastenlastensa vaatteisiin hän on käyttänyt aikoinaan paljon erilaisia pikapaikkoja, eli paikkoja, jotka kiinnittyvät liimaamalla tai silittämällä.
– Suosittelen kuitenkin kiinnittämään pikapaikatkin muutamalla ompeleella, vaikka ohjeissa sanottaisiinkin, että pelkkä liimaaminen tai silittäminen riittää. Heijastavat paikat puolestaan ovat käteviä lasten ulkovaatteisiin, Vainio vinkkaa.
Ennen paikkaaminen oli itsestään selvää
Suurin osa Saihotuvan käsityökerholaisista on elänyt aikaa, jolloin vaatteiden paikkaaminen ja korjaaminen oli itsestään selvää. Uusia vaatteita ostettiin harvoin, ja taito vaatteiden korjaamiseen siirtyi sukupolvelta toiselle.
– Tuntuisi pahalta heittää pois sellaista, mitä voi vielä pitää. Paikkaamista puoltavat taloudelliset ja ympäristölliset syyt, asukasyhdistys- ja käsityöaktiivi Arja Mönkkönen sanoo.
Käsityökerholaiset ovatkin paikanneet elämänsä aikana monenlaista, aina housunpolvista sukkiin. Moni kertoo leikanneensa kuluneista villasukista terät pois ja neuloneensa hyvänä pysyneisiin varsiin uudet terät. Rikkinäisistä vaatteista puolestaan on leikattu pois parhaita kohtia ja käytetty niitä paikkoina.
– Minä olen kääntänyt miesten flanellipaidoista kauluksia: leikannut kauluksen pois ja ommellut sen uudelleen ehjä puoli ulospäin, käsityöilloissa käyvä Tuula Kankaanperä kertoo.
Hän muistaa myös, että kun kaupoissa aikoinaan myytiin sukkia, oli paketissa mukana aina myös pätkä parsimalankaa: niin itsestään selvää sukkienkin korjaaminen oli. Kankaanperällä on myös kätevä vinkki housunpolvien paikkaamiseen:
– Avaa ensin saumat ratkojalla ja leikkaa sitten rikkimennyt osa pois ja ompele tilalle kaistale kangasta. Kangas voi olla vaikka eriväristä niin, että polven kohdalle muodostuu kaunis raita.
Millaisen paikan valitsen?
Nyrkkisääntö: Paksuihin vaatteisiin paksu paikka, ohuisiin ohut paikka.
Jos tahdot paikata näkymättömästi, valitse paikka, jonka materiaali ja väri on mahdollisimman lähellä korjattavaa vaatetta: esimerkiksi farkkuihin farkkupaikka.
Jos paikkaus saa näkyä, ilottele väreillä, muodoilla ja kuvioilla. Paikat voivat olla myös tyylikäs tapa tuunata vaatteita, ja esimerkiksi nahkapaikat sopivat useimpiin vaatteisiin.
Erilaisia tapoja paikata
Vaatelaastari
Tämän helpommaksi ei vaatteiden paikkaaminen enää muutu! Irrota vaatelaastari taustapaperistaan varovasti ja paina kiinni vaatteeseen. Hankaa sen jälkeen vaatelaastaria voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Voit käyttää hankaamiseen kovaa esinettä, kuten pankkikorttia tai lusikkaa. Jos korjaat esimerkiksi housujen polvissa olevaa reikää, sujauta housujen sisälle vaikkapa pahvinpala, jottei laastari tartu kiinni housujen takaosan kankaaseen. Vaatelaastarin on tarkoitus kestää normaalia pesua ja kuivausrumpua. Odota kuitenkin laastarin kiinnittämisen jälkeen muutama päivä ennen ensimmäistä pesua. Erilaisia vaatelaastareita myydään päivittäistavarakaupoissa.
Silitettävät paikat ja heijastinpaikat
Silitettävät paikat kiinnitetään nimensä mukaisesti silitysraudan avulla. Irrota paikan suojapaperi ja paina paikka haluttuun kohtaan. Silitä ohjeiden mukaan. Saat paikan pysymään paremmin, kun täydennät kiinnitystä ompelemalla reunoilta. Myös heijastinpaikat kiinnitetään silittämällä ja ne sopivat erityisesti ulkovaatteisiin.
Neulalla ja langalla
Pienet reiät voi paikata käsin neulalla ja langalla. Valitse lanka, joka on mahdollisimman lähellä vaatteen väriä ja materiaalia. Käy läpi reiän jokainen silmukkaketju ja kuljeta neulaa nurjalta puolelta oikealle puolelle – ei siis reiän reunalta reunalle. Tällä tavalla saat tehtyä mahdollisimman huomaamattoman paikkauksen.
Leikkaa paikka itse vanhoista kankaista
Mittaa ensin tarvitsemasi paikan koko. Ota huomioon, että reiän ympärille jää riittävästi ehjää kangasta, sillä muuten kangas rikkoutuu helposti uudelleen. Muista myös saumanvarat! Leikkaa paikkakankaasta sopivankokoinen, haluamasi muotoinen paikka. Kiinnitä paikka vaatteen nurjalle puolelle nuppineuloilla. Ompele paikka kiinni käsin, ompelukoneella tai saumurilla. Jos kangas on purkautuvaa, huolittele vielä reunat siksakilla.
Vaihda housunpolvet kokonaan
Jos housut ovat kovin rikki, voit vaihtaa koko polvien päällä olevan kankaan. Tällä tavalla housuihin saa myös tarvittaessa lisää pituutta. Toimi silloin näin: Pura saumat kohdasta, jota käsittelet. Leikkaa rikkinäinen osa lahkeesta pois ja vaihda tilalle haluamasi kangas. Käytä mallina poisleikkaamaasi kangasta ja lisää halutessasi pituutta.
Pidennä vaatteiden käyttöikää
Inspiroidu Sirpa Huhtalan käsityöharrastuksesta. Hänen käsissään lyhenevät mekot ja kankaat pääsevät uusiokäyttöön.