Kukkasipuleita maassa mullassa.

On aika istuttaa kevään kukkaloisto! Tulppaanisipulit istutetaan syksyllä, kun maa on viilentynyt, mutta ennen kuin maa jäätyy: pääsääntöisesti syys-lokakuun aikana. Tulppaaneiden kanssa on helppo onnistua, kun ottaa huomioon muutaman seikan.

  1. Sipulit istutetaan aurinkoiseen tai puolivarjoisaan paikkaan, jossa vesi ei pääse seisomaan. Esimerkiksi loivasti viettävä rinne, kohopenkki tai hyvin salaojitettu kukkapenkki ovat hyviä paikkoja tulppaaneille. Jos vesi jää seisomaan istutusalueelle, sipuli mätänee.
  2. Hyvä multa. Olen itse kokeillut kasvattaa tulppaaneja erilaisissa paikoissa ja huomannut, että eniten kukinnan onnistumiseen vaikuttaa se, millaiseen multaan ne on istutettu. Tulppaani tarvitsee kuohkean ja ravinteikkaan mullan kukkiakseen mahdollisimman komeasti. Tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti Mustankorkean Istutusmulta, joka on valmiiksi kompostilannoitettua ja kalkittua. Mikäli istutat sipuleita valmiiseen kukkapenkkiin, jossa on ”vanha” multa, on hyvä lannoittaa istutuksen yhteydessä kevyesti esimerkiksi kanankakalla.
  3. Oikea istutussyvyys. Tulppaanisipulit istutetaan 10-15 cm syvyyteen riippuen sipulin koosta. Syvyyden tulee olla noin kolme kertaa sipulin korkeus, jolloin suuremmat sipulit istutetaan luonnollisesti hieman syvempään.
  4. Istutusetäisyys. Se, miten tiheään sipulit kannattaa istuttaa, riippuu tulppaaneiden käyttötarkoituksesta. Itse kasvatan tulppaaneita leikkokukaksi, joten istutan sipulit vieri viereen. Jos kuitenkin tarkoituksena on, että tulppaanit ilahduttavat kukkapenkissä perennana useita vuosia, on hyvä jättää sipuleille noin 10 cm väli. Luonnollisemman lopputuloksen saa, kun välistys vaihtelee.
  5. Sipuleiden määrä. Mikäli sipuleita on vain muutamia kymmeniä, voi sipulit istuttaa kaivamalla jokaiselle erikseen kuopan ja hautaamalla sipulit. Jos sipulimäärä lasketaan sadoissa, on helpointa kaivaa iso kuoppa, asetella sipulit maahan ja peittää ne mullalla.
  6. Perennaksi vai leikkokukaksi? Tulppaani on lähtökohtaisesti monivuotinen kukka. Pitkälle jalostetut kerrannaiset lajikkeet kuitenkin taantuvat yleensä jo muutamassa vuodessa. Yksinkertaiset lajikkeet (esimerkiksi Darwin hybrid -sarjan tulppaanit) sen sijaan jaksavat kukkia vuodesta toiseen. Pitää kuitenkin muistaa, että mikäli kukkia leikkaa maljakkoon, ei sipulille jää enää seuraavana vuonna voimia kukkia. Perennaksi kasvattaessa kannattaa siis suosia yksinkertaisia lajikkeita ja antaa kukkien kukkia sekä lakastua paikoillaan.
  7. Estä myyrätuhot jyrsijäverkolla. Mikäli tiedät, että myyrätuhot alueellasi ovat mahdollisia, kannattaa istutusalue vuorata jyrsijäverkolla alta, sivuilta ja päältä. Päällimmäisen verkon voi poistaa keväällä, kun tulppaanit alkavat nousta mullasta.
Tulppaaneja kukkimassa kesäisessä koivumaisemassa.
Tulppaanit kukkivat toukokuussa.
Tulppaaneja kukkimassa kesällä, takana näkyy iso kasvihuone.
Keväinen kukkaloisto palkitsee ruhtinaallisesti.

Tulppaanit kukkivat toukokuussa ja jokainen varmasti tunnistaa sen riemun, minkä kevään ensimmäiset kukkijat saavat aikaiseksi. Eli vaikka tekisi jo mieli vetäytyä talviunille puutarhahommista, kannattaa silti kyykkiä vielä hetki puutarhahommissa sipuleita istuttaen. Kukkaloisto toukokuussa palkitsee ruhtinaallisesti.

Istutuksen iloa!