Sulhanen ja morsian katsovat toisiaan hymyillen. Heillä on kädessään virvelit ja päällä juhlavaatteet. He ovat järven rannalla.

Second handin suosio näkyy hääpuvuissa. Vaikka kyseessä on usein elämän tärkein päivä, ei hääpukuun haluta käyttää liikaa rahaa. Lähtökohtaisesti hääpukua etsitäänkin ensin käytettynä ja vasta sitten uutena.

Tänäkin kesänä usea morsian pukeutuu käytettyyn hääpukuun. Häissä hääpuku on morsiamen tarkkaan varjeltu salaisuus H-hetkeen saakka, eikä sitä haluta esitellä julkisesti etukäteen. Siksipä tavoitimme kaksi morsianta parin vuoden takaa: Erja Nevalaisen ja Sari Flyktmanin. Kumpikaan heistä ei asu Jyväskylän seudulla, mutta Wedding Garageen hääpukuja tultiin etsimään hieman kauempaakin.

– Pääasiassa morsiamia ohjaavat hintataso ja tyyli. Koska meillä on myös käytettyjä pukuja, asiakkailla on mahdollisuus löytää puku niiden joukosta. Hääpukutrendit muuttuvat nopeasti, mutta tietynlainen ajattomuus toimii aina, kertoo Maija Putkonen Wedding Garagesta.

”Vain yksi päivä elämästä”

Jyväskylästä käytettynä hääpukunsa osti kuopiolainen Erja Nevalainen, jonka häitä juhlittiin kesällä 2023 Siilinjärvellä.

– Niin karulta kuin se kuulostaakin, häät ovat vain yksi päivä elämässä. Vaikka se on erittäin tärkeä päivä, en halunnut maksaa hirveitä summia hääpuvusta, kertoo Nevalainen.

Morsian ja sulhanen seisovat kirkon rappusilla. Ilmassa näkyy saippuakuplia.
Erja ja Niko Nevalaisen häissä haluttiin panostaa tunnelmaan. Livebändi oli asia, mistä ei tingitty. Käytetystä hääpuvusta taas saatiin omannäköinen ompelijan avulla. Päälle lisättiin harsoa ja rinta-aukkoa muokattiin vähemmän avonaiseksi. Pitsit ja helmet kruunasivat puvun.

”Uuteen pukuun verrattuna käytetty puku on yleensä noin puolet hinnasta, kolmannen morsiamen kohdalla vähemmän. Toki tämä riippuu todella paljon siitä, missä kunnossa ja miten kysyttyä tyyliä puku on. Kun hääpuku on hyvässä kunnossa, ja mitä pidemmälle henkilölle se sopii, sitä korkeampi arvo sillä on.”

Maija Putkonen, yrittäjä, Wedding Garage

Hän kuvailee ostamaansa pukua kreikkalaisjumalattaren tyyliseksi. Materiaali oli sifonkia, helma liehui ja laahustakin oli. Sivuissa olevat pitsihalkiot kruunasivat puvun.

– Kokeilin mekkoa jo kerran aiemmin, mutta vasta toisella kerralla näin, miten siitä saa ompelijan avulla omanlaisen puvun. Pienillä muutoksilla siitä saatiinkin minulle täydellinen hääpuku, hän muistelee.

Tuhansien eurojen säästö second handilla

Hääpuvusta Erja Nevalainen maksoi käytettynä 750 euroa, kun uusien hinnat alkavat parista tonnista. Hinta olikin ykkösasia päätöksessä ostaa puku käytettynä.

– Ostin häihin myös paljon koristeita käytettynä. Pellavaservetit, osa pöytäliinoista, Mr ja Mrs -puukyltit, huntu, hallaharsot, kuvausrekvisiitta sekä saippuakuplien purkit hankittiin käytettyinä, hän kertoo.

Nevalainen kertoo säästäneensä second handin ansiosta tuhansia euroja häiden kustannuksissa. Ja mikä parasta, hääpäivä oli juuri sellainen, kuin morsiuspari halusi – rento ja viihtyisä. Tunnelmaan, kun ei onneksi vaikuta se, että suurin osa hankinnoista tehtiin käytettynä.

Nevalaisten häissä pöytäkattauksen tuikut, puukiekot, kaitaliinat, maljakot ja osa pöytäliinoista oli ostettu käytettynä.
Kuvassa häiden kuvausrekvisiittaa.
Nevalaisten kuvausrekvisiitta oli hankittu häihin käytettynä.
Kädessä näkyy pieni kukkakimppu, miesten viehe häihin.
Nevalaisten häihin myös miesten viehet tehtiin itse.

Myös hääkengissä muoti on muuttunut ja korkokenkien tilalle on tullut muitakin vaihtoehtoja. Sari Flyktmanin hääkengät olivat ruskeat nahkakengät, joita hän käyttää edelleen arjessaan. Myös Erja Nevalaisella oli häissään omat vanhat kengät.

Kolmet häät yhdelle hääpuvulle

Myös Kannonkoskella asuva Sari Flyktman juhli häitään kesällä 2020 käytetyssä hääpuvussa.

– Olisin halunnut häihin äitini hääpuvun, mutta se oli liian pieni. Seuraava ajatukseni oli, että ottaisin vuokrapuvun. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt, koska halusin pitkähihaisen hääpuvun. Käytetty puku oli sitten kolmas vaihtoehto. Tuntui tuhlaukselta niin rahallisesti kuin ympäristönkin kannalta, että ostaisi kalliin puvun, jota käyttää vain yhtenä päivänä, hän kertoo.

Flyktmanin puku oli hillitty, melko yksinkertainen ja ilman laahusta. Puvusta hän maksoi 600 euroa.

– Meidän häät olivat sille puvulle kolmannet. Jos kaikki olisi mennyt täydellisesti, olisin vielä saanut myytyä sen eteenpäin. Silti kolmet häät yhdelle puvulle on jo aika hyvin.

Sulhanen ja morsian kävelevät järveltä juhlavaatteissa virvelit käsissään.
Sari ja Eerik Flyktmanin häät olivat heidän näköisensä. Myös häämatka vietettiin teltassa, ja hääjuhla noudatti samaa vaatimattomuutta. Päivästä täydellisen tekivät ihmiset, yhdessä vietetty aika sekä ympäröivä koskiluonto.

”Välillä muodissa on kaksi päinvastaista tyyliä yhtä aikaa. Tällä hetkellä ostetaan satiinisia, pelkistettyjä hääpuku, joissa on off-shoulder -olkaimet, neliskanttiset pääntiet sekä pitkät sifonkihihat. Toisaalta taas voidaan toivoa pitsisiä ja kapealinjaisia pukuja, joissa leikkaus on merenneitomallin ja tavallisen vyötäröleikkauksen välillä. Tärkeintä on, että puku on oikean kokoinen, mittasuhteet toimivat ja puvun tyyli on morsiamen makuun.”

Maija Putkonen, yrittäjä, Wedding Garage

Sulhasen hääpuvussa juhlittu monet juhlat

Flyktmanien häitä juhlittiin Äänekoskella pienellä budjetilla. Häihin tehtiin todella paljon itse aina morsiamen kukkaseppeleestä ja kimpusta lähtien. Koristeissakin tyyli oli minimalistinen ja luonnonläheinen.

– Sulhasen puku ostettiin uutena, mutta sillä on juhlittu monet juhlat, esimerkiksi ristiäiset ja muutamat rippijuhlatkin. Tosin hautajaisiin tummansininen puku ei käy, mutta muuten se on ollut käytössä jo vuosia, Flyktman kertoo.

Heidän perheessään suositaan paljon second handia. Huvikseen netistä tai somesta ei kuitenkaan selailla kirppiksiä tai tori.fi:tä, vaan ostaminen lähtee aina oikeasta tarpeesta. Ja vaikka vaatteita ostaisi käytettynä, suositaan niissäkin vastuullisia valmistajia.

– Jollain tavalla suhtautuminen ostamiseen on muuttunut. Harkitsen ostopäätöstä todella tarkkaan. Vaatteiden pitää olla mieleisiä, jotta niitä tulee käytettyä paljon, Flyktman kertoo.

Morsian näkyy takaa, hänen vieressään on sulhanen silmät kiinni ja hattu päässä. Morsiamelle on kaunis lettikampaus ja hääpuvussa avonainen selkä.
Sari Flyktmanin hääpuvulle häät olivat jo kolmannet. Puku oli yksinkertainen, mutta lumosi pitsisillä hihoillaan ja avonaisella selkämyksellä.