Säästöpäätökset ovat arvovalintoja
VIERASKYNÄ. Eletään aikoja, jolloin lähes päivittäin saan työssäni vastata siihen, kuinka kotitaloudet saisivat rahansa riittämään ruokaan, sähkölaskuihin, polttoaineisiin tai ylipäätään elämisen kuluihin. Synkät talousnäkymät vaikuttavat väistämättä kotitalouksien kuluttamiseen.
Vieraskynä-palstan kolumni on julkaistu alunperin Kulku-lehdessä 2/2022.
Omien tulojen ja menojen seuranta ja suunnittelu on tärkeä osa oman talouden hallintaa. Yksittäisten säästövinkkien lueskelusta ei ole hyötyä, jos ei ole tietoa siitä, mihin oman talouden tulot menevät. Kun oman kotitalouden menot ovat tiedossa, on mahdollista miettiä millaisista kuluista olisi helpointa kiristää.
Tämänhetkinen kriisi ei haasta vain yksittäisen kuluttajan taloutta, vaan koko yhteiskuntamme arvoja. Monet säästöpäätökset ovat ennen kaikkea arvovalintoja, joten yhtä yksittäistä, jokaiseen talouteen sopivaa säästökeinoa on mahdotonta nimetä. Viimeistään kuitenkin nyt on aika pysähtyä miettimään omaa rahankäyttöään ja valmistautua tulevaan.
Some saattaa tuoda etenkin nuorille paineita liittyen rahankäyttöön, kuluttamiseen ja elämäntyyliin. Tähän auttaa avoin rahapuhe ja jo nuorena opittu tietämys omista tuloista ja menoista, sekä pikavippien ja maksuhäiriömerkintöjen haitoista.
Huolestuttavaa on myös se, kuinka moni nainen ei tiedä omia tulojaan, saati menojaan ja jättää rahatalouden hoidon perheessä miehen vastuulle. Ei sellainen ole nykyaikaa. Kannustan edistämään rahapuhetta ja rahataitoja, sillä rahankäyttötavat periytyvät ja oman talouden hallinta antaa itsevarmuutta ja mahdollisuuden tehdä itsenäisempiä valintoja eri elämäntilanteissa.
Kotitalouksissa kannattaa ehdottomasti panostaa kaikenlaisten arjen kädentaitojen opetteluun, kuten tavaroiden ja vaatteiden korjaamiseen ja tarkempaan ruuanlaittoon. Keittiön perustaitoja, kuten kalan fileointi on hyvä ottaa haltuun. Ylipäätään on hyvä perehtyä siihen, miten eri raaka-aineita saa hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti ja ilman hävikkiä. Omaa bioroskista seuraamalla välttää jatkossa samat virheet. Ruuasta saa varsin edullista, kun käyttää raaka-aineina kauden kasviksia ja juureksia, leipoo itse ja valmistaa ruuan itse einesten tai noutoruuan sijaan.
Kotona tulisi olla aina myös kotivara, eli pieni varasto hyvin säilyviä ruokia ja perustarvikkeita esim. sähkökatkojen, sääolojen tai sairauden varalta. Senkään ei tarvitse olla ylenpalttinen tai sisältää erikoisruokia. Ihan tavalliset omassa taloudessa käytettävät ja hyvin säilyvät ruokatarvikkeet ovat riittävää kotivaraa, muistaen puhtaan veden säilytykseen tarvittavat astiat. Kyllä tästä selvitään, mutta resilienssiä ja hieman vaivannäköä meiltä kaikilta nyt vaaditaan.
Kati-Erika Timperi
toiminnanjohtaja, MMM
Keski-Suomen Martat ry