Pöydällä on erilaisia ruoka-annoksia, vesilaseja ja vesikannu. Ruoka näyttää herkulliselta.

Hävikkiruoan ei tarvitse maistua tähteiltä, sillä hyvällä suunnittelulla ja resepteillä hävikistä saa herkullista! Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperi jakaa parhaat reseptinsä hävikkiruuasta. Mikä näistä on sinun lempparisi?

Reseptit julkaistu alunperin Kulku-lehdessä 2/2022.


Nizzan salaatti (neljälle)

Edellisen aamiaisen kananmunat, aterialta jäänyt kala ja keitetyt perunat.

  • 2 kpl keitettyä kananmunaa
  • erilaista vihreää salaattia
  • 1 rasia anjovis- tai sardellifileitä
  • 100–200 g tonnikalaa tai muuta kalaa
  • 100–150 g vihreitä pakastepapuja
  • 4 kpl tomaattia tai minitomaatteja
  • 10 kpl mustaa oliivia
  • 2–4 kpl keitettyä perunaa
  • sipuli

Kastike:

  • oliiviöljyä
  • viinietikkaa/sitruunamehua
  • sokeria
  • pippurirouhetta
  • Provencen yrttimaustetta
Lautasella on salaattia, jossa on ainakin oliiveja, kanamunaa ja tomaattia. Takana näkyy myös lasikannu.
Nizzan salaatti

Sekoita kastike ja sekoita siihen ohuiksi renkaiksi leikattu sipuli. Keitä munat, perunat ja pavut tai käytä edellispäivänä jääneitä valmiiksi keitettyjä. Revi salaatti, pilko tomaatit ja siivuta perunat. Kasaa salaatti laakealle lautaselle em. aineksista. Koristele oliiveilla, kanamunan lohkoilla ja sipuliseoksella.


Kasvissosekeitto (neljälle)

Nuupahtaneet vihannekset, edellisen päivän jämät, juuston loput.

  • 500–600 g kasviksia (esim. perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, palsternakkaa tmv.)
  • pala purjoa
  • 1 l vettä
  • kasvisliemikuutio
  • musta- tai valkopippuria
  • paprikajauhetta
  • 1–1,5 dl sulatejuustoa, tuorejuustoa tai ruokakermaa
  • (n. ½ dl punaisia huuhdottuja linssejä)

Kuori ja paloittele kasvikset.

Lisää vettä kattilaan sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää mausteet ja halutessasi n. ½ dl huuhdottuja linssejä. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmentyneet.

Ota osa liemestä mitta-astiaan odottamaan. Lisää juusto/kerma ja soseuta pehmenneet kasvikset liemineen soseeksi sauvasekoittimella suoraan kattilassa. Lisää tarvittaessa lientä. Koristele keitto esim. yrttiöljyllä, leipäkrutongeilla tai siemenillä.

Valkoisissa kauniissa lautasissa on oranssia keittoa ja sen päällä vihreää öljyä.
Kasvissosekeitto ja yrttiöljy

Yrttiöljy

Nuupahtaneet yrtit, kasvimaan viimeiset.

  • oliiviöljyä
  • erilaisia yrttejä

Leikkaa yritit pienemmiksi ja sekoita sauvasekoittimella öljyn kanssa sekaisin tasaiseksi kastikkeeksi.

Koristele kasvissosekeitto yrttiöljyllä, loput voit pakastaa esim. jääpalamuoteissa keittojen tai patojen mausteiksi.


Ruissipsit

Kuivahtanut leipä.

Leikkaa kuivahtanut leipä suikaleiksi, paista runsaassa öljyssä/voissa pannulla valkosipulin siivujen kera. Nauti keiton lisukkeena tai iltapalasipseinä.

Valkoisessa neliskanttisessa tarjoiluastiassa on ruissipsejä.
Ruissipsit

Perunarieskat

Ketjuttaminen tai edellisen päivän perunasose.

  • 2 ½ dl perunasosetta
  • suolaa
  • 1 kananmuna
  • 2 ½ dl ohrajauhoja

Sekoita ainekset kulhossa. Muotoile leivinpaperille ohuita rieskoja. Pistele rieskat haarukalla ja paista 250 asteessa noin 10–15 min.

Korissa on juuri paistettuja perunarieskoja.
Perunarieskat

Maltan riisi (neljälle)

Ketjuttaminen tai edellisen päivän riisi, nuupahtaneet hedelmät.

  • 2–3 dl keitettyä riisiä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 appelsiini

Vatkaa kerma, sokeri ja vaniljasokeri. Kääntele riisi kermaan. Leikkaa appelsiinit kalvottomiksi paloiksi ja kääntele riisiin joukkoon, osan voit käyttää koristeluun.

Kirkkaissa kulhoissa on jotain valkoista jälkiruokaa.
Malta riisi

Banaanikakku (n. 1,8 l vuoka)

Kuivahtanut leipä, nuupahtaneet hedelmät, yli päiväyksen jogurtti tmv.

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria (osa voi olla myös fariini- tmv. sokeria)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 1 tl kanelia
  • 2 dl piimää, jogurttia, kermaa
  • 3 munaa
  • 2 ylikypsää banaania soseena
  • 1 dl juoksevaa margariinia tai rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50–60 min. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista. Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.

Korissa on leivinpaperin päällä jokin ruskea pitkä kakku tai peltileipä. Takana näkyy jokin viherkasvi.
Banaanikakku

Haluatko lukea lisää ruokahävikistä?