Metsäkaatopaikat eivät ole historiaa – kenelle voi ilmoittaa maaston roskaamisesta?
Sohvia, sänkyjä, telkkareita ja rakennusjätettä. Kaikkea tätä löytyy Keski-Suomenkin metsistä. Luvattomasta roskaamisesta voi ilmoittaa viranomaisille helposti netissä. Lisäksi jokainen voi pysähtyä miettimään, mitä hetken ajattelemattomuus voi tehdä luonnolle ja kanssakulkijoille.
Jokainen on törmännyt joskus luonnon roskaamiseen ja metsäkaatopaikkoihin. Jyväskylän kaupungin palautepalveluun tulee vuosittain roskaamisesta kymmeniä ilmoituksia, ja vilkkainta aikaa on alkukesä.
– Kun lumet sulavat, roskat paljastuvat ja ihmiset alkavat taas liikkua maastossa enemmän, toteaa Jyväskylän kaupungin ympäristötarkastaja Anu Surakka.
Hän ei näe ilmiössä suuria muutoksia, vaikka hylättyjä jääkaappeja näkeekin luonnossa aikaisempaa vähemmän. Metsään hylätään niin yksittäisiä sohvia kuin peräkärrykuormallisia tavaraa.
– Ihmiset ovat valmiita näkemään kovasti vaivaa vaikkapa television kuljetuksessa metsään, vaikka sen saisi kierrättää ilmaiseksi elektroniikkaa myyvissä liikkeissä tai jäteasemilla.
“Hinnan ei pitäisi olla este”
Hinnan ei pitäisi olla este, koska sekalaisen rakennus- ja purkujätteen tuominen henkilöautolla maksaa Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla 10–25 euroa. Metallin, sähkölaitteiden ja vaarallisten jätteiden tuonti on maksutonta.
– Onkin vaikea tietää, onko jätteen dumppaamisen syynä metsään periaate, ajattelemattomuus vai välinpitämättömyys? Surakka pohtii.
Pienkuormamaksu on Mustankorkean jätekeskuksessa ja Laukaan pienjäteasemalla henkilöautosta 10 euroa ja peräkärryn kanssa 25 euroa.
Joskus roskaaminen liittyy kiinteistöllä tapahtuvaan “ulkovarastointiin”. Maanomistaja kokee tilanteen tavaran säilytyksenä; viranomainen ja naapurit roskaamisena.
– Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan ulkovarastointi ei saa aiheuttaa siivottomuutta tai muuta häiriötä naapurustolle, joten naapureilla on tietyissä tilanteissa mahdollisuus tehdä yleisöilmoitus, Surakka tarkentaa.
“Metallin, sähkölaitteiden ja vaarallisten jätteiden tuonti jätekeskuksiin on maksutonta. Onkin vaikea tietää, onko jätteen dumppaamisen syynä metsään periaate, ajattelemattomuus vai välinpitämättömyys?”
Anu Surakka, Jyväskylän kaupungin ympäristötarkastaja
Siivous on sotkijan tai maanomistajan vastuulla
Jyväskylässä on maastossa tiettyjä alueita, joihin roskia saattaa lähteä kertymään. Surakka tietää, että jostain syystä paikka, jossa on roskia, kerää niitä myös ympärilleen.
– Siksi roskaamisesta kannattaa ilmoittaa heti, jotta paikka päästään puhdistamaan ajoissa.
Metsään jätettyjen roskien siivoaminen on ensisijaisesti roskaajan vastuulla, mutta jos häntä ei tavoiteta, siivousvastuu lankeaa maanomistajalle.
– Yksityiset maanomistajat voivat joutua siivoamaan toisten jätteitä, ja joskus on turvauduttava jopa metsätien puomittamiseen, ettei roskaamista tapahtuisi uudelleen.
Roskaamisesta voi tehdä tutkintapyynnön
Maanomistaja tai viranomainen voi tehdä poliisille roskaamisesta tutkintapyynnön.
– Yksittäisestä jätteestä tehdään harvoin rikosilmoitusta, mutta tutkintakynnys voi ylittyä, jos kyse on isommista jätekuormista tai roskat aiheuttavat vaikkapa pohjavesialueen pilaantumisvaaran, Surakka sanoo.
Joskus tekijät saadaan kiinni, mutta yhtä selkeää syytä roskaamiseen ei Surakan korviin ole kantautunut.
– Selitykset ovat yleensä epämääräisiä. Syynä on esimerkiksi kiire tai silkka piittaamattomuus. Siksi kai roskaamista näkee paljon muutenkin kaupunkialueilla.
Metsiin hylätyt jätteet ovat riski luonnolle ja ihmisille
Surakan mukaan yleisimpiä metsään hylättyjä jätteitä ovat suuret huonekalut, kuten sängyt ja patjat. Myös telkkareita ja tietokoneita on paljon. Lisäksi metsiin jätetään rakennus-, muutto- ja purkujätettä, joskus jopa ostoskasseihin pakattuja sekajätteitä. Jäte voi aiheuttaa väärässä paikassa turvallisuusriskin, ja siksi ne pitäisi toimittaa oikeaan osoitteeseen.
– Öljynsuodattimet, akut ja muut vaaralliset jätteet voivat pilata ympäristöä, mutta purkujätekin on ohikulkijoille ikävä yllätys. Lasinpalasia on maastossa vaikea huomata, ja rautalankakieppeihin tai laudoista törröttäviin nauloihin voivat satuttaa itsensä niin metsässä leikkivät lapset kuin eläimet.
“Lasinpalasia on maastossa vaikea huomata, ja rautalankakieppeihin tai laudoista törröttäviin nauloihin voivat satuttaa itsensä niin metsässä leikkivät lapset kuin eläimet.”
Anu Surakka, Jyväskylän kaupungin ympäristötarkastaja
Minne roskaamisesta voi ilmoittaa?
Jos metsässä havaitsee roskia, ilmoituksen voi tehdä roskaantuneen alueen kunnan viranomaisille. Useimmissa kunnissa ensisijainen ilmoituskanava on sähköinen palautepalvelu.
– Esimerkiksi Jyväskylän palautepalvelussa on helppo ilmoittaa roskien sijainti vaikka heti metsässä älypuhelimen paikannuksen koordinaattien avulla, Surakka kertoo. Palvelussa on myös kartta, johon sijainnin voi merkitä.
Ympäristönsuojeluun soittaminen ei ole paras vaihtoehto, koska viranomaisen on vaikea hahmottaa puhelinkeskustelussa, missä roskat tarkalleen ottaen ovat.
– Suurpiirteinen kuvailu nojaa yleensä kulkijalle tuttuihin maastonmuotoihin, kiviin ja kantoihin, joita en itse tunne, Surakka naurahtaa.
Jokainen voi myös pysähtyä hetkeksi miettimään, onko omassa toiminnassa joskus parantamisen varaa. Esimerkiksi puutarhajätteiden kasaaminen kaupungin maille on yleinen tapa, mutta vastoin jätehuoltomääräyksiä. Ajan kanssa asuinalue muuttuu epäsiistiksi, mutta muitakin haittoja on.
– Puutarhajätteiden mukana voivat levitä myös metsäluonnolle haitalliset kasvit ja vieraslajit, Surakka sanoo. – Onkin huomaavaista itselle ja luonnolle pitää lähiympäristö siistinä ja viedä jätteet sinne, minne ne kuuluvat.
Vieraslajeille on Mustankorkealla oma jätelava. Valmiiksi säkitettyinä voi tuoda esimerkiksi jättiputkea, jättipalsamia, kurtturuusua ja lupiinia.
Ilmoita roskaamisesta netissä!
Jyväskylä
1. Mene netissä Jyväskylän kaupungin palautepalveluun.
2. Valitse “Anna palautetta” -osio.
3. Valitse “Ympäristö ja luonto” -teema.
4. Valitse aiheeksi “Roskaantuminen”.
Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelun yhteystiedot löytyvät täältä.
Laukaa
1. Mene netissä Laukaan kunnan palautepalveluun.
2. Valitse “Anna palautetta” -osio.
3. Valitse “Asuminen, rakentaminen ja ympäristö” -teema.
4. Valitse aiheeksi “Ympäristön siisteys”.
Laukaan kunnan ympäristönsuojelun yhteystiedot löytyvät täältä.
Muurame
1. Mene netissä Muuramen kunnan palautepalveluun.
2. Valitse “Ympäristönsuojelu”-osio.
3. Valitse palautteen luonne, esim. “Moite” tai “Muu”.
Muuramen kunnan ympäristönsuojelun yhteystiedot löytyvät täältä.
Toivakka
1. Mene netissä Toivakan kunnan palautepalveluun ja täytä yhteydenottolomake.
Toivakan kunnan ympäristönsuojelun yhteystiedot löytyvät täältä.
Useimmissa palveluissa voit kertoa omin sanoin tilanteesta sekä lisäksi merkitä roskien sijainnin kartalle. Sijainti on mahdollista ilmoittaa myös älypuhelimen antamien koordinaattien avulla. Usein ilmoitukseen on mahdollista lisätä kuvia.