Nainen katsoo hymyillen rusetti päässä kameraan. Huulissa on kaunis puna.

Oletko törmännyt somessa #korjauskeskiviikkohaasteeseen? Pyysimme Sormustin-blogin Anni Ignatiusta kertomaan haasteesta ja vaatteiden korjaamisesta Kulku-lehtemme Vieraskynä-palstalle.

Vaatteiden korjaustaipaleeni alkoi, kun esikoiseni oppi konttaamaan ja polvet alkoivat kulua. Ei ollut järkeä, että heittäisin pois housut, joissa oli 95 prosenttia toimivaa, hyvää materiaalia ja vain polvissa reiät. Pikkuhiljaa korjaukset laajenivat omiin vaatteisiin ja sitten myös korjausohjeiksi muiden avuksi. Vaikka tuolloin opiskelijana korjausmotivaatio nousi rahan säästämisestä, on vaatteiden korjaaminen myös ekoteko.

Vaatteiden valmistusprosessi on monivaiheinen ja saastuttava. Turhaa vaatteiden ostamista tulisi karttaa, sillä planeetalle kestävää olisi ostaa vuodessa vain noin viisi uutta vaatetta. Luku perustuu hieman soveltaen Hot or cool -instituutin raporttiin. On siis tärkeää pidentää omien vaatteiden käyttöikää. Brittitutkimuksen mukaan, jos vaate on yhdeksän kuukautta pidempään käytössä ennen uuden hankkimista, vaatteen hiili-, vesi- ja jätejalanjälki pienenee 20–30 prosenttia.

Brittitutkimuksen mukaan, jos vaate on yhdeksän kuukautta pidempään käytössä ennen uuden hankkimista, vaatteen hiili-, vesi- ja jätejalanjälki pienenee 20–30 prosenttia.

Viime vuoden alussa tein uudenvuodenlupauksen: korjaan joka viikko yhden vaatteen. Samalla aloitin Instagramissani #korjauskeskiviikko -haasteen. Halusin haastaa itseni lisäksi muutkin korjaamaan joka viikko jotain, jotta korjaamisesta tulisi arjessa tapahtuva vaivaton juttu, joka olisi yhtä normaalia kuin vaikkapa pyykinpesu. Ja jos joka viikko korjaa yhden vaatteen, on se vuodessa jo 52 vaatetta!

#korjauskeskiviikko haastaa korjaamisen lisäksi myös jakamaan korjauskuvia somessa, jotta vaatteiden korjaamisesta tulisi normaalia ja arkista. Korjauskuvia someen jakaessa näkyväksi tulee myös ne ei-niin-nätit ja epäonnistuneet korjaukset sekä uudet tavat korjata, jolloin kuvista saa ideoita omiin korjauksiin. Vaatteiden korjaamista oppii vain tekemällä ja harjoittelemalla. Rikkinäistä vaatetta korjatessa ei menetä mitään, kun vaate on jo valmiiksi käyttökelvoton, miksi ei siis edes kokeilla vaatteen korjaamista!

“Viime vuoden alussa tein uudenvuodenlupauksen: korjaan joka viikko yhden vaatteen. Samalla aloitin Instagramissani #korjauskeskiviikko -haasteen. Halusin haastaa itseni lisäksi muutkin korjaamaan joka viikko jotain, jotta korjaamisesta tulisi arjessa tapahtuva vaivaton juttu.”

Anni Ignatius

Olen viettänyt korjauskeskiviikkoa yli 1,5 vuotta. Joskus korjauskeskiviikko on ollut sunnuntaisin, joskus olen korjannut kerralla parin kuukauden edestä. Korjattuja vaatteita on kuitenkin kertynyt paljon enemmän kuin 52 vuodessa. Olen korjannut housujen polvia, ratkenneita saumoja, erilaisia reikiä ja sukkien kantapäitä. Olen myös korjannut leluja, astioita, telttaa ja saappaat. Ilokseni haasteeseen on lähtenyt myös paljon muitakin. Jotkut ovat korjanneet viikoittain, jotkut kokeilleet korjaamista kerran tai pari. Jokainen korjattu vaate on kuitenkin askel kestävämpään kuluttamiseen ja samalla olemme kaikki opetelleet ihan uutta vaatteiden korjaamisen taitoa.

Anni Ignatius

instagram.com/sormustin

https://kaksplus.fi/blogit/sormustin/

Korjaa kauniiksi. Käsikirja kodin vaatehuoltoon. Moreeni, 2020