Inspiroidu Purokoton kierrätyssisustuksesta
Astuessa sisälle raikkaaseen ja kauniiseen kotiin Jyväskylässä, ei uskoisi, että huonekaluista lähes kaikki on kierrätettyä. Kaikki näyttää jollain ihanalla tavalla täydelliseltä ja harkitulta. Vaikka koti on uusi ja huonekalut kierrätettyjä, on vanhan ja uuden välillä harmoninen tasapaino. Olemme tulleet Instagramista tutun Purokoto-tilin Kirsin kotiin.
Hirsitalon korkeasta olohuoneesta näkyy kaunis metsämaisema ja vähän matkan päässä virtaa puro. Kirsi Inkeröinen kertookin, että Instagram-tili sai nimensä ympäröivästä luonnosta.
– Kierrättäminen, tuunaaminen ja uusiokäyttö tulivat osaksi arkeamme ja elämäntapaamme raksa-aikana muutama vuosi sitten. Huonekalujen kunnostaminen vaatii aikaa, mutta lopulta siinä säästää pitkän pennin, Kirsi kertoo.
Vaikka aikaa meneekin, antaa huonekalujen kunnostus Kirsin mielestä paljon. Se voittajafiilis ja mielihyvä, kun jotain löytää kierrätettynä ja sen saa korjattua tai tuunattua valmiiksi, on jotain sanoin kuvaamatonta.
– Välillä toki ärräpäät saattavat lennellä, jos vaikka työkalut hajoavat. Minulla voi olla välillä myös liian ruusuinen kuva, miten paljon minulla on oikeasti aikaa opiskelun ja perheen ohella, Kirsi naurahtaa.
”Huonekalujen kunnostamisessa tärkeintä on, että pystyy näkemään roskan läpi aarteen. Lähtökohdan ei kannata antaa hämätä.”
Kirsi Inkeröinen, kierrätyssisustaja
“Kaikki lähtee tarpeesta”
Kaikki lähtee liikkeelle suunnitelmasta – eräänlaisesta visiosta, mitä kotiin halutaan ja oikeasti tarvitaan. Sen jälkeen alkaa materiaalien keräily esimerkiksi netin Torista ja vasta sitten toteutus.
– Vaatehuoneeseen keräilin materiaalia yli vuoden. Kaappien tasot ovat vanhoja pöytälevyjä, jotka on leikattu oikeaan kokoon sekä hiottu ja käsitelty. Muutimme tänne heinäkuussa 2021 ja vaatehuoneeseen saimme kaapit heinäkuussa 2023. Välillä nämä projektini valmistuvat hitaasti, Kirsi kertoo.
Myös sänkyä Kirsi teki pari vuotta. Voisikin ajatella, että huonekalujen kunnostus ja tuunaus ei sovi hätäiselle luonteelle.
– Minä olen se ihminen, joka haluaisi kaiken mielellään nyt tai heti, mutta silti voin uppoutua projekteihin pitkäksi aikaa. Tässä oppii kehittämään itseään ja olemaan kärsivällinen.
Kierrätetyt huonekalut kodin rikkaus
Vierashuoneen sohva on ainoa huonekalu, joka on ostettu tähän kotiin uutena. Kaikki muut on hankittu käytettynä, tehty itse tai ne ovat tulleet vanhasta kodista.
– Minusta se, että meillä on lähes kaikki huonekalut kierrätettyjä tai itse tehtyä on kodille rikkaus. Jokainen saa tehdä omasta kodistaan sellaisen kuin itse haluaa, oli se sitten kierrätettyä tai uutta. Tärkeintä on, että oma perhe viihtyy kodissa, Kirsi painottaa.
Hän on ensimmäiseltä ammatiltaan ompelija ja rakastanut aina käsitöitä. Lasten Singerin hän sai jo lapsena. Vaikka Kirsi lähti kohti pukuompelijan työtä, heitti elämä toisille reiteille.
– Nyt opiskelen liiketaloutta ja käsityöt ovat jääneet harrastukseksi. Haaveilen, että voisin jollain tapaa yhdistää kierrättämisen, käsityöt ja tradenomin opinnot tulevaisuudessa työkseni. En vain vielä tiedä miten, mutta ehkä aika näyttää, Kirsi naurahtaa.
Viisi vinkkiä tuunaajalle
- Hyödynnä kurssit esimerkiksi kansalaisopistossa. Puutyö-, verhoilu- ja entisöintikurssit ovat hyviä paikkoja opetella huonekalujen kunnostamista sekä saada ideoita myös muilta kurssilaisilta.
- Aloita helpoista töistä, joissa työkalut tulevat tutuiksi. Purokoto-tilin Kirsi teki aluksi mm. puisen tarjottimen, kynttilänjalkoja ja erilaisia puisia rasioita.
- Ammenna ideoita esimerkiksi Googlesta, Instagramista ja Pinterestistä. Voit myös saada uusia ideoita, miten jokin asia kannattaa tehdä tai miten sen voi tehdä helpoiten.
- Hanki perustyökalut, niillä pääsee pitkälle. Käsinkin voi hioa, mutta hiomakone tekee hommasta huomattavasti nopeampaa. Sahoja voi olla erilaisia, mutta kuviosaha on Kirsin mielestä kaikista monipuolisin. Myös niittipyssy ja vasara ovat tarpeen, samoin porakone. Työkaluhankinnat kannattaa suhteuttaa omiin tarpeisiin – aina ei tarvitse olla markkinoiden parasta ja kalleinta konetta. Kaikkia työkaluja ei tarvitse omistaa itse, niitä voi myös lainata tutuilta tai vuokrata.
- Muista maalaisjärki! Vanhoja huonekaluja ostaessa muista aina tarkistaa huonekalun kunto ja luota omaan nenään ja havainnointiin. Jos huonekalussa on kangas, kurkkaa sen alle. Jos teet hankintoja talvella, voit myös hyödyntää pakkasta, ja pitää huonekaluja ja tekstiilejä hetken ulkona.
- + Näe aarteet roskan läpi! Lähtökohdan ei kannata antaa hämätä. Huonekaluja kunnostaessa täytyy uskaltaa nähdä roskan takana oleva aarre.
Sisusta kierrättäen
Poimi vinkkejä ja ideoita, miten sisustaa kotona kierrätysmateriaaleja käyttäen sekä vanhoja huonekaluja tuunaten. Älä unohda luovuutta ja mielikuvitusta! Tarkemmat ohjeet kunnostamiseen ja tuunaukseen löydät Instagramista tililtä Purokoto.
Vaatehuone
Vaatehuoneesta lähes kaikki on kierrätettyä. Ala- ja yläkaappien rungot saatiin Tori-ilmoituksen kautta korkeista vanhoista kaapeista. Ne sahattiin ensin levyiksi, sen jälkeen leikattiin oikeaan kokoon ja kasattiin uudestaan kaapeiksi.
– Kaappien ovet ovat myös löytö Torin annetaan-osastolta. Ne on sahattu ensin oikean kokoisiksi ja sitten jyrsitty niihin yhteensä yli 110 metriä uraa. Siirtelin käsipelillä puristimilla laudanpätkää, jota käytin ohjaimena urien jyrsintään, joten tähän vaiheeseen meni paljon aikaa, Kirsi kertoo.
Kirsi arvioi, että vaatehuoneen kalusteet olisivat maksaneet uutena vähintäänkin pari tuhatta. Rahan säästäminen olikin yksi iso syy siihen, että vaatekaapit tehtiin itse. Uutena ostettiin tanko ja saranat sekä yläkaappien alla oleva iso levy, mitä ei löytynyt käytettynä. Vaatehuone tuli maksamaan alle 350 euroa.
Tv-taso
Muistatteko vanhat korkeat 60–70-luvun tummat olohuoneen kirjahyllyt? Tässä on sellainen modernisoituna nykyaikaiseksi tv-tasoksi.
– Kirjahyllystä poistettiin ensin yläosat. TV-taso koostuu kolmesta osasta, joiden väleihin lisättiin täytelevyt. Myös päätyihin ja kanteen lisättiin uudet levyt. Ovien koristelistat on kitattu, hiottu ja maalattu. Tasosta tuli yhtä kaunis, miltä se näytti suunnitelmissa mielessäni, Kirsi iloitsee.
Myös tason päällä oleva kansio on tuunattu kankaalla päällystämällä.
– Ennen kuin jotain jätettä on heittämässä kaatopaikalle, kannattaa aina kysyä olisiko jollain toisella tarjota sille kotia. Pienellä tuunauksella monesta tavarasta saa tuunattua nykyaikaisemman.
Koulupöytä
Kun Kirsi toi kotiinsa oranssiksi tummuneen vanhan koulupöydän, näkyivät siinä vuosien opiskelut. Pöytä oli ilmainen löytö Torin annetaan-osastolta.
– Minulla oli jemmassa käsittelyaineita ja hiomapaperiin meni viisi euroa. Perusteellisen hionnan, pienten sahailujen ja pintakäsittelyn jälkeen siitä tuli täydellinen meidän kotiin, hän kertoo.
Kirjoituspöydän tuoli taas on peräisin tontin vanhasta purkukuntoisesta 50-luvun talosta. Siinä on pehmusteena sanomalehtisuikaleita.
Vaatekaappi
Missä teillä pidetään vähän käytettyjä vaatteita vai lojuvatko ne ympäri kotia tuolin selkänojilla? Idea kaappiin lähti Kirsin haaveesta saada rottinkinen tai juuttikankainen kaappi puolipitoisille vaatteille.
– Haaveilemani vaatekaappi olisi maksanut uutena melkein tuhat euroa, joten tein sen itse. Tuunaamalleni kaapille runko löytyi Torista 20 eurolla. Irrotin yläkaapit ja otin kymmenen senttiä kaapin syvyydestä pois. Lisäksi leikkasin ovista keskiosan pois ja päällystin ovet ja kaapin rungon pellavasekoitekankaalla. Ajatus oli, että ilma kiertää kaapissa, Kirsi kertoo.
Puutarhavaja
Kirsin kodin pihan symppis-tittelin saa ehdottomasti puutarhavaja. Se on tontin purkukunnossa olevan 50-luvun talon kuisti.
– Puutarhavaja kuvaa jollain tavalla täydellisesti tätä meidän vielä vähän keskeneräistä kotia. Kaikki on vähän levällään ja projekteja riittää, mutta asia kerrallaan tulee valmiimpaa ja nyt vajassa on jo takaseinäkin, Kirsi nauraa.
– Idea siirtää kuisti kasvimaalle puutarhavajaksi lähti alun perin vitsistä, mutta siitä tulikin totta, Kirsi kertoo.
Kirsin puolison isä irrotti kuistin vanhasta talosta naula kerrallaan. Kuisti sidottiin liinoilla kaivinkoneen kauhaan ja siirrettiin nykyiselle paikalle kasvihuoneen viereen. Sisällä vajassa on ruukkuja ja puutarhavälineitä.
Nojatuoli
Voisitko kuvitella, että etualalla oleva nojatuoli on ollut alun perin kirkkaanpunainen? Se on peräisin Kirsin puolison lapsuuden kodista.
– Ensimmäisen vuoden se palveli meitäkin alkuperäisellä nahkaverhoilulla. Uuden kankaan nojatuoli sai, kun kävin viikon mittaisen verhoilukurssin kansalaisopistolla.
Aikaa meni reilu 20 tuntia sekä rahaa materiaaleihin ja kurssiin hieman alle 300 euroa. Kankaana on laadukas teddykangas, josta pitää suuresti myös perheen koira.
Myös muut olohuoneen huonekalut on kierrätetty. Ryijy, vitriini, kukat, sohva, sohvapöytä, lehtikori ja kalkkimaalilla käsitelty ruukku on kaikki ostettu tai saatu käytettyinä. Esimerkiksi takana oleva kotimainen untuvasohva maksaisi tällä hetkellä uutena luultavasti yli kolme tonnia. Käytettynä sen sai 350 eurolla.
– Kun huonekaluja ostaa käytettynä, täytyy olla tarkka, ettei tuo kotiinsa esimerkiksi luteita tai osta huonekaluja hometalosta. Ennen ostopäätöstä käyn katsomassa huonekalut ja omat hoksottimet yleensä kertovat onko kaikki kunnossa.
Naulakot ja hyllyt
Vanhoja kulahtaneen keltaisia naulakoita on myös helppoa tuunata ja pienellä etsimisellä niitä voi saada ilmaiseksi. Kirsin kodin pukuhuoneen naulakon tuunaus tuli maksamaan noin 13 euroa.
– Laudat ja niiden käsittelyaineet löytyivät omasta autotallista ja metalliosien pohjamaali myös jemmasta. Ostettavaksi jäi ainoastaan metalliosien pintaspraymaali sekä pyörörima.
Myös kodin toinen pienempi naulakko on tuunattu. Se löytyi Torista reilulla kympillä. Vaikka naulakko on vain hiottu, eikä sitä ole käsitelty, on se säilynyt todella kauniina.
– Keittiössämme on myös itse tuunattu seinähylly. En löytänyt mieleistäni hyllyä, joten muokkasin mieleisen yhdistämällä uuden rungon ja raksan jämälautaa.
Baarituolit
Saarekkeen viiden euron tuoleista toinen on jo saanut uuden elämän ja toinen odottaa sitä kuuluisaa aikaa. Tuolit Kirsi löysi samalla, kun oli hankkimassa vaatehuoneeseen materiaaleihin täyspuista pöytää.
– Pariskunta oli muuttamassa omakotitalosta pienempään ja kysyi, olisiko minulla tarvetta baarijakkaroille. Hankinta oli hieman riski, kun en ollut varma saanko hiottua tuoleja tummasta vaaleaksi. Kauan niitä hioinkin, mutta lopputulos yllätti jopa itsenikin.
Leikkimökin pöytä
Laattapöytä on Kirsin ensimmäisiä kunnostettuja ja tuunaamia huonekaluja. Se on tehty ainakin 15 vuotta sitten.
– Tein pöydän edesmenneelle isälleni. Luulin, että se on hävinnyt jossakin muutossa, mutta se olikin jemmautunut äidilleni. Oli iloinen yllätys, että se oli vielä tallessa, Kirsi iloitsee.
Pöydässä käytetyt laatat olivat ilmaisia, ne olivat jääneet isän remontista. Nyt laattapöytä ilostuttaa lapsen leikkimökissä, joka sekin on ostettu Torista.
– Appiukko kävi purkamassa leikkimökin Etelä-Suomessa, vei sen ensin kotiinsa ja toi sitten meille kahdella kerralla käydessään.
WC-allas ja -kaappi
Kirsin WC:ssä on kaunis ja söpö valkoinen Arabian allas. Äkkiseltään ei uskoisi, että allas on ikivanha.
– Sain sen ilmaiseksi ja se näytti silloin kyllä ihan hirveältä. Instagramissakin moni “kauhisteli” hyväntahtoisesti, että et kai oikeasti laita tätä teidän vessaan ja hetken ehkä itsekin epäröin, Kirsi nauraa.
Savisaippualla puhdistamalla siitä tuli kuitenkin kuin uusi ja Kirsistä se on tosi söpö.
Myös WC:n allaskaappi on vanha. Se on tuunattu Kirsin aiemman kodin olohuoneen kaapista hieman kavennettuna. Päälle ja sivuille lisättiin uudet mäntylevyt.