Keltainen liivi päällä oleva mies kantaa lapiolla kompostia valkoiseen pieneen sankoon. Taivas on hieman pilvinen.

Oletko koskaan miettinyt mitä biojätteelle tapahtuu sen jälkeen, kun jäteauto on hakenut sen kodin jätekatokselta? Jätelajeista biojäte on yksi tärkeimmistä, jos mietitään sen merkitystä paikallisesti. Pääosa kodeista kerättävistä jätteistä käsitellään muualla, ainoastaan biojäte käsitellään meillä Mustankorkealla. Esimerkiksi sekajäte tuodaan Mustankorkealle, josta se jatkaa matkaansa käsittelyyn Tampereelle.

Jyväskylän seudulla biojäte lajitellaan melko hyvin omaan jäteastiaan verrattuna muuhun Suomeen. Sekajätteeseen Mustankorkean toimialueella päätyy noin 20 prosenttia biojätteestä, kun muualla Suomessa määrä on jopa 40 prosenttia.

– Mustankorkean toimialueella biojäte on lajiteltu jo vuodesta 1996 lähtien. Monelle muulle paikkakunnalle Suomessa biojätteen lajitteluvelvoite tulee pakolliseksi vasta tänä vuonna uudistuneen jätelain myötä, kertoo Mustankorkean viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Piia Aho.

Mies ohjaa isoa kouraa, joka nostelee lasin takana biojätteitä.
Biojätteet vastaanotetaan Mustankorkean biokaasulaitokseen. Toimintaa ohjataan valvomosta käsin.

”Biokaasulaitoksessa biojätemassasta pyritään erottelemaan pois sinne kuulumattomat jätteet. Täydellisesti se ei kuitenkaan onnistu, minkä vuoksi reaktoreiden pohjalle kertyy epäorgaanista ja hajoamatonta ainetta, kuten hiekkaa, kananmunan kuoria, hedelmän siemeniä ja jopa haarukoita ja veitsiä. Ne jäävät reaktoreiden pohjalle, minkä vuoksi reaktoreita täytyy huoltaa neljän vuoden välein. Koska reaktoreita on neljä, mahtuu jokaiseen vuoteen yksi huoltotoimenpide.”

Timo Kautto, biokaasulaitoksen laitospäällikkö

Talouspaperin ja servetit saa laittaa biojätteeseen

Biojätteseen lajitellaan kaikki ruokajämät, perkuujätteet, kuoret, suodatinpaperit, kahvinporot ja teepussit. Myös talouspaperit ja lautasliinat saa laittaa biojätteeseen.

– Käytetty talouspaperi myös sitoo itseensä biojätteen kosteutta, mikä on hyvä asia. Märkä biojäte jäätyy talvella herkästi biojäteastiaan kiinni, ja siksi on tärkeää, että biojäte olisi mahdollisimman kuivaa, kun se laitetaan jäteastiaan, Aho kertoo.

Sisällä keittiössä biojäte kannattaa muistaa pakata esimerkiksi pieneen biohajoavaan muovipussiin, jolloin myös jäteastia pysyy puhtaana. Biojäteastiat tulee pestä kaksi kertaa vuodessa, yleensä keväisin ja syksyisin. Yli viiden asunnon taloyhtiöissä ne pestään automaattisesti Mustankorkean kuljetuskumppanien toimesta. Tätä pienempien taloyhtiöiden sekä omakoti- ja paritalojen tulee pestä jäteastiansa itse tai tilata pesu Mustankorkealta.

Biojätteestä saadaan biokaasua ja multaa

Biologinen jätteenkäsittely on Mustankorkean ylpeyden aihe. Mustankorkea jalostaa jyväskyläläisten, laukaalaisten, muuramelaisten ja toivakkalaisten biojätteistä sekä jäteveden puhdistamolietteistä ja lannasta paikallista liikennepolttoainetta biokaasua ja ravinteikkaita multatuotteita.

– Biokaasun ja mullan valmistus on tarkkaan valvottua toimintaa, jossa tehdään paljon erilaisia mittauksia ja käytetään myös ulkopuolisia asiantuntijoita laadunvalvonnassa. Myymämme biokaasu onkin 98-prosenttisesti metaania ja mullassamme ovat kaikki kasvun tarvitsemat ravinteet, Aho kertoo.

”Valmis multa syntyy neljästä raaka-aineesta: kompostista, maa-aineksista, turpeesta ja kalkista. Kalkkia lukuun ottamatta kaikki raaka-aineet ovat Keski-Suomesta. Lisäksi ne myös tutkitaan etukäteen. Mullan laatua valvotaan tiheällä näytteenotolla ja päivittäisillä tarkastuksilla työkentällä. Hyvän mullan mukana tulee myös tuoteseloste, jossa kerrotaan, mitä multa sisältää. Laadukkaan mullan seassa ei ole epäpuhtauksia ja tuote on tasalaatuinen.”

Miika Reili, kompostointilaitoksen laitospäällikkö

Tutkimustyötä tehdään jatkuvasti

Biojätteen käyttö raaka-aineena onkin keskisuomalaista kiertotaloutta parhaimmillaan. Jotta kehityksessä pysytään mukana myös tulevaisuudessa, tehdään Mustankorkealla paljon erilaisia tutkimuksia, selvityksiä ja opinnäytetöitä.

– Viimeksi meillä selvitettiin opinnäytetyössä, miten biokaasulaitoksen mädätysjäännöksestä voisi valmistaa biohiiltä. Myös biokaasua voi käyttää monessa muussa tarkoituksessa kuin polttoaineena ja näitäkin mahdollisuuksia täytyy selvittää, Aho kertoo. 

Käsi laittamassa istutusmulta-merkkiä istutusastiaan
Istutusmulta sopii myös syötäville kasveille.

Biojäte numeroina

15 400 000

kiloa asukkaiden ja kaupan biojätteitä

= n. 30 x Jyväskylän AaltoAlvarin 50 metrin allas

887 000

kiloa myytyä biokaasua vuonna 2023

= n. 450 kertaa henkilöautolla maapallon ympäri ajettuna

45 000 000

kiloa myytyä multaa vuonna 2023

= n. 27 täysikokoista jalkapallokentällistä nurmikkoa

UKK: Saako biojätteeseen laittaa…

…kananmunan kuoret?

EI  Kananmunien kuoret on parempi laittaa sekajätteeseen. Jos ne epähuomiossa menevät biojätteeseen, ei syytä huoleen. Silloin ne kerääntyvät biokaasulaitoksen reaktoreiden pohjalle, josta ne poistetaan huoltojen yhteydessä noin neljän vuoden välein per reaktori.

… luut?

EI  Luut kannattaa laittaa sekajätteeseen. Kananmunan kuorien tavoin ne kertyvät biokaasulaitoksen reaktoreiden pohjalle, josta ne huollon yhteydessä poistetaan.

… talouspaperit ja ruokaservetit?

KYLLÄ  Talouspaperin saa laittaa biojätteeseen. Se myös imee itseensä biojätteen kosteutta, mikä on hyvä asia. Myös tavalliset lautasliinat ja servetit saa laittaa biojätteeseen. Ainoastaan paksujen ja kuitukankaisten lautasliinojen paikka on sekajätteessä.

… biohajoavat pakkaukset ja kertakäyttöastiat?

EI  Vaikka pakkauksessa lukee, että se on biohajoava, on oikea osoite sekajätteessä. Biohajoavuus riippuu ympäristöstä ja kuluneesta ajasta – lähes kaikki materiaalit hajoavat biologisesti jossain vaiheessa. Esimerkiksi maitopurkilla kestää 1–5 vuotta maatua, kun taas muovipullo hajoaa tuhannessa vuodessa.

… leivinpaperit?

EI / KYLLÄ Leivinpaperin voi lajitella sekajätteeseen tai biojätteeseen. Etenkin viime aikoina markkinoille tulleet leivinpaperit voi lajitella biojätteeseen. Tarkista ohjeet pakkauksesta. Jos pakkauksessa lukee, että leivinpaperi on biohajoava ja kompostoituva, voit lajitella sen biojätteeseen tai oman kodin kompostoriin. Muussa tapauksessa leivinpaperi kuuluu sekajätteeseen. Ympäristön kannalta tärkeää on käyttää samaa leivinpaperia useamman kerran.

… kukkamullat?

KYLLÄ  Kotona sisäkukkien ruukuista tarpeettomaksi jääneen mullan voi laittaa biojäteastiaan tai kotikompostoriin. Jos multaa on suurempi määrä pihalta tai puutarhasta, on sille oikea kierrätysosoite kuntien maankaatopaikoilla.

… koirankakat?

EI  Koiran ja kissan ulosteet lajitellaan sekajätteeseen. Mustankorkean ympäristölupa sekä laitoshyväksyntä eivät salli eläinten jätösten vastaanottamista biokaasulaitokseen. Omaan kompostoriin ne voi kuitenkin halutessaan laittaa.

… kuolleen lemmikin?

EI  Pienen kuolleen lemmikin, esimerkiksi undulaatin tai hamsterin, voi pakkaukseen käärittynä laittaa sekajätteeseen. Muutoin lemmikit voi haudata omalle tontille tai eläinten hautausmaalle. Jos lemmikin hautaa omalle tontille, täytyy se haudata tarpeeksi syvälle, eikä sitä saa haudata vesistön, kaivon, rannan tai muun virtaavan veden lähelle.

… jauhopussin biojätteen keräämiseen?

KYLLÄ  Jauhopussit tai vaikkapa hienosokerin pussit ovat usein pinnoittamattomia pahvi- tai paperipusseja. Ne sekä sanomalehdestä taitetut roskapussit ovat hyviä bio­jät­teen keräämiseen. Lisäksi keittiössä saa käyttää pieniä biohajoavia pusseja. Ne hajoavat hitaasti biojätteen käsittelyn aikana, mutta ne eivät haittaa käsittelyprosessia ja osa niistä erotellaan pois biojätteestä.

12 kohdan kuva, jossa kerrotaan kuvin ja tekstein, miten biojätteestä jalostetaan biokaasua ja multaa.

Biojätteen matka

Kaipaisitko yksinkertaista ja havainnollistavaa materiaalia biojätteen matkasta? Tässä A3 koossa kuvitettu matka, mitä tapahtuu biojätteelle sen jälkeen, kun jäteauto on hakenut sen kodin biojäteastiasta.