Henkilöstöpäällikön vinkit työnhakuun
Taira Matilainen aloitti Mustankorkean henkilöstöpäällikkönä tammikuussa 2021. Työnhakijalle hän onkin usein ensimmäinen ihminen, jonka työnhakija Mustankorkealla tapaa. Tiedätkö, mikä oli Tairan ensimmäinen kesätyöpaikka tai miten hän on päätynyt henkilöstöpäälliköksi?
Kerro jotain itsestäsi
Tämä on työhaastatteluiden klassikko ”lämmittelykysymys”, jota itse en juurikaan käytä, koska suurin osa vastaa siihen eri tavalla kuin haastattelija tarkoittaa. Tähän kysymykseen vastauksena tulisi kertoa vähän omasta henkilökohtaisesta minästä, mutta tyypillisesti työnhakijat ovat niin jännittyneitä ja työminämoodissa, että he alkavat käydä läpi työhistoriaansa.
Minä olen ihan pian 40-vuotias kahden kouluikäisen tytön äiti. Olen sydämeltäni maaseudun tyttö, Savosta kotoisin, mutta asumme kerrostalossa Jyväskylän keskustan tuntumassa. Logistisesti tämä on toiminut loistavasti ja kerrostaloasunto on helppo jättää oman onnensa nojaan, kun vapaa-aikana suuntaamme mökille kesät talvet.
Kuinka päädyit tekemään työtä HR-tehtävissä?
Muistan kadehtineeni jo pienenä ihmisiä, joilla oli haaveammatti. Minäkin olisin halunnut haluta olla poliisi, lääkäri, opettaja tai jotain muuta selkeää. Että olisi ollut jotain, mitä tavoitella. Nelivuotiaana suunnittelin, että ryhdyn postinjakajaksi, joka siinä sivussa kierroksillaan pysähtyy hoitamaan lapsia… Pitkään tämä muisto nauratti, mutta oliko se kuitenkin aika edistyksellinen ajatus?!
Henkilöstöalan löysin muutaman mutkan jälkeen, kun vaihdoin lukemaan yliopistolla johtamista. Silloin kiinnostuin henkilöstöjohtamisesta. Aika pian minulle kirkastui, että haluan olla isona henkilöstöpäällikkö. Ja tässä sitä ollaan, haaveammatissa.
Opiskeluaikoina ajattelin, että haluan olla suuren organisaation henkilöstöosastolla ja sellaiseen tehtävään pääsinkin Metsolla urani melko alkuvaiheessa. Sittemmin olen huomannut, että viihdyn parhaiten pienemmässä organisaatiossa, jossa asioihin pääsee aidosti itse vaikuttamaan ja tehtävänkuvat ovat monipuolisempia. Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä ja nähdä HR:n parissa monenlaista – oman urani alkuvaiheessa HR-paikkoja ei ollut tarjolla Keski-Suomessa yhtä hyvin kuin nyt.
Mikä oli ensimmäisen kesätyösi?
Samoin kuin monella muullakin maaseudulla asuneella ikätoverillani, työura alkoi mansikkapellolta jo lapsena. En ollut siinä hommassa kovin nopea, mutta sinnikkäästi sitä tein monena kesänä.
Miten sait ensimmäisen oman alan työsi?
Minun opiskeluaikanani ei juurikaan ollut HR-alan kesätyöpaikkoja tarjolla. En koskaan saanutkaan oman alan kesätöitä, vaan tein sekalaisia hommia, joista sai muuta kokemusta ja tietysti tarpeeseen tullutta rahaa. En tehnyt töitä opintojen ohella, joten kesärahoilla piti pärjätä seuraavaan kesään.
Kaikista kesätöistä myös oppi jotain, vaikka ne eivät oman alan paikkoja olleetkaan. Sanonkin usein kesätyöntekijöille, että tärkeää on saada kokemusta vaikkapa siitä, mitä ei halua tehdä enää uudelleen. Itse opin kesätyöpaikoissa esimerkiksi sen, miten huono johtaminen pilaa väistämättä koko organisaation, miten en halua tehdä liukuhihnatyötä ja että en sovellu kolmivuorotyöhön… Tärkeitä oppeja kaikki!
Lopulta ensimmäisen HR-alan työn sain opintojen päätteeksi. Työ oli kylläkin palkaton harjoittelu henkilöstövuokrausyrityksessä, mutta oman alan kokemus oli paljon rahaa arvokkaampaa. Sain sieltä pian harjoittelun alkamisen jälkeen äitiysloman sijaisuuden ja sen aikana rautaisannoksen rekrytointikokemusta lyhyessä ajassa.
Mikä on pahin työnhakumokasi?
Hain Energiakolmiolle töihin ja olin mielessäni sijoittanut paikan Ylistönmäelle. Olin saanut ohjeet, että paikka on rakennustyömaan vieressä. Etsin ja etsin paikkaa väärän työmaan vierestä, soitin haastattelijalle kaksi kertaa ennen kuin selvisi, mihin pitää suunnata. Myöhästyin hieman ja hävetti kovasti, mutta sain paikan! Sen jälkeen olen ottanut paremmin selvää etukäteen, mihin olen menossa. Ja toki Google Maps auttaa nykyisin asiassa.
Mikä sinua ilahduttaa työssäsi?
Minua ilahduttavat monet asiat! Minusta on hienoa seurata ihmisiä, jotka viihtyvät työssään ja kasvavat rooleissaan. Omaan työhöni tietysti liittyy tässä auttaminen; että jokainen löytäisi organisaatiossa sen oman paikkansa ja ehkäpä myöhemmin taas seuraavan paikan.
Juuri nyt minua ilahduttaa se, että ensi kesän kesätyöpaikat ovat auki ja kohta pääsemme haastattelemaan hakijoita näihin tehtäviin. Viime kesänä meillä oli aivan mahtavat kesätyöntekijät ja osa heistä pääsee jatkamaan meillä ensi kesänäkin. Miten ammattitaitoista, innokasta ja oppimisen janoista porukkaa – ja nuoriso on muka pilalla =) ?!
Tykkään myös seurata työyhteisön dynamiikan kehittymistä. On aina yhtä hämmästyttävää, miten ihan jokaisella työntekijällä on merkitystä tiimin ja työyhteisön ilmapiirin ja fiiliksen rakentumisessa. Ja kuinka jotkut saavat kaikista ne parhaat puolet esiin. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, onko töihin kiva tulla.
Mitä vinkkejä voit antaa haastatteluun tulijalle?
Ole oma itsesi. Jännityskään ei haittaa – se kertoo siitä, että olet kiinnostunut paikasta. Työhaastattelu voi jännittää kokenuttakin esiintyjää tai tiukkojen paikkojen yritysjohtajaa! Kannattaa muistaa, että haastattelijalla on vastuu keskustelun edistämisestä ja kysymykset eivät ole tietovisakysymyksiä – nehän koskevat sinua itseäsi ja sinä olet aiheen paras asiantuntija.
Jälkikäteen voi jäädä harmittamaan, jos jotain jäi haastattelussa sanomatta tai tuli sanottua jotain ”hassusti”. Näin käy varmaan suurimmalle osalle, eikä sitä kannata surra, koska eivät yksittäiset asiat hakijan soveltuvuutta ratkaise, vaan kokonaisuus. Mutta oman mielenrauhan vuoksi on ihan hyvä juttu etukäteen hieman valmistautua miettimällä niitä ihan oleellisia asioita, kuten miksi haet paikkaa ja millainen olet työntekijänä ja tyyppinä. Ne kuuluisat ”vahvuudet ja heikkoudet” on hyvä olla pohdittuna, ainakin jos itsensä analysointia ei tule juuri muuten harrastettua. Näin asiat tulevat haastattelutilanteessakin helposti mieleen, kun niitä on juuri pohtinut.
“Aina saa olla yhteydessä, jos joku asia mietityttää tai haluat vaikkapa vain esittäytyä. Minä olen meillä työntekijöitä ja työnhakijoita varten, ja jokainen yhteydenotto on tärkeä.”
Taira Matilainen, henkilöstöpäällikkö
Haastattelu on kuitenkin aika yksinkertainen juttu; se on molemmille ensimmäinen tilaisuus selvittää, onko paikka hakijalle sopiva ja mieleinen sekä toisaalta onko hakija sopiva tehtävään, tiimiin ja yritykseen.
HR:n neljä vinkkiä kesätöiden hakuun
- Lue työpaikkailmoitus tarkkaan ja muokkaa hakemuksesi sen mukaiseksi; jos ilmoituksessa kerrotaan esimerkiksi, että tehtävä vaatii C-korttia, niin kerro hakemuksessa ajokorttiluokkasi. Varsinkin nuorilta odotetaan lähtökohtaisesti tehtävään kuin tehtävään myös ulkomuodoltaan siistiä ja selkeää hakemusta.
- Hae rohkeasti paikkoja, joista olet kiinnostunut. Vaikka sinulla ei olisikaan kaikkea osaamista tai kokemusta, mitä ilmoituksessa toivotaan, voit silti hakea paikkaa. Aina voi avautua muitakin paikkoja, joihin hyödynnetään jo tulleita hakemuksia, tai hakukriteerit voivatkin vähän muuttua haun edetessä. Usein kukaan hakijoista ei täytä kaikkia kriteereitä!
Osa kriteereistä on toki välttämättömiä (vaikkapa tietty ajokorttiluokka), mutta monet vain sellaisia, joista on etua (esimerkiksi aiempi kokemus vastaavista tehtävistä). Haussa on kuitenkin aina työyhteisöön sopiva ja asenteeltaan oikeanlainen tekijä. Oppia voi aina lisää ja varsinkin kesätöissä tarkoitus onkin, että kesätyöntekijä saa oppia työssään uutta. - Muista yhteystiedot, myös puhelinnumero! Yhteystiedot kannattaa laittaa niin CV:hen, hakukirjeeseen kuin sähköpostin saatteeseenkin. Haluathan, että työnantaja pystyy ottamaan sinuun yhteyttä!
- Jos sinulla on työhakemuksia meneillään, kiinnitä erityistä huomiota siihen, kuinka vastaat puhelimeen, kun tuntemattomasta numerosta soitetaan. Reipas puhelinkäyttäytyminen on edellytys sille, että pääset myös haastatteluun!