Mustankorkean biokaasukontin kyljessä lukee: Tässä kulkee paikallista polttoainetta.

Valmistuvan biokaasun määrä on suoraan riippuvainen Mustankorkealle tulevan biojätteen määrästä. Siksi jätteen huolellinen lajittelu on parasta, mitä jokainen meistä voi tehdä biokaasun tuotannon ja ilmastoystävällisen autoilun mahdollistamiseksi.

Miksi biokaasu ei riitä?

Saamme tankkaajilta toistuvasti palautetta biokaasun saatavuusongelmista. Ymmärrämme erittäin hyvin harmituksen siitä, kun biokaasua ei olekaan saatavilla tankkausasemalta. Vaikka jalostamme kaiken keräämämme biojätteen biokaasuksi liikennekäyttöön, aina sitä ei riitä kysyntään molemmilla tankkausasemillamme. Pyrimme aina viestimään biokaasun saatavuusongelmista asiakkaille tekstaripalvelulla, ja myös Google Mapsissa on ajantasaiset aukiolotiedot.

Biokaasun tuotanto paikallisesta jätteestä on meille kunnia-asia ja panostamme siihen paljon, mutta olemme kuitenkin ensisijaisesti jäteyhtiö. Meillä biokaasun pääraaka-aineena on keskisuomalaisten lajittelema biojäte, jota keräämme Jyväskylästä, Laukaasta, Muuramesta ja Toivakasta. 

Tuottamamme biokaasun määrä riippuu aina siitä, kuinka paljon saamme kerätyksi biojätettä toiminta-alueemme kunnista. Ainoa tapa, jolla voimme vaikuttaa tähän määrään, on kannustaa ihmisiä lajittelemaan biojätteensä yhä paremmin. Jokaisella alueen asukkaalla on siis ratkaiseva rooli osana biokaasun tuotantoa.

Tilaa maksuton tekstaripalvelu käyttökatkoista

Lähetä tekstiviesti BIOKAASU numeroon 18232.

Tiedotamme tekstiviestillä tankkausasemien huolto- ja käyttökatkoista.

Jos haluat peruuttaa tekstaripalvelun, lähetä viesti BIOKAASU LOPETA numeroon 18232.

Viimeisimmät tekstiviestit

  • 16.11.2024 09.46
    Hei! Seppälän tankkausasema on jälleen auki. Tervetuloa tankkaamaan!
  • 15.11.2024 19.08
    Hei, valitettavasti joudumme sulkemaan Seppälän tankkausaseman suuresta kaasun kysynnästä johtuen.
  • 14.11.2024 08.20
    Hei! Mustankorkean jätekeskuksen tankkausasema on jälleen auki. Tervetuloa tankkaamaan!

Tsempataan vielä vähän biojätteen lajittelussa

Suomen tasolla Keski-Suomi on kierrätyksen edelläkävijä, sillä Jyväskylässä kaikkia kiinteistöjä koskeva biojätteen lajitteluvelvoite tuli voimaan jo vuonna 1996. Monessa Suomen kunnassa tähän ei ole vielä päästy. Vuonna 2024 jätelain muutos kuitenkin määrittelee biojätteen lajittelun pakolliseksi kaikille yli 10 000 asukkaan kokoisten taajamien asukkaille. 

Keski-Suomen sekajätteen koostumusta on tutkittu vuodesta 2015 lähtien parin vuoden välein. Vaikka parannettavaa kierrättämisessä edelleen on paljon, biojätteen määrä sekajätteen seassa on ilahduttavasti vähentymään päin. Edellisessä tutkimuksessa vuonna 2021 sen osuus sekajätteestä oli 23 % ja tänä vuonna 20,6 %.

Biokaasun valmistuksen kannalta tämä on hyvä suunta, sillä samalla biojätettä saadaan yhä enemmän oikeaan osoitteeseen eli biokaasun tuotannon raaka-aineeksi. Me keskisuomalaiset olemme jo nyt melko tunnollisia jätteenlajittelijoita esimerkiksi pääkaupunkiseudun sekajätetutkimuksen tuloksiin verraten – siellä biojätteen osuus sekajätteestä vuonna 2018 oli 39 % – joten meiltä varmasti onnistuu vielä tarvittava loppurutistus.

Lukuja biokaasun tuotannon näkökulmasta

Vuoden 2022 aikana tuotimme noin 820 000 kg biokaasua. Laskennallisesti tämä määrä riittää noin 820 henkilöautolle, kun arvioidaan, että autolla ajetaan vuositasolla 20 000 kilometriä ja biokaasun keskimääräinen kulutus on 5 kg/100 km. Tällä hetkellä Keski-Suomessa on noin 1000 kaasuautoa, joten pelkästään meillä Mustankorkealla tuotettu biokaasu ei riitä kaikille. 

Jos saisimme hyödynnetyksi myös sekajätteeseen päätyvän biojätteen, meillä olisi biokaasua varten useampi tuhat tonnia enemmän raaka-ainetta. Esimerkiksi 3 000 tonnista biojätettä syntyisi noin 90 000 kg biokaasua, joka riittäisi jo kattamaan tämänhetkisen vajeen melkein kokonaan.

Keski-Suomessa biokaasuautoiluun on erinomaiset edellytykset, sillä tankkausverkosto on hyvä. Mitä enemmän ajokilometrejä kertyy, sitä merkittävämmät ovat hyödyt sekä rahallisesti että ympäristön näkökulmasta. Koska biokaasun raaka-aineena on paikallinen biojäte, se on käytännössä päästötöntä polttoainetta.