Kuvassa on vihreää ruohoa, joka viittaa biokaasun tuottamiseen.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry yhdessä muiden suomalaisten toimijoiden kanssa on laatinut julkilausuman, jossa peräänkuulutetaan toimenpiteitä biokaasun suunnitelmallisempaan hyödyntämiseen. 

Kotimaisella biokaasulla on paljon annettavaa

Elokuun puolivälissä julkaistussa Biokaasuvisio2030:ssa suomalaiset biokaasualan asiantuntijatahot toivat esille tärkeät mahdollisuudet, jotka kotimaisella biokaasulla on annettavanaan ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun ja kiertotalouden edistämiseen. Biokaasun käyttöä puoltavat esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Biokaasu tarjoaa kotimaisen, uusiutuvan ja hiilinegatiivisen ratkaisun hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. 
  • Biokaasu vahvistaa kansallista huoltovarmuutta ja lisää energia- ja ravinneomavaraisuutta. 
  • Biokaasun tuotantoon soveltuvia jätteitä ja sivuvirtoja on Suomessa saatavilla runsaasti.

Biokaasuvisio2030:n takana olevat tahot asettavat tavoitteeksi, että vuonna 2030 Suomessa tuotetaan 4 terawattituntia kotimaista biokaasua – noin nelinkertaisesti nykyiseen määrään nähden. Tämän tavoitteen saavuttamisessa tärkeään rooliin nousee maatalouden sivuvirtojen kierrättäminen. Kuitenkin jo nyt Suomessa syntyy vuosittain 20 miljoonaa tonnia biokaasun valmistamiseen soveltuvia syötteitä, ja kaikki nämä hyödyntämällä pystyttäisiin biokaasua tuottamaan jopa 24 terawattituntia vuodessa. 

Biokaasulle arvioidaan olevan yhä enemmän kysyntää erityisesti meriliikenteessä, raskaassa tieliikenteessä sekä teollisuudessa, joille EU-lainsäädäntö asettaa päästövähennystavoitteita.

“Biokaasualalla Suomessa uskotaan vahvasti toimialan tulevaisuuteen. Kysyntää on, ja nyt tuotantoa pitäisi saada lisää. Samansuuntaista kehitystä on nähtävissä joka puolella EU-alueella.” 

Anna Virolainen-Hynnä, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n toimitusjohtaja

Askelmerkit tavoitteen saavuttamiseksi

Biokaasuvisio2030:een on koottu myös toimenpide-ehdotukset, joilla biokaasun tuotantoa ja sen käyttöä saataisiin lisätyksi lyhyellä sekä pidemmällä aikavälillä. Lista sisältää muun muassa seuraavanlaisia toimenpiteitä:

  • Biokaasun roolin tunnistaminen kansallisessa ja EU:n 2040 ilmastoarkkitehtuurissa sekä edistyneet ja selkeät politiikkatoimenpiteet. Energia- ja ilmastostrategiaan selkeät biokaasun tuotantotavoitteet.
  • Kansallinen biokaasu/biometaanistrategia vuoteen 2035, jotta kehitystoimia saataisiin yli hallituskausien. 
  • Uusien ja innovatiivisten rahoitusratkaisujen selvittäminen investointien toteuttamiseksi. 
  • Biokaasun saatavuuden varmistaminen liikennesektorille ja teollisuudelle: riittävän laaja jakeluverkko, kaasuverkon ja -markkinoiden toimivuus ja kannustavat verotusratkaisut. 
  • Kansallisen kaasuinfrastruktuurin kehittäminen: viiden biometaanin verkkoon syöttöpaikan käyttöönotto vuoteen 2027 mennessä.
  • Pitkäjänteisyys biometaanin käytön lisäämiseksi liikenteessä: jakeluvelvoite, päästökaupat ja ajoneuvojen päästöraja-arvosääntely.
  • Riittävät määrärahat raskaiden kaasuajoneuvojen hankintatukiin ja jakeluinfran laajentamiseen. 

Lähde: https://biokaasu2030.fi/