Metallista ja puunpaloista tehty persoonallinen pöllö pihapuussa.

Pöllön askarteleminen laittaa korkit, purkit ja mutterit kiertoon. Pihapuun pöllön askartelu harjoittaa sahan ja vasaran käyttöä, sekä ruuvien ruuvaamista. Jokaisesta pöllöstä tulee taatusti oma erityinen yksilö ja kaiken tasoiset tekijät pääsevät osallistumaan pöllön rakentamiseen.

Puukäsitöiden tekeminen alkaa innostuksesta. Puu on kova ja konstikas materiaali, jonka työstäminen vaatii harjoittelua ja oikeita työkaluja. Helppo ja luovuutta herättelevä pihapöllö sopii hyvin aloittelevan puusepän ensimmäiseksi työksi.

Purkujätteestä syntyy pöllö

Materiaalit pöllön askartelemiseen löytyvät liiteristä ja metallinkierrätyspisteiltä. Pala lautaa voi olla mitä tahansa purkulautaa. Purkkien kansia ja pullojen korkkeja, sekä erilaisia pieniä metallisia aarteita kertyy leikki-ikäisten taskuihin ulkoa monesti ihan itsestään. Pöllön askarteluun kaikki pienet ja erikoiset aarteet ovat mitä mainiointa materiaalia!

Pöydällä erilaisia metallisia kansia, vanha sarana, nauloja ja puupaloja.
Pöllö syntyy purkujätteestä ja metalliromusta. Kaikenlaiset pilttipurkkien kannet ja muut korkit käyvät tähän puuhaan loistavasti.

Metallin kierrätys kiinnostaa lapsia

Sahaaminen onnistuu isommilta lapsilta hyvin, kun puupala on kiinnitetty tukevasti alustaan ja pieni sahausalku tehty valmiiksi. Pienemmille lapsille voi sahata sopivat palat valmiiksi. Pöllön olemuksessa on oleellista, että laudan toinen pää on vino ja toinen suora. Sahaamisen jälkeen laudan voi halutessaan hioa ja maalata, jos askarteluun halutaan enemmän työvaiheita mukaan. Hätäisimmät aloittavat pöllön ulkomuodon suunnittelun jo heti sahaamisen jälkeen.

Korkit, kannet ja metalliromut kiertoon

Pöllön isojen silmien, pienen nokan ja varpaiden sommittelu on luovaa puuhaa. Eikä haittaa ollenkaan, vaikka lopputulos olisi enemmän peikon tai menninkäisen näköinen. Pöllön askartelun luova osuus on siinä, että jokainen työ on yksilö, kun se valmistetaan kierrätysmateriaalista. Korkkien ja kansien läpi saa helposti naputettua pienen naulan tai ruuvattua ruuvin. Pienimpiä askartelijoita kuitenkin auttaa, jos kansiin ja korkkeihin on napautettu naulalla pieni reikä valmiiksi. Myös puuhun voi tehdä naulalla pienen alun, jolloin kansien ja korkkien päällekkäin naulaaminen on helpompaa.

Sormet pitävät naulaa puupalan päällä. Vieressä on metallinen kortti ja muuta tavaraa.
Iiks, varo sormia! Puutöissä kannattaa huomioida askartelijan ikä. Jos naulaaminen ja ruuvaaminen tuntuu liian vaikealta, voi pöllön osat myös liimata kiinni puupalaan. Tosin kerran, kun vasaralla lyö sormeen, niin aika hyvin sen jatkossa muistaa.

”Kierrätysmateriaalista valmistettu pöllö on aina yksilöllinen – varmasti tekijänsä näköinen hieno luomus. Pihapuun pöllön askartelu harjoittaa myös sahan ja vasaran käyttöä, sekä ruuvien ruuvaamista.”

Mustankorkea
Erilaisia työkaluja, kuten saha, vasara ja ruuvimeisseli.
Hyvät työvälineet ovat kaiken A ja O. Tämä DIY-pöllö sopii hyvin tehtäväksi vaikka päiväkodin tai koulun puuverstaalla.

Tee näin:

Kerää laudanpätkät, korkit ja kannet talteen ja askartele pihapuuhun pöllö:

  1. Sahaa laudanpätkästä sopiva pala niin, että toinen pää on vino ja toinen suora. Laudanpalan voi myös hioa ja maalata.
  2. Sommittele purkkien kansista, pullon korkeista ja pienistä metalliromuista pöllölle isot silmät, pieni nokka ja varpaat.
  3. Naulaa tai ruuvaa osat kiinni puunpalaan. Pienet reiän alut puussa tai valmiit reiät korkeissa ja kansissa auttavat onnistumaan naulaamisessa ja ruuvaamisessa.
  4. Vie valmis pöllö pihapuuhun tarkkailemaan pihan elämää.

PS. Jos naulaaminen ja ruuvaaminen tuntuu liian vaikealta, voi pöllön osat myös liimata kiinni puupalaan. Pöllön ulkomuotoa voi myös lähteä työstämään viimeistellymmäksi, kun lisää uusia työvaiheita mukaan askarteluun. Hiomisen ja maalaamisen lisäksi pöllölle voi kiinnittää nahasta leikatut siivet ja varpaat voi kiinnittää puutappiliitoksella. Nokan voi vuolla erillisestä puupalasta ja silmiin saa lisää ilmettä maalaamalla niiden ympärille yksityiskohtia kapealla siveltimellä ja erivärisillä maaleilla. Ehkä uuden pöllön voisi askarrella joka kesä ja katsoa kuinka sen ulkomuoto kehittyy samaan tahtiin karttuvien kädentaitojen kanssa.