Mies poraa hyötykeräyspisteellä metallilaattaa pisteeseen kiinni. Miehellä on keltainen huomiopaita ja punainen pipo.

Viime syksynä aloitettiin kaikkien Mustankorkean hyötykeräyspisteiden kunnostusurakka. Jätekatoksia maalataan ja keräysastioita uusitaan edelleen kevään aikana. Jokainen voi auttaa keräyspisteiden kunnossapitoa pitämällä astioiden ympäristön siistinä ja lajittelemalla tarkasti. 

Mustankorkea ylläpitää 101 hyötykeräyspistettä, joihin omakoti- ja paritaloasukkaat sekä pienten taloyhtiöiden asukkaat voivat tuoda keräyspaperia, kartonkia, metallia ja lasipakkauksia. Mustankorkean keräyspisteet täydentävät taajamissa ja haja-asutusalueella Rinki-ekopisteitä, joita löytyy pääasiassa kauppojen pihoista. Hyötykeräyspisteiden sijainti mietitään asukkaille mahdollisimman helpoksi. 

– Keräyspisteet pyritään sijoittamaan pääteiden ja kulkuväylien varrelle niin, että asukkaiden on helppo käydä tuomassa jätteitä muilla asioilla liikkuessaan, kuten kauppareissuilla tai työmatkalla, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava. Lisäksi sijainnit ovat sellaisia, ettei jäteautojen tarvitse kierrellä asuinalueilla jätteitä hakiessaan. 

”Hyötykeräyspisteet sijoitetaan kulkuväylien varrelle niin, että asukkaiden on helppo käydä tuomassa jätteet muilla asioilla liikkuessaan.” 

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö 
Mies hymyilee huomiotakissa kameralle.
Hyötykeräyspiste kunnostuksen alla.

Kunnostuskierros etenee alue kerrallaan 

Hyötykeräyspisteiden kunnostus aloitettiin syksyllä 2024 ja työ jatkuu kevään 2025 aikana. Anhavan mukaan kunnossapitokierros etenee maantieteellinen alue kerrallaan. 

– Kun kunnostamme kerralla kaikki pisteet tietyssä suunnassa, urakoitsijat voivat suunnitella työajonsa tarkemmin. Aamulla voi käydä esimerkiksi maalaamassa ensimmäisen maalipinnan yhdellä pisteellä, siirtyä päivällä toiselle ja palata iltapäivällä ensimmäiselle. 

Kunnossapitotöiden suunnitteluun saatiin tärkeää taustatietoa Jyväskylän ammattikorkeakoulun logistiikka-alan opiskelija Topi Santapakan opinnäytetyöstä. Santapakka teki selvityksen Mustankorkean hyötykeräyspisteverkostosta ja otti valokuvat kaikista pisteistä. 

– Valokuvien avulla urakoitsijat tietävät etukäteen, minkälaisia korjaustöitä on milläkin pisteellä vastassa ja minkäväristä maalia kannattaa ottaa mukaan. Onhan esimerkiksi Korpilahdella valkoisten jätekatosten lisäksi punamullan värisiä katoksia, Anhava kertoo. 

Jätekatoksiin maalatut graffitit peitetään huoltomaalauksilla.

Graffitit piiloon ja rikkinäiset astiat vaihtoon 

Huoltomaalauksilla ehostetaan jätekatosten yleisilmettä ja peitetään joka kesä ilmestyviä graffiteja. Lisäksi tehdään muita kunnostustöitä, kuten uusitaan rikkoutuneita jäteastioita ja syväkeräyssäiliöiden ulkorimoituksia, jotka haurastuvat säiden vaikutuksesta. 

– Samalla tarkastamme, että katot ovat ehjät ja katokset vakaita, Anhava sanoo. Myös laudoituksia uusitaan tarvittaessa. Vastaan voi tulla yllättäviäkin tilanteita.

– Kerran yhdestä jätekatoksesta oli revitty irti seitsemän lautaa, ja toisessa paikassa jäteastiaan oli käyty ulostamassa. Metsä olisi ollut ihan vieressä! 

Anhava toivookin, että hyötykeräyspisteitä käytettäisiin kuin oman kodin jäteastioita ja paikat jätettäisiin siisteiksi myös seuraavia kävijöitä varten. Pahvilaatikoita tai tyhjiä maalipurkkeja ei saisi jättää maahan lojumaan, jos ne eivät mahdu keräysastioihin. 

– Hyötykeräyspisteet on myös tarkoitettu nimensä mukaisesti vain hyötyjakeille. Ne eivät ole sekajätteen vastaanottopisteitä, Anhava muistuttaa.

Rakennuksen kattoa, josta on lähtenyt jo osa laudoista irti.
Joissain hyötykeräyspisteissä sisäkatotkin vaativat uusimista.
Keltaisen vihertävän rakennuksen seinää, johon on tehty surunaama-graffiti.
Myös graffitteja joudutaan poistamaan aina välillä.
Jonkin rakennuksen valkoista puista seinää, jossa näkyy hieman eriväristä maalia.
Jotkin hyötykeräyspisteet kaipaavat myös uutta maalia.

”Hyötykeräyspisteet on tarkoitettu nimensä mukaisesti vain hyötyjakeille. Ne eivät ole sekajätteen vastaanottopisteitä!” 

Antti Anhava, Mustankorkean logistiikkapäällikkö 

Ympäristöystävällistä ja kustannustehokasta palvelua 

Mustankorkea suunnittelee omien hyötykeräyspisteidensä verkoston yhteistyössä Ringin kanssa. Tavoitteena on varmistaa, että kaikilta alueilta löytyy jommankumman toimijan keräyspiste kohtuullisen matkan päästä. Anhava järjestelee hyötykeräyspisteiden tyhjennykset. 

– Siinä tärkeintä on ajokilometrien minimointi. Haluamme tarjota asukkaille mahdollisimman kattavan hyötykeräyspisteiden verkoston, mutta ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti. Mitä useampi astia ehditään tyhjentää tunnissa, sitä edullisempaa palvelu on myös asukkaille. 

Joskus keräyspisteitä on järkevä poistaa. Syynä voivat olla esimerkiksi toistuvat väärinkäytökset. Pisteille tuodaan joskus sinne kuulumatonta tavaraa, kuten sekajätettä, rakennusjätettä ja huonekaluja. Myös tontin käyttötarkoitus voi muuttua keräyspisteelle epäsopivaksi. 

– Lisäksi joskus jätekatos vahingoittuu vaikkapa lumiauraan töytäisystä, ja silloin mietimme tarkkaan, kannattaako keräyspiste korjata vai purkaa, Anhava kertoo. 

Perusmaksulla katetaan hyötykeräyspisteiden ylläpito 

Mustankorkean hyötykeräyspisteiden ylläpito kustannetaan perusmaksulla. Se on asuntokohtainen vuosimaksu, jonka jokainen asukas maksaa jätemaksunsa yhteydessä kerran vuodessa. Perusmaksu on samansuuruinen Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. 

”Tärkeintä on ajokilometrien minimointi. Mitä useamman astian ehdimme tyhjentää tunnissa, sitä edullisempaa palvelu on asukkaille.” 

Antti Anhava, Mustankorkean logistiikkapäällikkö 

Hyötykeräysastioita joka lähtöön 

Eri hyötykeräyspisteiden ulkonäkö ja keräysvälineet eli roska-astiat vaihtelevat. Haja-asutusalueella hyötykeräyspisteet ovat usein tilavia hiekkakenttiä; taajamassa puisia jätekatoksia. Katokset toimivat suojana pinta-astioille, ja lisäksi pihalla on usein syväkeräyssäiliöitä ja suuria etukuormaussäiliöitä

– Osittain maan sisään kaivettaviin syväkeräyssäiliöihin mahtuu kerralla 3–5 kuutiota jätettä, mutta etukuormaussäiliöön jopa 8 kuutiota, Anhava selittää. 

Etukuormaussäiliöt ovat käteviä haja-asutusalueella siksi, että niille on taajaman ulkopuolella hyvin tilaa ja uusia säiliöitä on helppo tuoda samaan paikkaan lisää. Etukuormaussäiliöt tyhjennetään erilaisella jäteautolla kuin muut jäteastiat. 

– Tyhjennysauto muistuttaa elokuvista tuttuja amerikkalaisia jäteautoja, ja astia nostetaan tyhjennettäessä auton päälle. 

Jätteenkuljettajien työturvallisuuden takia jätekatoksen roska-astioille on määritelty enimmäiskoot. Painavan keräyslasin astiat ovat korkeintaan 240-litraisia ja muiden jätejakeiden 600-litraisia. Monien jäteastioiden kannet ovat tarkoituksella niin painavat, ettei niitä jaksa ihmisvoimin nostaa. Usein Anhavalta kysytään, miksi keräysastioiden reiät ovat niin pieniä. 

– Reiän koko ohjaa litistämään esimerkiksi suuret pahvilaatikot, jotta ne veisivät keräysastiassa mahdollisimman vähän tilaa. Mitä enemmän jätettä yhteen jäteastiaan mahtuu, sitä harvemmin se tarvitsee tyhjentää. Se taas vaikuttaa asukkaiden jätemaksuihin. 

Miksi Mustankorkean hyötykeräyspisteissä ei ole muovinkeräystä? 

Muovinkeräys on keskitetty Rinki-ekopisteisiin. Muovipakkauksia otetaan maksutta vastaan myös Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla. Lisäksi maksullisen muovinkeräysastian voi tilata taloyhtiön tai omakotitalon pihalle.