
Viekö automaatti asiakaspalvelijan työt?
Mustankorkean lajittelupihalla on kaunis keväinen perjantaipäivä. Toinen ajokaista on suljettu ja kyltissä kehotetaan valitsemaan kaista itsepalveluautomaatille. Missä ovat lajittelupihan asiakaspalvelijat? Viekö automaatti heidän työnsä?
Tätä kysytään Mustankorkean asiakaspalvelijoilta aina silloin tällöin. Ihmiset pelkäävät, että uusi tekniikka ja automaatit vievät heidän työnsä.
– Minä olen enemmänkin vapautettu, kun itsepalveluautomaatti tuli käyttöön. Sen ansiosta pääsen lajittelupihalle olemaan asiakkaiden kanssa, kertoo asiakaspalvelija Piritta Tawast.

Asiakkaita palvellaan kahdessa eri paikassa
Mustankorkean lajittelupihalla työskentelee kolme kokoaikaista asiakaspalvelijaa, joiden lisäksi kausityöntekijöitä on kaksi. Piritta Tawast on ollut Mustankorkealla töissä lähes kolme vuotta ja Heidi Manninen 2,5 vuotta. Heidän lisäkseen kokoaikaisena työskentelee Sonja Jurmu, joka on ollut töissä myöskin kolme vuotta.
– Yli puolet työstämme on asiakaspalvelua. Kotitalousasiakkaita palvellaan lajittelupihalla ja sen asiakaspalvelupisteellä. Lisäksi palvelemme myös yritysasiakkaita vaaka-asemalla, Piritta ja Heidi kertovat.
Keväällä 2023 Mustankorkealla uudistettiin ajoreittejä. Aiemmin vaaka-asema palveli niin yrityksiä kuin asukkaita. Nyt vaaka-asemalla asioivat vain yritysasiakkaat, kun taas kodeista tulevat jätekuormat ohjataan suoraan lajittelupihalle.

”Uuden toimintatavan ansiosta turvallisuus parani, kun asukkaiden ei tarvitse enää henkilöautoilla sukkuloida raskaan liikenteen seassa vaaka-asemalla. Samalla jätekeskukselle tuli myös kaksi eri asiakaspalvelupistettä; vaaka-asema ja lajittelupiha. Näitä kumpaakin hoitavat Mustankorkean asiakaspalvelijat.”
Eveliina Kirmanen, palvelupäällikkö ja jätekeskuksen asiakaspalvelijoiden esihenkilö

Asiakaspalvelijoilla taskussaan kolme puhelinta

Vaaka-asemaa voisi kuvailla Mustankorkean ”lennonjohtotorniksi”. Sen kautta kulkee kaikki yritysliikenne, myös Mustankorkean tytäryhtiön MKO Ympäristöpalvelut Oy:n asiakkaat. Vaaka-asemalla vastaanotetaan tolppapuhelimen kautta jätteitä tuovia urakoitsijoita ja neuvotaan heille oikeat purkupaikat. Radiopuhelimella taas huikataan työkavereille, millaista jätettä on tulossa ja jos urakoitsija tarvitsee purkuapua.
– Radiopuhelin eli ”lälläri” on tärkein viestintäkanavamme. Yleensä meillä on taskussa kolme puhelinta; lälläri, oma työpuhelin sekä työpisteen puhelin, johon on yhdistetty kahdella SIM-kortilla vaaka-aseman puhelin sekä lajittelupihan puhelin, Heidi kertoo.
Jos asiakas tarvitsee lajittelupihan itsepalveluautomaatilla apua, hän voi käyttää tolppapuhelinta. Siitä puhelut yhdistyvät lajittelupihan puhelimeen.
Töitä tehdään kahdessa vuorossa
Mustankorkealla asiakaspalvelijoiden aamuvuoro alkaa kello 6.45. Ensin vaihdetaan työvaatteet, sitten avataan kassajärjestelmät, kamerat, asiakaspalvelupisteen verhot, puomit ja portit. Myös vaarallisten jätteiden kontit avataan. Kun lajittelupiha aukeaa aamulla kello 7, avataan myös asiakasportti.
– Meillä on kiertävä työaikajärjestys. Olemme aina yhden viikon aamussa ja sitten toisen illassa. Aamuvuoro kestää kello 6.45–14.24 ja iltavuoro kello 11.35–19.14. Aamuvuorossa esimerkiksi tarkistetaan ensimmäisenä edellisen päivän siirtoasiakirjat, Heidi kertoo.
Siirtoasiakirjalla varmistetaan jätteiden turvallinen toimitus asianmukaiseen käsittelyyn. Siirtoasiakirjassa kerrotaan jätteen tyypistä, sen alkuperästä, tuottajasta, kuljettajasta sekä siitä, että jäte on päätynyt asianmukaiseen käsittelyyn. Tämä kaikki on sekä ympäristön että ihmisen etu. Yritykset täyttävät siirtoasiakirjan, kun tuovat Mustankorkealle öljynerotuskaivolietettä, putkirikkolietettä ja lantaa.
Vuodesta 2022 lähtien siirtoasiakirjojen tiedot on pitänyt ilmoittaa SIIRTO-rekisteriin sähköisessä muodossa. Mustankorkealla ne ilmoitetaan MaterialPort -vaakajärjestelmän kautta. Yksityisiltä kotitalouksilta siirtoasiakirjaa ei vaadita.
Lähde: ymparisto.fi
Työssä parasta on asiakkaiden auttaminen

Asiakaspalvelun lisäksi työhön kuuluu monenlaista. Piritta naurahtaa olevansa myös ”huoltomies”, joka kiinnittää kylttejä ja kiristelee muttereita tai asentaa vaikka naulakoita – kaikki onnistuu.
– Kun aamuisin on vähemmän asiakkaita, käyn lakaisemassa ja siistimässä lajittelupihaa. Siellä on mukavaa jutella asiakkaiden kanssa ja neuvoa lajittelussa, hän kertoo.
– Asiakkaita tervehditään aina. Kun heitä tervehtii, laskee se myös kynnystä pyytää apua. Ja aika paljon meiltä tullaankin kysymään jätteiden lajittelusta, Heidi jatkaa.
Asiakkaita on ilo auttaa.
– Meillä kukaan ei vähättele, jos ei osaa lajitella jotain jätettä. En minäkään tietäisi, jos en olisi täällä töissä, Heidi kertoo.
– Kun tulin tänne töihin, tiesin perusjätteet eli seka- ja biojätteen, muovit, metallin, kartongin, lasin ja paperin. Niiden lisäksi lajittelupihalla on aika monta muutakin jätelajia, Piritta toteaa.
Vaarallisista jätteistä ja puusta kysytään paljon
Lajittelupihalla kysytään paljon vaarallisten jätteiden lajittelusta. Moni voi luulla, että spraypullossa oleva maalijäte lajitellaan maaleihin, kun sen oikea paikka on aerosoleissa. Jos taas on tyhjä tai kuivunut metallinen maalipönttö, saa sen lajitella metalleihin.
– Olen tehnyt töissä opinnäytetyötäni, jossa selvitetään, mitä jätteitä lajittelupihan ja Laukaan pienjäteaseman sekajätelavoilla on. Sekajätteen seassa on ollut paljon vaarallisia jätteitä ja sähkölaitteita, vaikka ne eivät kuulu sekajätteeseen. Lisäksi kummatkin jätelajit saisi tuoda meille maksutta, Heidi kertoo.

Mustankorkean lajittelupihalla on tupakointi kielletty. Vaarallisiin jätteisiin tuodaan myös syttyviä jätteitä, minkä vuoksi tupakointi ja tulenteko on ehdottomasti kiellettyä lajittelupihalla. Välillä vaarallisia jätteitä voidaan tuoda astioissa, joissa ei välttämättä ole edes kunnollista kantta.
Turvallinen työpäivä on asia, mikä Mustankorkealla halutaan taata kaikille, niin työntekijöille, yhteistyökumppaneille kuin myös asiakkaille. Vaaralliset jätteet kulkevat kierrätyksessä pitkän matkan, jonka aikana niitä käsittelee monta käsiparia.
”Jos ei itse osaa lajitella vaarallisia jätteitä lajittelupihalla oikeisiin paikkoihin, niin meiltä voi tulla aina kysymään neuvoja! Autamme mielellämme. Jos vaarallinen aine ei ole alkuperäisessä pakkauksessa, on todella tärkeää merkitä pakkaukseen, minkälaista ainetta se sisältää. Se parantaa turvallisuutta, sillä aine kulkee vielä monien käsiparien kautta ennen kuin päätyy kierrätykseen.”
Piritta Tawast, asiakaspalvelija lajittelupiha
Myös eri puujätteet menevät herkästi asiakkailla sekaisin.
– Saunan lauteista voidaan luulla, että ovat puhdasta puuta. Myös ruokapöydän moni veisi käsittelemättömään puuhun, vaikka ne ovat käsiteltyä puuta, Piritta kertoo.
Aina, jos puu on käsitelty jollain maalilla, lakalla, vahalla, petsillä tai öljyllä, lajitellaan ne käsiteltyyn puuhun. Käsittelemättömään puuhun taas menevät esimerkiksi kuormalavat ja muu raakalauta.
– Joskus asiakas voi myös luulla, että kyllästetty puu lajitellaan käsiteltyyn puuhun. Kyllästetty puu sisältää kuitenkin kemikaaleja, joiden vuoksi se on vaarallista jätettä, Heidi kertoo.

Räjähteet palautettava aina poliisille
Asiakaspalvelijat kohtaavat työssään ihania asiakkaita, mutta myös varsin erikoisia tilanteita.
– Kerran meille tuli asiakas, joka toi mukanaan dynamiittia! En meinannut aluksi edes uskoa häntä. Räjähteet täytyy viedä poliisille, eikä niitä saa tuoda meille syttyvien aineiden luokse, Heidi kertoo.
Hankalia tilanteita ovat myös ne, joissa purnukassa on jotain vaarallista ainetta, mutta pakkauksessa ei lue mitään. Mustankorkealla vaaralliset jätteet lajitellaan esimerkiksi öljyihin, maaleihin, liuottimiin ja aerosoleihin. Lisäksi SER- ja LED-lamput, loisteputket, akut, paristot sekä erilaiset myrkyt, elohopea, hapot ja emäkset ovat vaarallista jätettä.
– Meidän täytyy osata lajitella vaaralliset jätteet, sillä meiltä ne lähtevät jätelajeittain edelleen kierrätykseen ja käsittelyyn Fortumille. Siksi pakkauksessa pitäisi lukea, mitä se sisältää. Viimeksi vaarallisten jätteiden konttiin oli tuotu viinapullossa omenamehua. Me voimme koettaa PH-liuskoilla tunnistaa aineen, mutta joskus se on vaikeaa, Piritta kertoo.
Sähkölaitteista kylmälaitteet kerätään erikseen
Asiakaspalvelijoiden osaaminen ja työtehtävät eivät lopu tähän. Päivittäin he lajittelevat lajittelupihalla jätteitä, jotka ovat menneet asiakkailta vääriin paikkoihin. Esimerkiksi suuriin sähkölaitteisiin on saatettu viedä kylmälaite, joka täytyy siirtää omalle lavalle.
– Suurten sähkölaitteiden konttia painellaan välillä pyöräkuormaajalla, jotta niihin mahtuu mahdollisimman paljon jätettä. Jos seassa on pakastin tai jääkaappi, voi pyöräkoneen piikki särkeä sen niin, että kylmäainetta päätyy maahan, Heidi ja Piritta kertovat.

Lajittelupihalle onkin hankittu nokkakärryt jätteiden siirtoa varten. Kylmälaitteissa voidaan käyttää erilaisia kylmäaineita, joista osa on syttyviä ja osa myrkyllisiä. Siksi ne pitäisi lajitella omalle jätelavalleen.

Jätekeskuksen asiakaspalvelijat tekevät myös joka päivä esilajittelua poistotekstiileille.
– Niihin tulee paljon väärää materiaalia. Poistotekstiileihin eivät kuulu kengät, matot, työvaatteet tai laukut. Osa on varmasti tietämättömyyttä. Osassa varmasti vaikuttaa se, että poistotekstiilejä saa tuoda maksutta, kun taas sekajätteestä ja sinne menevistä likaisista vaatteista täytyy maksaa, Piritta miettii.
Poistotekstiileihin saa laittaa vain puhtaita ja kuivia paitoja, housuja, hameita, takkeja, lakanoita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja, ja nekin täytyy pakata huolellisesti muovipusseihin. Esimerkiksi alusvaatteet ja sukat eivät kuulu poistotekstiileihin, vaan niiden paikka on sekajätteessä.
Itsenäistä ja monipuolista työtä
Jos lajittelupihalla näkee trukin, ovat niidenkin rateissa asiakaspalvelijat. Piritta ja Sonja kävivät koulutuksen keväällä 2024, kun taas Heidi hallitsee trukin aiemman työkokemuksensa ansiosta.
– Teemme myös noutotilaukset vaarallisille jätteille, siistimme pihaa, ajamme nurmikoita, vastaamme Mustankorkean avaimista ja lukoista, huolehdimme biokaasun yrityskorteista, hiekoitamme sekä teemme lumitöitä, kertoo Heidi, joka tekee Mustankorkealla myös opinnäytetyötä sekä sosiaalista mediaa, kun muilta töiltä ennättää.
Piritta taas on mukana kierrätysautolla keväisin ja syksyisin vastaanottamassa asukkailta vaarallisia jätteitä ja sähkölaitteita. Hän onkin menossa syventämään osaamistaan vaarallisten jätteiden koulutukseen. Sonja taas huolehtii Mustankorkean sisäisten inforuutujen päivittämisestä sekä auttaa Heidiä somen tekemisessä. Lisäksi asiakaspalvelijat huolehtivat toimistotarvikkeiden tilaamisesta sekä työvaatteiden pyykkihuollon toimisesta.
– Meillä pääsee vaikuttamaan ja kehittämään asioita. Jokaiselle löytyy omanlaisia työtehtäviä, joita saa tehdä myös itsenäisesti ja monipuolisesti, Heidi summaa.
– Mustankorkea on yrityksenä myös melko pieni, jolloin melkein kaikki työkaverit ovat tuttuja toisilleen. Meillä ei tarvitse lähestyä toimitusjohtajaakaan eri tavalla kuin muita työkavereita, Piritta kertoo.
”Me saamme olla töissä yhdessä Jyväskylän korkeimpia kohtia. Täällä on omanlaisensa ilmasto sekä mahtavat auringonnousut ja laskut. Sää voi olla ihan erilainen kuin alhaalla kaupungissa. Usein lumikin tulee viikkoa aiemmin kuin muualla Jyväskylässä. Täällä näkee myös paljon eläimiä, esimerkiksi kettuja, kanahaukkoja ja haikaroita.”
Piritta Tawast, jätekeskuksen asiakaspalvelija

Kysymyksiä, joihin jätekeskuksen asiakaspalvelijat saavat usein vastata
Miksi pakettiauton pienkuormamaksut nousivat?
Pakettiauton pienkuormamaksu nousi vuonna 2024. Hinnat perustuvat kuutioihin. Aiemmin pakettiautolla oli kuutioissa laskettuna muita ajoneuvoja edullisempaa tuoda jätteitä. Nyt hinnat ovat tasapuolisempia, tuopa asukas jätteitä millä tahansa ajoneuvolla.
Miksi jätteistä täytyy maksaa? Joissain paikoissa sekajätettä saa viedä ilmaiseksi.
Jos jätelaitoksella on oma polttolaitos, voi sinne olla halvempaa viedä myös sekajätettä. Mustankorkealla ei ole omaa polttolaitosta, vaan sekajäte viedään rekoilla poltettavaksi energiaksi Tampereelle. Jätteen kuljettaminen maksaa. Mustankorkealta lähtee joka arkipäivä sekajätettä kolmen rekkakuorman verran Tampereelle.
Miksi Mustankorkealle ei saa tuoda läpi vuoden maksutta puutarhajätteitä, kun se kerran hyödynnetään osana mullan valmistusta?
On totta, että asukkaiden tuomaa puujätettä sekä risuja käytetään tukiaineena kompostissa. Silti puutarhajätteitä vastaanotetaan maksutta vain toukokuussa. Vaikka puuainesta tarvitaan kompostoinnissa, on välissä monta työvaihetta ennen kuin multa on valmista. Kompostin pitää lämmetä ja kypsyä. Se vaatii kompostointilaitoksen, työkoneita, mullan seulomista, multakasojen kääntelyä eli työtä, aikaa ja rahaa, että biojätteestä saadaan valmiita multatuotteita.
Miksi jätelavoilta ei saa ottaa tavaroita?
Kun asiakas on tuonut Mustankorkean lajittelupihalle tai Laukaan pienjäteasemalle jätteitä, hän olettaa, että se kierrätetään asianmukaisesti. Usein jätteet eivät edes ole Mustankorkean omaisuutta, vaan Mustankorkea on vain välipysäkki jätteen matkalla kierrätykseen, materiaalihyötykäyttöön tai polttoon (poislukien biojäte, joka käsitellään Mustankorkealla paikallisesti ja jalostetaan biokaasuksi ja mullaksi).
Lain mukaan saamme antaa tavaran pois vain ympäristöluvan omaavalle käsittelijälle, yritykselle tai yhteisölle, eli ei yksityiselle kuluttajalle. Lisäksi monet jätelajit, kuten sähkölaitteet, ovat tuottajayhteisöjen omaisuutta, joiden keräyspisteenä Mustankorkea toimii. Emme siis voi luovuttaa tavaroita eteenpäin yksittäisille kuluttajille.
Jos asiakas haluaisi lahjoittaa tavaransa, tulisi hänen tehdä se käyttämällä esimerkiksi sosiaalisen median roskalavaryhmiä tai Torin annetaan-osastoa. Haluamme ehdottomasti kannustaa ihmisiä kierrättämään käyttökelposet tavarat! Tämä päätös täytyisi kuitenkin jokaisen tehdä itse ja jo ennen tavaran tuomista meille Mustankorkealle.
GALLUP: Miten käynti Mustankorkealla sujui?
”Käyn Mustankorkealta 1–3 kertaa vuodessa. Tuon puutarhajätteitä keväisin ja syksyisin. Nyt toin vanhan telkkarin, kaiuttimia ja jäteöljyjä. Tänne on helppoa tulla ja piha on siisti. Asioin sekä asiakaspalvelussa että automaatilla, molemmat toimivat. Välillä tosin maksu voi kirvellä. Nyt oli hyvä reissu, kun toin ilmaisia jätteitä ja poika oli kuskina.”
Kari Rahikkala, Jyväskylä

”Asun Vaasassa, mutta minulla on asunto Jyväskylässä, jossa teen remonttia. Toin nyt vanhaa parkettia sekä pahvia. Asioin äsken asiakaspalvelussa, kun paikka ei ole ennestään kovin tuttu ja halusin ohjeita. Olen käynyt täällä ehkä kolmisen kertaa. Kaikki on toiminut hyvin, ei ole moittimista.”
Anssi Rantamäki, Vaasa

”Käyn Mustankorkealla parin vuoden välein ja tuon usein henkilöautolla vaatteita, sekajätettä ja remonttijätettä. Asioin äsken ensimmäistä kertaa automaatilla ja vähän jännitti, miten se toimii. Sitähän olikin helppo käyttää ja kuittiin sai ohjeina konttien numerotkin, minne roskat puretaan. Käytön oppi helposti ja ohjeet olivat selkeät.”
Anita Lehmonen, Tikkakoski
