Mustankorkean jäteauto on jossain pihalla. Edessä näkyy istutuksia ja ulkovalaisin, takana jokin pyörähirsirakennus ja hieman lasten pinnasänkyä.

Jäteastioiden tyhjennyspäiviin on tulossa pieniä muutoksia lokakuusta alkaen kahdella Mustankorkean kuljetusalueella. Toisella alueella vaihtuu kilpailutuksen vuoksi kuljetuskumppani ja toista aluetta reititetään uudestaan. Joillekin asukkaille muutokset voivat näkyä niin, että jäteastiat tyhjennetään jatkossa eri viikonpäivänä.

B-alue

Karttakuva, jossa näkyy isolla B-kirjain ja punaisella lukee Muurame, Säynätsalo ja Muuratsalo.
Mustankorkean kuljetusalue B koostuu suurelta osin Muuramesta, Säynätsalosta ja Muuratsalosta.

Mustankorkean B-kuljetusalue koostuu karkeasti Muuramesta, Säynätsalosta ja Muuratsalosta. Tällä alueella vaihtuu kuljetuskumppani lokakuussa 2024. Mustankorkea kilpailutti asuinalueen jäteastioiden tyhjennykset, koska kuljetussopimukset olivat päättymässä. Seuraavat viisi vuotta jäteastiat tyhjentää Verdis Oy

C-alue

Karttakuva, jossa näkyy isolla kirjain C ja sen vieressä Korpilahti.
Mustankorkean C-kuljetusalue on laajasti Korpilahden ympärillä.

Mustankorkean C-kuljetusalue koskee laajaa aluetta Jyväskylän eteläosassa, painottuen Korpilahden ympäristöön. Tällä alueella jätekuljetuksia järjestellään ja reititetään uudelleen. Kuljetusalueita halutaan järkeistää, jotta voimme vähentää niiden aiheuttamia päästöjä sekä tyhjentää jäteastiat entistä ekologisemmin. 

Tiesitkö, että Mustankorkealla on yhdeksän kuljetusaluetta, joiden lisäksi syväkeräys- ja etulastausastiat tyhjennetään erikseen. Aiemmin kuljetusalueet ovat noudattaneet enemmän kuntarajoja, mutta nyt kuljetusalueet on tehty mahdollisimman järkeviksi ja maantieteellisesti ekologisiksi. 

Vaikutukset ja siirtymäaika 

B- ja C-alueen asukkaille muutokset voivat näkyä niin, että jäteastiat tyhjennetäänkin jatkossa eri viikonpäivänä. Lokakuussa tyhjennyksissä on ns. siirtymävaihe, jolloin jäteastioiden tyhjennysrytmissä ja -päivissä voi olla poikkeuksia.  

”Kun kuljetusreitit suunnitellaan tarkkaan, saadaan tunnissa tyhjennettyä mahdollisimman monta jäteastiaa niin, että ajokilometrit ja päästöt pysyvät alhaisina. Tästä hyötyy myös asukas, kun saman kadun ajaminen useaan kertaan vähenee.” 

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö
Kauluspaita päällä oleva mies hymyilee ja katsoo kameraan.

Mitä asukkaan pitää tehdä? 

Asukkaan ei tarvitse tehdä mitään, eikä meihin tarvitse olla yhteydessä. Huolehdimme yhdessä kuljetuskumppaniemme kanssa, että arki rullaa jäteastioiden tyhjennyksissä, kuten pitääkin. Me huolehdimme, että jokaisen asukkaan jäteastiat tyhjennetään sekä jätekuljetusten reitit pysyvät järkevinä ja ekologisina. 

Tiesitkö tämän jäteastioiden tyhjennyksistä? Jäteastiat tyhjennetään pääsääntöisesti arkisin ma-pe klo 6-22 välisenä aikana. Jätteitä kerätään tiettyinä viikonpäivinä, ja mahdollisuuksien mukaan kaikki alueen astiat pyritään tyhjentämään samalla kertaa. Jos jäteauto rikkoutuu tai kuljettaja sairastuu, voidaan jätteitä kerätä yhden päivän tavanomaisesta päivästä aiemmin tai myöhemmin. Tarvittaessa jätteitä voidaan kerätä uusien jätehuoltomääräysten mukaan myös viikonloppuisin tai arkipyhinä klo 8–22 välillä.