Biojäteastioilla alkaa talviaika lokakuun lopussa
Biojäteastian tyhjennykset harvenevat omakotitaloissa ja taloyhtiöissä loka-marraskuussa, mikäli asiakas on tilannut vuodenajan mukaan muuttuvan tyhjennysvälin. Omakotitaloissa biojäteastia tyhjennetään yleensä talvikaudella neljän viikon välein.
Biojäteastioiden tyhjennyksissä alkaa talvikausi tuttuun tapaan loka-marraskuussa jätehuoltomääräysten mukaisesti.
Biojätteen pisin tyhjennysväli:
- 1-9 huoneistoa: kesäisin 2 viikkoa > talvisin 4 viikkoa
- Vähintään 10 huoneistoa: kesäisin 1 viikko > talvisin 2 viikkoa
- syväkeräyssäiliöt: 3 viikkoa
“Siirtymä tapahtuu vaiheittain oman alueen tyhjennysrytmin puitteissa ja koskee vain asiakkaita, jotka ovat palvelua tilatessaan valinneet muuttuvan tyhjennysvälin. Osalla kiinteistöistä siirtymä tapahtuu jo lokakuun loppupuolella, osalla vasta marraskuun alkupuolella. Keväällä tyhjennysväli muuttuu takaisin kesäajan tiuhempaan tyhjennysrytmiin automaattisesti.”
Leena Hattunen, asiakaspalveluesimies
Keväällä tyhjennysväli muuttuu takaisin kahteen viikkoon automaattisesti.
Älä laita biojätteeseen nesteitä
Biojätettä lajiteltaessa – etenkin kun talvea kohti mennään – kannattaa huomioida, että biojäteastiaan laitettu biojäte olisi mahdollisimman kuivaa. Jos mukana on paljon nesteitä, jäätyvät ne talvisin, mikä vaikeuttaa astian tyhjennystä.
”Lämmin ja kostea biojäte voi talvella jäätyä kiinni jäteastian reunaan tai pohjalle. Tätä voi ehkäistä esimerkiksi jäähdyttämällä biojätettä ulkona pari minuuttia ennen jäteastiaan siirtämistä. Jäteastiat tyhjennetään koneellisesti ja asiakkaan tehtävänä on varmistaa, että astia on tyhjennettävissä”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.
Jos biojäte on jäätynyt astiaan, eikä sitä voi tyhjentää osittain tai kokonaan, joudutaan käynnistä veloittamaan silti normaali tyhjennyksen mukainen hinta. Jos biojäte pääsee kaikesta huolimatta jäätymään astian pohjalle, voi sitä irrottaa varovasti lapiolla tai viedä koko jäteastia hetkeksi sulamaan vaikkapa lämpöiseen autotalliin.