Ajankohtaista

Jäikö omenaa jätteeksi?

Nyt on kotimaisen omenan aika! Jos satoa tulee yli omien tarpeiden, miksi et ilahduttaisi naapureita tai ohikulkijoita ompuilla? Jos omenaa jää yli, voi pienet määrät hävittää kodin biojäteastiassa. Jos epäilet omenoissa olevan muumiotautia, tulee omenat tuoda jätekeskukselle, ettei tauti pääse leviämään.

Mustankorkean jätekeskuksella on omenoille oma lavansa. Voit tuoda tänne kaikki omenat, sekä muumiotautiset, pilaantuneet että ylijäämäomenat. Omenoita ei tarvitse pussittaa.

10.

elokuu

2022

10.08.

Päivi Peltola

viestinnän asiantuntija

Mikä muumiotauti?

Sienitautia, joka aiheuttaa omeniin pehmeitä ruskeita laikkuja, kutsutaan muumiotaudiksi. Laikut leviävät ja muuttavat koko omenan ruskeaksi. Myöhemmin omenaan muodostuu vaalean harmaita itiöpesäkkeitä, joiden avulla tauti talvehtii ja iskee omenoihin seuraavanakin vuonna.

Muumiotaudin tunnistaa laikuista ja homepillkuista.

 

Miten hävitän omput?

Voit tuoda muumiotautiset omenat sekä pilaantuneet ja ylijääneet omenat Mustankorkean jätekeskukselle. Niille on lajittelupihalla oma lavansa ”Haittakasvit ja muumio-omenat”. Omenia ei tarvitse pussittaa, voit vain kipata ne omalle lavalleen. Meiltä ne jatkavat matkaansa Tampereelle, jolloin niistä saadaan lämpöä ja energiaa.

Mitä maksaa?

Omenista veloitetaan pienkuormamaksu.

  • henkilöauto 10 e
  • henkilöauto + peräkärry 25 e
  • pakettiauto 25 e
  • pakettiauto + peräkärry 40 e

 

10.

elokuu

2022

Päivi Peltola

viestinnän asiantuntija