Ajankohtaista

Biojäte jäätyy astian pohjaan

Jos biojäte on kosteaa, voi se jäätyä biojäteastian pohjaan. Tällöin biojäteastia voi jäädä tyhjentymättä tai tyhjentyä vain osittain. Mitä asialle voi tehdä?

Biojätteeseen kuuluvat perkuujätteet ja kuoret, suodatinpaperit, kahvinporot ja teepussit, talouspaperit, lautasliinat, ruuantähteet ja pienet määrät kukkamultaa.

10.

tammikuu

2022

10.01.

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija

Biojäteastiaan kannattaa laittaa mahdollisimman kuivaa biojätettä. Jos mukana on paljon nesteitä, jäätyvät ne talvisin, mikä vaikeuttaa astian tyhjentämistä.

”Lämmin ja kostea biojäte voi talvella jäätyä kiinni jäteastian reunaan tai pohjalle. Tätä voi ehkäistä esimerkiksi jäähdyttämällä biojätettä ulkona pari minuuttia ennen jäteastiaan siirtämistä. Jäteastiat tyhjennetään koneellisesti ja asiakkaan tehtävänä on varmistaa, että astia on tyhjennettävissä”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Jätekuljettajat yrittävät aina tyhjennystä normaalisti, mutta kovettunutta jätettä ei voi yrittää irrottaa astiasta voimalla. Muoviset jäteastiat voivat haljeta, jos niitä esimerkiksi kolistellaan jäteauton nostimella. Rikkoutumisvaaran vuoksi kuskeilla on ohjeistus yrittää tyhjennystä uudelleen seuraavalla kerralla. Kuljettajat eivät voi myöskään sulattaa astioita millään tavalla.

Jos biojäte on jäätynyt astiaan, eikä sitä voi tyhjentää osittain tai kokonaan, joudutaan käynnistä veloittamaan silti normaali tyhjennyksen mukainen hinta.

”Jos biojäte pääsee kaikesta huolimatta jäätymään astian pohjalle, voi sitä irrottaa itse varovasti lapiolla tai viedä koko jäteastia hetkeksi sulamaan vaikkapa lämpöiseen autotalliin”, Anhava vinkkaa.

Näin voit auttaa jätekuskia työssään:

  • Älä kaada nesteitä biojäteastiaan.
  • Kostean jätteen kuivikkeeksi voi laittaa vaikkapa talouspaperia, kananmunakennoja palasina tai lemmikkieläinten purua (eläintarvikekaupoista). Myös sanomalehti voi toimia kuivikkeena sekä sisällä bioroskiksen pohjalla että ulkona jäteastian pohjalla.
  • Pakkaa jäte hyvin. Biojäteastiaan voi tilata tai itse laittaa myös sisäsäkin.
  • Jos jätetila on lukittu, huolehdi lukkojen sulattamisesta.
  • Jos jäteastia on jo jäätynyt, siirrä se mahdollisuuksien mukaan sisälle sulamaan ennen tyhjennystä.
  • Muista myös pihan hiekoitus liukkaalla sekä lumityöt – jäteastialle on päästävä turvallisesti.

10.

tammikuu

2022

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija