Ajankohtaista

Jäikö omenaa jätteeksi?

Nyt on kotimaisen omenan aika! Jos satoa tulee yli omien tarpeiden, miksi et ilahduttaisi naapureita tai ohikulkijoita ompuilla? Jos omenaa siltikin jää yli tai pilaantuu, kuuluu se biojätteeseen. Viheliäisen muumiotaudin vaivaamat omenat pitää puolestaan hävittää huolella, jotta tauti ei pääsisi leviämään.

19.

elokuu

2021

19.08.

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija

Muumiotautiset omenat

Sienitautia, joka aiheuttaa omeniin pehmeitä ruskeita laikkuja, kutsutaan muumiotaudiksi. Laikut leviävät ja muuttavat koko omenan ruskeaksi. Myöhemmin omenaan muodostuu vaalean harmaita itiöpesäkkeitä, joiden avulla tauti talvehtii ja iskee omenoihin seuraavanakin vuonna.

Muumiotautiset omenat voi toimittaa Mustankorkean jätekeskukselle pussitettuna. Muumiotaudin torjunta on haastavaa ja siksi myös Mustankorkealla halutaan estää taudin leviäminen sulkemalla muumio-omenat pusseihin, jonka jälkeen ne toimitetaan polttoon Tammervoimalle hyödynnettäväksi energiana.

Kotitalouksista henkilöautolla tuotuna kuorma otetaan vastaan pienkuormamaksun hinnalla 10,00 euroa/kuorma ja peräkärryllä tuotuna 25,00 euroa/kuorma. Suuremmat erät muumiotautisia omenoita otetaan vastaan sekajätteenä ja käsittelyhinta on 185,85 euroa/tonni (sis. alv 24 %)  + vastaanottomaksu 13,64 euroa/kuorma (sis. alv 24 %). Muumiotautisia omenoita ei saa laittaa biojäteastiaan, eikä puutarhajätteisiin.

Pilaantuneet omenat

Muut ylijääneet tai pilaantuneet omenat kuuluvat biojäteastiaan, ei puutarhajätteisiin. Suuret määrät tulee toimittaa Mustankorkean jätekeskukselle biojätteenä. Kotitalouksista henkilöautolla tuotuna kuorma otetaan vastaan pienkuormamaksun hinnalla 10,00 euroa/kuorma, ja peräkärryllä tuotuna 25,00 euroa/kuorma. Suuremmat erät ylijääneitä tai pilaantuneita omenoita otetaan vastaan biojätteenä ja biojätteen käsittelyhinta on 104,12 euroa/tonni (sis. alv 24 %) + vastaanottomaksu 13,64 euroa/kuorma (sis. alv 24 %).

19.

elokuu

2021

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija