Ajankohtaista

Laukaan pienjäteasemalle puutarhajätteen vastaanotto

Maaliskuussa Laukaassa avattu pienjäteasema laajentaa palveluitaan. Kesäkuun 14. päivästä lähtien pienjäteasemalla vastaanotetaan maksua vastaan myös kotitalouksien puutarhajätettä läpi vuoden. Tällä halutaan palvella entistä paremmin Laukaan kunnan ja lähialueen kotitalouksia.

Laukaan pienjäteasemalla oli vielä hetki sitten kova työntouhu. Nyt asfaltointityöt on saatu valmiiksi.

14.

kesäkuu

14.06.

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija

Laukaan pienjäteasemalla on saatu asfaltointityöt tehtyä ja puutarhajätekenttä on nyt valmis vastaanottamaan asukkaiden risut ja haravointijätteen ympäri vuoden. Pienjäteasemalla puutarhajäte lajitellaan samalla tavoin kuin Jyväskylän jätekeskuksellakin ja sitä voi tuoda kotitalouksista henkilö- tai pakettiautolla sekä peräkärryllä.

­– On helpointa, jos puutarhajätteen lajittelee jo kotona peräkärryä lastatessa. Risut vastaanotetaan omaan kasaansa, haravointijäte omaansa ja lisäksi orapihlaja-aidalle on oma paikkansa. Kannattaa muistaa, että haittakasvit, kuten kurtturuusu, eivät kuulu puutarhajätteeseen, vaan ne lajitellaan pussitettuina sekajätteeseen. Risuihin taas kelpaavat kaikki oksat, jotka ovat alle ranteen paksuisia, neuvoo Mustankorkea Oy:n ympäristö- ja laatuasiantuntija Iina Könönen.

Puutarhajätettä tuotaessa asiakkaalle edullisinta on keskittää jätereissut samalle päivälle. Puutarhajätettä vastaanotetaan 12,50 euron päivämaksulla, jolla sitä saa tuoda niin monta peräkärryllistä kuin aukioloaikojen puitteissa ehtii. Huomioithan kuitenkin, että Laukaan pienjäteasema on tarkoitettu kotitalouksien peräkärrykuormille, ei esimerkiksi traktori- ja kuorma-autoille, jolloin puhutaan suurista kuormista. Ne kuuluu toimittaa Mustankorkean jätekeskukselle Jyväskylään erillisen hinnaston mukaan.

Toukokuun maksuton puutarhajäte siirtyy pienjäteasemalle

Toukokuun maksuttomassa puutarhajätteiden vastaanotossa toimi Laukaassa vielä tänä vuonna Haukilammen maankaatopaikka, mutta ensi vuonna myös maksuton puutarhajäte vastaanotetaan pienjäteasemalla osoitteessa Katajamäentie 6.

– Laukaassa puutarhajätettä toi toukokuun aikana 1200 asiakasta. Suurimmat piikit olivat helatorstain jälkeinen perjantai sekä viimeinen vastaanottopäivä 31.5., Könönen kertoo.

Laukaasta puutarhajäte kuljetetaan Jyväskylään Mustankorkean jätekeskukselle, jossa se kompostoidaan.

– Puutarhajätteen vastaanotto parantaa palveluitamme toimialueemme pohjois- ja itäsuunnalla. Maaliskuussa avatulla pienjäteasemalla on käynyt päivittäin noin 20 asiakasta. Puutarhajätteen ympärivuotinen vastaanotto palvelee asukkaita myös syksyisin, kun kodeissa syntyy haravointijätettä, kertoo Mustankorkean yksikönpäällikkö Jorma Palmu.

Pienjäteaseman toimintaa kustannetaan perusmaksulla

Laukaan pienjäteasema vastaanottaa myös rakennus-, puu- ja sekajätettä, huonekaluja, betonia ja tiiltä, kartonkia ja pahvia sekä vaarallisia jätteitä. Lisäksi samalla tontilla oleva Väentupa vastaanottaa sähkö- ja elektroniikkaromuja ja metallia. Pienjäteasemaa kustannetaan osittain jätehuollon perusmaksulla, jolla katetaan kotitalouksille tarkoitettuja jätehuoltopalveluita. Perusmaksu on ollut käytössä Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa vuodesta 2019.

Laukaan pienjäteasema on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 14–18 sekä touko-elokuussa myös lauantaisin kello 10–14.

Näin asioit Laukaan pienjäteasemalla

14.

kesäkuu

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija