Ajankohtaista

Puutarhajätteet maksutta toukokuussa

Nyt se alkoi, nimittäin puutarhajätteiden maksuton vastaanotto! Mustankorkea ottaa toukokuussa vastaan kotipihan risut, oksat ja haravointijätteet maksutta kolmessa paikassa: Jyväskylässä, Laukaassa ja Toivakassa.

Mustankorkea vastaanottaa puutarhajätettä tänä vuonna normaalisti jätekeskuksella.

03.

toukokuu

03.05.

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija

Nyt on hyvä hetki tehdä valmiiksi puutarhatyöt, sillä puutarhajätettä vastaanotetaan maksutta koko toukokuun ajan aukioloaikojemme mukaisesti.

Jyväskylä

  • Mustankorkean jätekeskus, Ronsuntaipaleentie 204 (HUOM! Puutarhajäte vastaanotetaan tänä vuonna Mustankorkealla, ei maankaatopaikalla, katso kartta alla)
  • Avoinna arkisin ma-pe klo 7-19 ja toukokuussa la 9-14
Liikenteen ohjaus puutarhajätteiden ilmaiselle jättöpaikalle on muuttunut.

Uusi ajoreitti

Huomaathan, että puutarhajätteiden ilmaisen vastaanoton ajoreitti on muuttunut. Uudella liikenteen ohjauksella pyrimme vähentämään ruuhkia vaa’alla. Ajoreitti säästää myös asiakkaan aikaa, kun hänen ei tarvitse jonottaa vaa’alle yhdessä lajittelupihalle menevien asiakkaiden kanssa, vaan hän pääsee ajamaan puutarhajätteiden vastaanottopaikkaan eri reittiä.

Kun tuot toukokuussa jätekeskukselle puutarhajätteitä maksutta, muista seurata uuden ajoreitin opasteita.

 

Näin löydät perille! Mustankorkealle tullessasi käänny ENNEN VAAKAA vasemmalle ja sitten heti oikealle. Aja tovi eteenpäin, lajittelupiha jää oikealle puolellesi. Sitten käänny vasemmalle. Kun seuraat opasteita, löydät kyllä perille.

Laukaa

  • Haukilammen maankaatopaikka, Haukilammentie 70 (HUOM! Puutarhajätteiden vastaanotto EI siis tapahdu pienjäteasemalla)
  • Avoinna arkisin ma-pe klo 12-18

Toivakka

  • Ajakantien varressa
  • Ei aukiolorajoituksia (avoinna kuitenkin vasta toukokuussa)

 

Puutarhajätteiden lajittelu

Ohjeistukset ovat edellisiltä vuosilta tutut, eli vastaanottopaikassa on omat kasansa:
1) risuille ja oksille
2) haravointijätteelle
3) orapihlaja-aidalle

”Tämä kannattaa huomioida jo kotona kuormaa pakatessa, niin puutarhajätteiden lajittelu sujuu joutuisasti paikan päällä”, muistuttaa ympäristö- ja laatuasiantuntija Iina Könönen.

Ei haittakasveja maksuttomaan keräykseen

Huomioithan, että maksuttomaan puutarhajätteen keräykseen EI SAA tuoda haittakasveja, kuten jättiputkea, jättipalsamia, japanintatarta, kurtturuusua, espanjansiruetanaa ym.

Kasvinosat, joista kasvi leviää (siemenet ja juuret), on hävitettävä pussiin/jätesäkkiin pakattuna sekajätteenä. Pienet määrät voi hävittää kotitalouden sekajätteenä, mutta isommat määrät voi tuoda jätekeskuksen lajittelupihalle, jossa niistä peritään pienkuormamaksu (kts. hinnasto).  Huomioithan, että kurtturuusun juurakot pitää lajitella jätekeskuksella omalle lavalleen eri kasaan kuin kurtturuusun versot (maan yläpuoliset osat).

Lue lisää haittakasvien hävittämisestä: Vieraslajit | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)

Helatorstain jälkeen ruuhkaa

”Kampanja saa perinteisesti paljon ihmisiä liikkeelle, joten hetkellisiä ruuhkia ja jonoja voi muodostua. Etenkin helatorstain jälkeinen perjantai 14.5. sekä lauantai 15.5. ovat tavallisesti ruuhkaisia joten, jos mitenkään on mahdollista, kannattaa oma risureissu ajoittaa johonkin toiseen päivään”, Könönen vinkkaa.

Pyydämme huomioimaan yleiset koronaohjeistukset ja tuomaan puutarhajätettä vain terveenä muistaen turvavälit ja maskisuositukset. Mustankorkealla seurataan edelleen koronavirustilanteen kehittymistä ja muutokset ovat mahdollisia, mikäli tilanne niin vaatii.

Aurinkoisia pihatöitä!

Ps. Tiesitkö, että meille voit tuoda risuja ja oksia sekä puutarhajätettä myös muulloinkin kuin toukokuussa (aukioloaikojemme mukaan)? Vastaanotamme puutarhajätettä myös toukokuun ulkopuolella, mutta silloin siitä peritään maksu. Muina ajankohtina kuin toukokuussa risut ja oksat sekä puutarhajätteen voi tuoda 12,50 euron päivämaksulla eli tuolla summalla saat tuoda puutarhajätettä samana päivänä niin monta peräkärrykuormaa kuin ehdit ja maksu peritään ensimmäisestä kuormasta. Toukokuussa taas risujen ja oksien sekä puutarhajätteen tuominen on maksutonta.

03.

toukokuu

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija