Ajankohtaista

Kevätpesu jäteastioille

Kevät on mitä parhainta aikaa monenlaiseen siivoukseen ja pesuun. Myös jäteastiat pestään automaattisesti yli viiden huoneiston taloyhtiöissä. Tätä pienemmissä kiinteistöissä sekä omakotitaloissa jäteastia kannattaa myös pestä tarpeen mukaan.

19.

huhtikuu

19.04.

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija

Ensimmäiset jäteastioiden pesut on jo aloitettu ja ne jatkuvat vielä toukokuulle. Jäteastioiden pesut ovat pakollisia vähintään viiden huoneiston taloyhtiöillä – niiden pesu on jätehuoltomääräyksiin kuuluva velvollisuus. Sekajäte-, muovi-, lasi- ja metalliastiat pestään kerran vuodessa, biojäteastiat taas pari kertaa vuodessa. Lisäksi tänä vuonna pestään myös kartonkiastiat.

Yli viiden huoneiston taloyhtiöissä jäteastioiden pesut hoidetaan automaattisesti ja ne tehdään astioiden tyhjennyksen yhteydessä. Pesussa käytetään desinfioivaa pesuainetta ja hajunpoistajaa, jotka poistavat tehokkaasti sekä lian että hajun. Tämä auttaa myös jäteastioiden käyttöiän pidentämisessä. Jätepisteellä on mukavampaa myös asioida, kun astiat pestään säännöllisesti.

Jäteastioiden pesu omakotitaloissa

Omakotitalot ja alle viiden huoneiston kiinteistöt hoitavat lähtökohtaisesti jäteastioiden pesut itse, mutta halutessaan he voivat myös tilata pesun, mikäli se sopii urakoitsijan reitille. Tilaus kannattaa tehdä saman tien. Omakotitaloihin jäteastianpesu tilataan Mustankorkean asiakaspalvelusta, jonka yhteystiedot löydät täältä. Hinnastoon pääset tutustumaan täällä valitsemalla ensin asuinpaikkakuntasi. Pesuhinnat löytyvät hinnastojen loppupuolelta.

Jos astiat pestään itse, kannattaa pesuainetta valitessa huomioida ympäristöystävällisyys. Esimerkiksi mäntysuopa on melko ympäristöystävällinen pesuaine, sillä sen ainesosat hajoavat maaperässä nopeasti. Mäntysuovan sisältämät hartsihapot ovat kuitenkin haitallisia kaloille, joten mäntysuopaa ei saisi päästää suoraan vesistöihin. Tästä syystä mäntysuopaa sisältävä pesuvesi tulisikin ohjata asianmukaisesti viemäriin.

Omakotitaloissa ja alle viiden huoneiston taloyhtiöissä pesu kannattaa tehdä tarpeen mukaan. Kevät on hyvää aikaa tarkistaa, missä kunnossa jäteastiat ovat niin pesun kuin muutenkin kuntonsa puolesta.

”Tyhjennämme vuodessa noin 1,5 miljoonaa jäteastiaa. Ne ovat suurelta osin kunnossa, jäteastioiden rikkoutumisia tulee vastaan harvoin, ehkä 1-2 päivässä. Se on alle prosentin tyhjennysten määrästä eli todella vähän. Jäteastiasta kannattaa tarkistaa säännöllisesti, että kansi on kiinnitetty jäteastiaan ja renkaat pyörivät”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

19.

huhtikuu

Päivi Peltola

viestinnän suunnittelija